Cine face parte din oastea lui Orban la alegerile PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban îşi joacă şansele până la final  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban îşi joacă şansele până la final  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii din PNL care-l susţin pe Ludovic Orban au ieşit public să-şi arate sprijinul pentru şeful liberalilor, cu doar câteva zile înainte de Congres, fiind prima dată când această grupare din partid arată care este oastea pe care se bazează preşedintele PNL la alegerile interne. Lista nominală a celor care au semnat „Apelul pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale” arată cum se împart cele două tabere din partid, judeţ cu judeţ.

51 de deputaţi şi senatori, nouă primari de oraşe, doi şefi de Consilii Judeţene şi alţi numeroşi aleşi locali au ieşit miercuri seară să-şi arate susţinerea pentru Ludovic Orban, fiind prezentat şi un apel public în care este subliniat faptul că actualul şef al PNL este singurul care poate aduce la masa discuţiilor toate taberele din rândul liberalilor, dar şi toate formaţiunile din Coaliţie, astfel încât guvernarea să fie tot în formula clasică: PNL, USR-PLUS şi UDMR, cu sprijin parlamentar de la Grupul minorităţilor.

Dacă până acum listele de susţinători şi încolonarea liderilor din teritoriu au fost mişcări de imagine folosite de echipa Cîţu, cu trei zile înainte de alegerile PNL, Orban a decis să dea la rândul său un semnal în ceea ce priveşte grupul de oameni pe care se sprijină la Congres. Iar lista nominală transmite că, în ciuda faptului că Florin Cîţu are de partea sa un număr mai mare de organizaţii, Orban a reuşit să-şi găsească susţinători în toate filialele, iar pe unele puternice, chiar să le atragă lângă el. De exemplu, PNL Bihor, organizaţia cea mai performantă a PNL, a anunţat că fiecare delegat va vota cum vrea. Însă, conform listei susţinătorilor lui Orban, vedem că patru din cei cinci deputaţi şi senatori sunt asumat lângă şeful PNL, iar al cincilea nu şi-a exprimat public nicio opţiune. De asemenea, listele de susţinători din Bacău, Galaţi, Ialomiţa, Mureş, Neamţ şi Sibiu arată că judeţe considerate pro-Cîţu nu sunt aşa de bine controlate cum transmite echipa premierului.

Doi şefi de CJ şi doi eurodeputaţi

Pe lista lui Orban sunt doar doi preşedinţi de CJ, Adrian Veştea (Braşov) şi Cătălin Toma (Vrancea), însă surse din conducerea PNL susţin pentru „Adevărul” că şi Romeo Dunca (Caraş-Severin) şi Costel Alexe (Iaşi) l-ar sprijini pe actualul şef al liberalilor.    

Singurii europarlamentari care şi-au asumat susţinerea pe faţă a lui Ludovic Orban sunt Siegfried Mureşan şi Vlad Nistor. De altfel, Mureşan a fost alături de acesta şi în celebra poză de la Cluj, acolo unde Orban a fost surprins lăsat aproape singur în sală, în timp ce liderii PNL s-au dus pe scenă alături de Florin Cîţu. Pe de altă parte, Vlad Nistor a mers pentru a susţine moţiunea „Forţa dreptei!”, alături de Ludovic Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite