Aurescu, dispută cu reprezentantul Rusiei la ONU. Ministrul român i-a amintit de „manipulările grosolane” şi „acuzaţiile complet false” ale Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei de la Bucureşti FOTO Mediafax
Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei de la Bucureşti FOTO Mediafax

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a avut un schimb dur de replici cu reprezentantul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, subliniid că Moscova foloseşte „manipulări” şi „acuzaţii complet false” când vorbeşte despre faptul că statele occidentale ar lua grâne de la Ucraina în schimbul armelor.

„Avem nişte suspiciuni rezonabile că cerealele nu merg spre nevoile Sudului global care trece prin foamete, ci este pompat în hambarele ţărilor europene. Din ce înţelegem noi, Ucraina plăteşte pentru armele furnizate de Occident”, a susţinut reprezentantul rus, citat de TASS. Prima replică a venit de la Olaf Skoog, reprezentantul UE la ONU, care a numit afirmaţia lui Nebenzia dezinformare.

Apoi, reprezentantul Moscovei a continuat. „Este clar că situaţia legată de foametea din Ucraina ar trebui trecută între paranteze. Legat de acest lucru, ar trebui ca autorităţile de la Kiev să se gândească, dar există şi o altă întrebare logică – unde merg aceste livrări şi cum se relaţionează ele cu lipsa de securitate alimentară din lume? Din nou, aş vrea să-l întreb pe David Beasley (n.r. - director executiv la Programul Alimentar Global) dacă livrările umanitare de cereale din Ucraina au avut loc din februarie şi până acum? Din câte ştim noi, nu au mai fost livrate, dar dacă este să credem afirmaţiile politicienilor occidentali şi datele din media, ele sunt scoase din Ucraina cu trenul şi folosind vase pe Dunăre. Dar unde merg aceste grâne? Avem motive să suspectăm că sunt stocate în diferite ţări europene”, a completat Nebenzia.

Reprezentantul Moscovei a subliniat că nu ar fi pentru prima dată când Ucraina face această mişcare. „Aş fi recunoscător colegilor occidentali, înainte de toate Uniunii Europene şi Statelor Unite, dacă ar putea să comenteze cu privire la aceste acorduri de grâne pentru arme, despre care vorbesc foarte mulţi experţi. Dacă vor respinge public aceste susţineri şi dacă pot explica, în acelaşi timp, cum ajută aceste livrări la securitatea alimentară globală”, a conchis Nebenzia.

Liderul diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a venit cu replica pentru oficialul rus: „Legat de acuzaţiile Rusiei pe care tocmai ce le-am auzit în această sală, că există un aşa zis «acord» între Occident şi Ucraina pentru livrări de cereale în schimbul armamentului, daţi-mi voie să vă amintesc că nu este prima oară când Rusia susţine astfel de acuzaţii complet false. De exemplu, la 1 mai, Ministerul Apărării din Rusia a afirmat că Ucraina exportă masiv cereale prin România în schimbul armelor şi muniţiilor. Ministerul român al Apărării a respins rapid aceste afirmaţii ca fiind nişte manipulări grosolane şi false ale realităţii”, a spus Bogdan Aurescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite