Contre între Cîţu şi Voiculescu pe tema datelor despre testele efectuate. „Nu există date secrete. Cred că sunt judeţe care testează mult prea puţin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. FOTO Mediafax
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. FOTO Mediafax

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a transmis, luni, premierului Florin Cîţu, că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare judeţ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertenţe se corectează pe parcurs. Reacţia vine după ce şeful Guvernului a anunţa că vor fi verificări ale modului cum au ajuns să fie publicate anumite date despre pandemie.

UPDATE Vlad Voiculescu a venit cu noi precizări pe această temă, printr-un mesaj pe contul său de Facebook: „Transparenţa deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituţie a statului şi a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulţumirea este justificată. Vreau să subliniez că aş fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine şi premierul Florin Cîţu”, a precizat pe contul său de Facebook ministrul Sănătăţii. „Cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal”, a completat Vlad Voiculescu.

**

„Există date publice. Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit ar trebui să fie date publice, transparente”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte. „Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi probabil sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a mai spus el. De asemenea, demnitarul a punctat faptul că e de părere că în continuare sunt judeţe unde se testează mult prea puţin.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize. „Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”, a transmis Florin Cîţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite