EXCLUSIV Comitetul Evreiesc American: Nu vedem niciun motiv să retragem decoraţia oferită preşedintelui Iohannis, pentru care avem un mare respect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis primind distincţia din partea Comitetului Evreiesc American Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis primind distincţia din partea Comitetului Evreiesc American Foto: presidency.ro

Rabinul Andrew Baker, directorul Comitetului Evreiesc American, organizaţie care anul trecut i-a oferit lui Klaus Iohannis distincţia Lumina Popoarelor, a declarat, pentru Adevărul, că nu există niciun motiv ca decoraţia să-i fie retrasă preşedintelui. „Oricare ar fi problema pe care o are cineva cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu poate fi una dintre ele“, spune Baker, după ce Ilan Laufer l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism.

Adevărul: Ilan Laufer, propus de partidul aflat la guvernare pentru funcţia de vicepremier, a anunţat că va cere Comitetului Evreiesc American să retragă decoraţia oferită preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat pe antisemtitism, în contextul în care şeful statului a refuzat să-l numească ministru. Luaţi în calcul să-i retrageţi decoraţia preşedintelui Iohannis?

Andrew Baker: Nu vedem niciun motiv să retragem decoraţia dată preşedintelui Iohannis, pentru care avem un mare respect. Deoarece antisemitismul rămâne o problemă serioasă în multe locuri - şi ştiu acest lucru foarte bine, mai ales din poziţia de trimis special al OSCE pentru combaterea antisemitismului -, este cu atât mai important ca oamenii să fie foarte atenţi când acuză pe cineva de antisemitism. Oricare ar fi problema pe care o are cineva cu preşedintele Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu poate fi una dintre ele.

 În opinia dumneavoastră, faptul ca preşdintele Iohannis s a opus mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim e o dovada de antisemitism?

Cu toate că mi-aş dori să văd România şi alte ţări că îşi mută ambasadele din Israel la Ierusalim, dacă aceasta măsură ar fi una antisemită, atunci am fi forţaţi să tragem concluzia că aproape toate ţările din lume sunt antisemite. Ceea ce, desigur, e departe de adevăr. ( nicio ţară UE nu şi-a mutat ambasada din Israel la Ierusalim - n.r). 

Îl cunoaşteţi pe Ilan Laufer?

Nu, nu îl cunosc pe Ilan Laufer.

Intenţionaţi să discutaţi cu Ilan Laufer pentru a lămuri aceste acuze?

Nu am nicio intenţie şi niciun motiv să fac acest lucru.

***

În aprilie 2017, Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC) i-a acordat preşedintelui Klaus Iohannis distincţia "Lumină popoarelor" pentru „eforturile sale de a combate antisemitismul şi a strânge relaţiile dintre România şi SUA şi dintre România şi Israel“. 

„Lumina popoarelor" este cea mai înaltă distincţie conferită de AJC. Decoraţia a mai fost acordată cancelarului german Angela Merkel, preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, preşedintelui american Bill Clinton, preşedintelui chilian Ricardo Lagos, preşedintelui columbian Alvaro Uribe, preşedintelui panamez Ricardo Martinelli Berrocal şi preşedintelui cipriot Nicos Anastasiades.

Fondată în 1906, cu sediul la New York, AJC are 22 de oficii regionale în SUA, 10 delegaţii în străinătate şi 33 de acorduri internaţionale de asociere cu comunităţi evreieşti, inclusiv cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Ilan Laufer, propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltării refuzată de Klaus Iohannis, a susţinut marţi seara, într-o conferinţă de presă, că preşedintele ţării a luat această decizie din cauză că ar fi evreu. Laufer a precizat că, aşa cum Nicolae Ceauşescu a vândut evrei, şi  „Klaus Iohannis a vândut astăzi un evreu”.

Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian consideră că declaraţia lui Ilan Laufer, care l-a acuzat pe şeful statului de antisemitism, este emoţională, cu mult iz politic şi atâta tot, iar atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa Holocaustului a fost recunoscută inclusiv printr-o distincţie acordată de American Jewish Committee.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite