Cazul campaniei electorale făcute de la Palatul Victoria. Ce prevedea documentul şi cum au reacţionat liderii politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Citu şi susţinătorii săi în cursa internă a PNL FOTO: Facebook / Guvernul Romaniei
Florin Citu şi susţinătorii săi în cursa internă a PNL FOTO: Facebook / Guvernul Romaniei

Un document cu antetul Guvernului, transmis de un consilier de stat, încinge spiritele în interiorul PNL, pentru că premierul ar folosi resurse guvernamentale în campania internă pentru preşedinţia partidului. Social-democraţii cer anchetă penală, iar contracandidatul său, Ludovic Orban, spune că cel care a decis folosirea acestor resurse trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria.

Date privind strategia de comunicare a echipei lui Florin Cîţu în campania internă a PNL, publicate de G4Media, arată că premierul ar implica miniştri în lupta pentru conducerea partidului.

PSD a reacţionat ameninţând cu anchetă penală. Social democraţii argumentează că „acest fapt se circumscrie unei infracţiuni de corupţie săvârşită de la cel mai înalt nivel al statului român, mai precis încălcarea art. 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”. 

Social-democraţii au mai explicat faptul că „documentele apărute în presă cu privire la punctajele de comunicare pentru campania internă a premierului Cîţu, realizate de angajaţii Cancelariei premierului, constituie probe temeinice care justifică pe deplin o astfel de anchetă, iar în trecut au fost numeroase cazuri similare pentru care s-au constituit dosare penale”. Membrii partidului spun că, >>punctajul emis de Cancelaria Prim-ministrului cu titlul „Florin Cîţu candidat pentru preşedinţia PNL” arată că premierul Cîţu şi-a stabilit sediul oficial de campanie în biroul său de la Guvern şi foloseşte, în mod necuvenit, resursele şi personalul bugetar în lupta sa politică din partid<<. 

Punctul de vedere al Partiduluui Social Democrat este împărtăşit şi de contracandidatul premierului şi actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, care este de părere că „nu e normal, este total nefiresc, dacă este adevărat, e ilegal ca angajaţi de la Guvern să lucreze în campania politică internă”. El mai spune că în cazul în care este adevărat „cine a elaborat acel document şi mai ales cine a hotărât să folosească resurse publice, funcţionari sau demnitari plătiţi din bani publici în campania internă împotriva preşedintelui PNL trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria". 

Premierul Florin Cîţu afirmă însă că documentul ar fi apărut dintr-un „exces de zel” al unui colaborator, iar cei care susţin că este real, cum e cazul lui Ludovic Orban, să vină cu probe.„Orban trebuia să vină cu dovezi că e veridic”, a subliniat Florin Cîţu.

Documentul, ce poartă antetul Guvernului împarte institituţiile media şi conţine precizări concrete cu privire la strategia de comunicare, de la detalii cu privire la hashtag-ul ce trebuie folosit, „hastag-ul premierului este: #echipacastigatoare. NU #TEAMCÎŢU”, până la „cererea de ponturi despre tabăra Orban”, sau exemple fraze privind discursul de susţinere al premierului. Mai mult, documentul precizează că „liderii din echipa premierului trebuie să iasă mai mult la tv, pentru a comunica, inclusiv miniştrii PNL care îl susţin pe premier” şi prezintă inclusiv o listă a „comunicatorilor agreaţi”, despre care scrie că va fi transmisă „la televiziuni, precum şi Brânduşei Miron, care se ocupa de booking la PNL”. Potrivit surseri citate pe această listă se regăsesc membri ai partidului, precum Rareş Bogdan, Alina Gorghiu sau Robert Sighiartău, ce s-a afirmat ca opozant al lui Ludovic Orban, contracandidatul premierului în cursa internă a PNL, dar şin miniştri precum Raluca Turcan, ministrul Muncii, Lucian Bode, ministrul de Interne şi Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Virgil Popescu, ministrul Energiei. 

Documentul face referire şi la turneul din Ardeal, despre care spune că este „un mare atu pentru #Echipa castigatoare”, iar potrivit sursei citate, în document sunt cerute şi „ponturi” despre „tabăra Orban”, fiind specificat faptul că că scopul acestora este acela de „a le da în presă”. Mai sunt cerute poze cu premierul şi publicarea postărilor premierului. 

   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite