Culise. De ce nu a demisionat Vela după ce a fost umilit de Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne va zbura din Guvern la prima gafă, susţin surse politice pentru Adevărul. Ludovic Orban nu l-a demis pentru a nu afecta şi mai mult imaginea PNL. După schimbarea ministrului Sănătăţii, ar fi fost a doua decapitare majoră pe timp de criză. În plus, ministrul de Interne a avut susţinerea premierului pentru a încheia acordul cu BOR. Deşi a fost umilit public de Iohannis, Vela a refuzat să demisioneze din calcule personale

1. Preşedintele Klaus Iohannis, în ciuda faptul că a torpilat public acordul dintre MAI şi BOR, nu i-a cerut lui Marcel Vela să demisioneze, susţin surse politice pentru Adevărul. Şeful statului s-a întâlnit miercuri, la Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul de Interne, dar discuţia s-a concentrat pe soluţii, astfel încât lumina de Înviere să fie distribuită în condiţii de siguranţă.

2. Nici premierul Ludovic Orban nu l-a demis pe Vela, deşi scandalul a afectat imaginea Executivului. Potrivit surselor citate, liderul PNL a calculat că mazilirea ministrului de Interne ar fi generat şi mai multe comentarii critice: ar fi fost al doilea ministru implicat direct în combatrerea pandemiei forţat să plece din Guvern, după decapitarea lui Victor Costache de la Sănătate. Spre deosebire de Costache, Marcel Vela are o cotă de încredere mare în sondajele de opinie. ”E peste premierul Orban. După Raed Arafat şi preşedintele Iohannis, ministrul de Interne e cel mai credibil lider PNL”, susţin sursele citate.  În plus, acordul semnat cu Patriarhul Daniel a fost apreciat de primari, care sunt presaţi de preoţi şi de electorat să deschidă bisericile pentru slujba de Înviere. Conducerea PNL a încercat să mulţumească electoratul conservator, pe care se bazează la alegerile locale şi parlamentare de la finalul anului. Totuşi, mai mulţi liberali din conducerea PNL susţin pentru Adevărul că Marcel Vela va fi demis la prima gafă.

3. În ciuda faptului că a Iohannis l-a certat public, ministrul de Interne a refuzat să demisioneze, spunându-le apropiaţilor că acordul dintre MAI şi BOR a fost susţinut de premierul Ludovic Orban, deci nu este doar responsabilitatea sa politică. Aşadar, Vela nu a acceptat să fie scos ţap ispăşitor. O eventuală demisie i-ar fi îngropat cariera politică. Marcel Vela se pregăteşte să candideze la alegerile locale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, după ce a fost primar al oraşului Caransebeş timp de trei mandate. 

Iohannis s-a întors împotriva Guvernului său 

Ziarul Adevărul a anunţat ieri în exclusivitate că preşedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat de Guvern în legătură cu acordul dintre MAI şi Biserica Ortodoxă privind distribuirea luminii de Paşte. Şeful statului s-a opus oricărei măsuri de relaxare socială pe timpul stării de urgenţă, susţin surse politice pentru Adevărul. Iohannis i-a chemat la raport pe Orban şi Vela, cei care au stabilit înţelegerea cu Patriarhul Daniel. În final, decizia a fost întoarsă de Iohannis.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat miercuri seară noul acord dintre MAI şi BOR, prin care implicarea poliţiştilor în distribuirea luminii sfinte şi a paştilor către credincioşi va fi limitată la spitalele şi centrele de carantină fără preot. Populaţia nu va putea participa la slujba de Înviere şi nu se va permite părăsirea domiciliului pentru a lua lumină.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat un val de atacuri fără precedent la adresa ministrului de Interne, Marcel Vela, pe care îl acuză că, prin ordonanţa militară privind Paştele, va pune o parte mare a populaţiei în pericol „Marş afară din guvern nenorocitule! Încet, dar sigur, ministrul de interne reuşeşte să devină panarama publică numărul 1”,a  scris Băsescu pe Facebook. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite