Declaraţiile colonelului Hodarionok la televiziunea de stat a Rusiei, o demonstraţie de forţă a taberei anti-Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură video
FOTO Captură video

Cine ştie cum funcţionează puterea absolută a lui Putin realizează că declaraţiile colonelului în rezervă, Mihail Hodarionok, reprezintă mult mai mult decât pare la o primă vedere. În Rusia există o lege care interzice criticile la adresa războiului cu Ucraina, la politica dusă de Putin în contextul acestui conflict.

Culmea este că niciun oficial de rang înalt din anturajul lui Putin nu a luat poziţie împotriva celor declarate de Hodarionok. O dovadă clară că este protejat de forţe politice importante din tabăra anti-Putin.

Declaraţiile lui Hodarionok

Pentru declaraţii mult mai vagi şi mai puţin critice la adresa politicii lui Putin, alţi contestatari ai lui Putin au fost arestaţi, judecaţi şi condamnaţi. La fel zeci de mii de manifestanţi care au îndrăznit să protesteze în stradă împotriva războiului dus de Putin în Ucraina.

Nu este prima declaraţie a lui Hodarionok la televiziunea de stat a Rusiei. Înaintea sărbătoririi de la 9 mai, acelaşi colonel a fost invitat într-o emisiune în care a profeţit impotenţa armatei Rusiei de a câştiga războiul cu Ucraina.

„Cât de curând putem primi primul regiment de avioane de luptă? Nu înainte de Anul Nou”. „Nave noi? Nu înainte de doi ani”. „Şi când va fi gata o nouă divizie de tancuri? În cel puţin 90 de zile”. Trimiterea soldaţilor cu armele de ieri într-un război al secolului XXI împotriva celor din NATO nu ar fi lucrul corect. Mobilizarea nu ar fi de mare ajutor în această situaţie”.

Ei bine, după aceste declaraţii din 8 mai, Hodarionok a fost din nou invitat la televiziunea de stat a Rusiei datorită protecţiei foarte înalte pe care o are, şi demonstrează faptul că Putin nu mai controlează televiziunea Rusiei.

În a doua intervenţie, din 16 mai, Hodarionok a fost şi mai categoric.

A început prin a avertiza că ruşii nu ar trebui să se „tranchilizeze” cu informaţii, respingând relatările din mass-media rusă privind o prăbuşire psihologică şi de moral a forţelor armate ucrainene.

„Toate aceste lucruri, sunt, ca să mă exprim cu blândeţe, false”, spune el.

Despre ajutoarele militare trimise în Ucraina din occident, colonelul spune:

 „Trebuie să ţinem cont în calculele noastre operaţionale şi strategice că situaţia în această privinţă se va înrăutăţi” şi că ucrainenii sunt pregătiţi să mobilizeze un milion de persoane, odată sosit armamentul necesar.

„Nu vânturaţi rachete în direcţia Finlandei. Chiar pare amuzant. Până la urmă, principala deficienţă a poziţiei noastre politico-militare este că, într-un fel, ne aflăm în izolare geopolitică totală şi acest lucru, indiferent cât de mult urâm să îl recunoaştem, înseamnă că practic întreaga lume este împotriva noastră”

Hodorianok mai afirmă că în mintea politologilor ruşi este înrădăcinată ideea că militarii angajaţi pe bază de contract sunt soldaţi profesionişti dar că acest lucru este „departe de realitate” şi că mai importante sunt instruirea lor şi disponibilitatea de a „vărsa sânge pentru patria mamă”, lucru care poate fi văzut în cazul forţelor armate ucrainene.

Cine îl protejează pe Hodorianok?

Hodarionok n-a păţit nimic, până în acest moment, o dovadă a protecţiei înalte de care se bucură, cel mai probabil direct de la conducerea FSB, fostul KGB.

Ca să ajungi să faci declaraţii la televiziunea de stat a Rusiei, trebuie să ai un „spate” extrem de puternic. Iar când şi critici politica lui Putin faţă de Ucraina, eşti direct reprezentantul taberei anti-Putin, care te-a trimis, impus şi apărat după astfel de declaraţii.

Este prima manifestare extrem de puternică a taberei anti-Putin. Putin se baza pe o largă susţinere populară, care acum este şubrezită chiar prin televiziunea de stat a Rusiei. Nu întâmplător, după emisiunea în discuţie, Putin a ieşit public şi a explicat că occidentul se „sinucide” dacă renunţă la petrolul şi gazele Rusiei, că economia Rusiei poate surmonta sancţiunile ţărilor din NATO şi UE, că victoria în actualul război va fi de partea Rusiei.

Nici evoluţia fronturilor din Ucraina nu-i dă dreptate lui Putin. Iar pierderile uriaşe suferite de armata Rusiei, în oameni şi tehnică de luptă, nu mai pot fi ascunse. Reţelele de socializare şi internetul reprezintă canale de comunicare în întreaga lume, pe care Putin n-a fost în stare să le evalueze.

Concluzie

Tot mai multe voci publice în Rusia critică războiul provocat de Putin împotriva Ucrainei. Să-l menţionăm pe Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiştilor pro-ruşi din Donbas, care a criticat la rândul său conducerea militară de la Moscova, afirmând că noua ofensivă din estul Ucrainei a eşuat şi că forţele armate ruseşti nu vor putea provoca nici măcar o înfrângere limitată armatei ucrainene. Şi mulţi bloggeri ruşi spun acelaşi lucru, în mod public.

Toate aceste fapte demonstrează că tabăra anti-Putin a trecut la acţiune şi că are o putere foarte mare, dacă a ajuns să controleze televiziunea de stat a Rusiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite