Ce au discutat Klaus Iohannis şi Kamala Harris: vizele pentru români, regândirea posturii pe Flancul Estic şi Republica Moldova, pe agenda celor doi lideri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepresedinte Statele Unite ale Americii Kamala Harris Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vicepresedinte Statele Unite ale Americii Kamala Harris Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul declaraţiilor comune cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, că actuala criză poate reprezenta o oportunitate istorică pentru independenţa energetică la nivel european, faţă de gazul rusesc. Şeful statului a atras atenţia asupra situaţiei Republicii Moldova şi a susţinut că este necesară operaţionalizarea cât mai rapidă a noului grupul de luptă NATO pe teritoriul României.

„Am stabilit să cooperăm pentru a continua descurajarea măsurilor de apărare şi descurajare cu accent pe Flancul Estic, cu accent pe partea sudică în regiunea Mării Negre. Am subliniat în acest context că este necesară operaţionalizarea cât mai rapidă a Grupului de luptă NATO, pe teritoriul României”, a declarat şeful statului la declaraţiile comune cu vicepreşedintele Statelor Unite, Kamala Harris. 

Şeful statului a completat  că „în ansamblu, evaluarea strategică a României este că devine necesară regândirea fundamentală a conceptului, a structurii şi a elementelor constitutive ale posturiI NATO pe Flancul Estic, având în vedere că circumstanţele actuale sunt substantial diferite faţă de momentul în care a fost proiectată actuala abordare de pe Flancul Estic. Avem nevoie de o prezenţă înaintată, unitară şi coerentă cât mai curând posibil”. 

Potrivit preşedintelui, discuţiile cu vicepreşedintele SUA au avut în vedere şi răspunsul comun al statelor noastre „la aceste provocări fără precedent, îndeosebi în plan umanitar”, aluzie la faptul că aproape două milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului. 

Preşedintele a precizat că a invitat Statele Unite să sprijine activitatea acestui centrului pentru refugiaţi de la Suceava.  Klaus Iohannis a punctat faptul că s-a discutat şi despre „sprijinul atât de necesar pe care trebuie să îl acordăm Republicii Moldova”, argumentând că „situaţia în care se află ţara vecină este unică din punctul de vedere al numărului foarte mare de refugiaţi raportat la cel al populaţiei”. 

„Această presiune se suprapune pe dificultăţile de ordin economic, energetic, pe care este nevoită să le facă faţă”, a completat şeful statului. 

Preşedintele a subliniat că a fost de acord cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, ca aceasta criza „poate reprezenta o oportunitate istorica de a trece la o adevărată independenţă energetică europeană faţă de gazul rusesc”. 

Potrivit preşedintelui, discuţiile au vizat şi „Visa Waiver pentru România”. „Sperăm să avem rezultate pe această linie. Sunt sigur că discuţiile de substanţă vor fi urmate de decizii concrete şi decizii adecvate contextului fără precedent”, a conchis Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite