Comisia Europeană, după reacţiile stârnite de observaţiile pentru PNRR: Vom clarifica orice potenţială întrebare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană va colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a fondurilor prin PNRR. FOTO: Arhivă
Comisia Europeană va colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a fondurilor prin PNRR. FOTO: Arhivă

Comisia Europeană a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit şi va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză pentru a clarifica orice potenţială întrebare, scopul fiind utilizarea optimă a fondurilor, precizează CE după apariţia informaţiilor referitoare la obiecţiile sale faţă de PNRR.

„Comisia Europeană a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit. În această perioadă, nu vom putea furniza o evaluare preliminară”, a precizat CE.

Potrivit Comisiei, aşa cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pe parcursul întregii perioade de evaluare, CE „va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potenţială întrebare deschisă prin, spre exemplu, solicitarea de informaţii suplimentare”. 

„Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri”, a mai menţionat Comisia Europeană.

Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă, cele mai multe dintre critici referindu-se la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte, conform Hotnews, care prezintă şi o parte din documentul de lucru al Comisiei.

Comisia Europeană a transmis zeci de observaţii critice pe tema PNRR: costuri nejustificate, lipsa metodologiilor de calcul şi informaţii neclare

Documentul a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene. Surse apropiate discuţiilor au precizat că aceasta este o evaluare de etapă, experţii europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare şi trimitere de clarificari.

Apariţia acestor informaţii a generat  o dispută aprinsă între ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea şi liderul PSD Marcel Ciolacu.

Vezi şi: Ghinea, după criticile PSD pentru PNRR: „Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă! Te ţine?”

Marcel Ciolacu îi răspunde ministrului Ghinea: „Ce demisii ceri tu, Cristian? N-ai plecat? Încă mai eşti în Guvern?!”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite