Toader, umilit de PSD. Comisia Iordache  trecut pe repede înainte proiectul privind modificarea Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache. FOTO Mediafax
Florin Iordache. FOTO Mediafax

Comisia pentru legile Justiţiei, a adoptat, cu 13 voturi „pentru“ şi şapte voturi „împotrivă“ iniţiativa prin care se aduce modificări Codului Penal, Aleşii PSD-ALDE au mers pe varianta eliminării tuturor articolelor declarate neconstituţionale şi nu au vrut să discute despre modificarea unora care au trecut de CCR, cum ar fi diminuarea termenelor de prescriere a răspunderii penale, un articol care l-ar avantaja inclusiv pe Liviu Dragnea.

UPDATE PSD şi ALDE au votat împotriva modificării articolului care prevede diminuarea termenelor de prescripţie a răspunderii penale. 

UPDATE Comisia Iordache adoptă pe bandă rulantă articole de modificare a legislaţiei penale. Astfel, articolele declarate neconstituţionale revin la forma aflată în vigoare. 

UPDATE Tudorel Toader  a atras atenţia că în 2018 nu a venit cu 3 proiecte de lege privind legile Justiţiei, dar şi cu un draft de sesizare a Comisiei de la Veneţia.  

UPDATE Deputatul Eugen Nicolicea a cerut ca în şedinţă să fie discutate doar punctele din proiect declarate neconstituţionale. 

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: Domnul ministru (n.r.- adică el) a venit doar să vă vadă cum vă contraziceţi.  Eu am dat curs invitaţiilor primite. Azi, doamna secretat de stat Sofia Moţ mi-a spus că ministerul a fost invitat la debutul reluării proiectului. 

Iulie 2017 - nov 2017 - Ministerul Justiţiei a finalizat proiectul de lege,  de fapt două proiecte, pe care le-a trecut în Guvern, aprobat şi trimis la Parlament. E greu de spus că Guvernul nu a dus în câmpul legislativ ceea ce a decis CCR.

Termenul de prescripţie nu e reglementat la rang constituţional. Intră în marja de apreciere a legiuitorului. E competenţa legiuitorului. Problema poate fi doar cea a proporţionalităţii

UPDATE Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei: Exprim poziţia PSD. Dintr-o regratabilă eroare a guvernării PSD-ALDE, Guv nu a reuşit să implementeze recomandările potrivit ultimei decizii a CCR. 

Guvernul a avut patru luni de zile să ducă la îndeplinire decizia CCR. Din lună în lună ne-am trezit că decizia CCR nu e aplicată. Decizia politică a noastră e aceea de a discuta articolele constituţionale să trimitem Senatului forma Codului Penal cu articolele declarate constituţionale şi să o adoptătăm, iar săptămâna  viitoare să ajungă la Camera Deputaţilor. Articolele care au vicii de constituţionalitate sunt eliminate 

UPDATE Deputatul Stelian Ion a cerut amânarea dezbaterilor privind modificările Codului Penal. PSD a respins cererea deputatului USR.  De altfel, Ion subliniase că parlamentarii au fost convocaţi pentru şedinţă cu cinci ore înainte, nu cu 24 de ore, aşa cum cerea regulamentul. 

UPDATE PSD urmăreşte să dea azi raportul la proiectul de lege care aduce modificări Codului Penal, pentru ca mâine el să fie votat şi în plen, au declarat surse politice pentru „Adevărul”. De altfel, Liviu Dragnea a cerut Parlamentului să urgenteze discutatea Codurilor Penale. 


Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Comisiei Iordache este un singur punct. Adică modificarea unui proiect de lege care se referă la Codul Penal şi la Legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, discutarea acestuia având loc după decizia CCR 650/2018.

Potrivit unor surse politice, încă nu se ştie ce modificări vrea să facă PSD, adică dacă va modifica doar articolele declarate neconstituţionale sau va face şi alte modificări, cum ar fi eliminarea abuzului în serviciu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite