Avocatul Poporului atacă la CCR legea care pedepseşte incitarea la ură pe considerente politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber FOTO Shutterstock
Renate Weber FOTO Shutterstock

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la CCR legea care pedepseşte incitarea la ură, discriminare sau violenţă inclusiv pe considerente politice, susţinând că este încălcat dreptul la liberă exprimare, aşa cum este el definit de Constituţie, pentru cei cu opinii politice diferite.

Weber atrage atenţia că decizia-cadru venită din partea autorităţilor europene, care a stat la baza modificării legislaţiei române în acest sens, reglementează „numai criteriile de rasă, culoare, religie, descendenţă sau origine naţională sau etnică”.

„Incriminarea faptei de incitare a publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criteriul opiniei politice îngrădeşte libertatea de exprimare, fragilizează pluralismul ideilor şi concepţiilor, constituind o veritabilă cenzură a opiniilor”, motivează Renate Weber în sesizarea trimisă marţi către Curtea Constituţională.

Avocatul Poporului mai arată că decizia-cadru a Consiliului European nu împiedică autorităţile române să extindă sancţiunile pentru incitarea la ură, discriminare sau violenţă şi către zona convingerilor politice, însă punctează că „aceste categorii de fapte au fost deja incriminate penal prin OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”.

Nu în ultimul rând, pedepsirea exprimării unor opinii politice ar avea „repercusiuni şi în privinţa exercitării drepturilor electorale (dreptul de a alege şi de a fi ales)”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite