Alina Mungiu-Pippidi: Generalul armatei moarte

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Conform biografiei sale oficiale, generalul Ciucă a condus soldaţii români în prima bătălie în care am fost combatanţi activi după al doilea război Mondial, bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în al doilea război din Golf. Acesta e principalul merit al generalului din Baloteşti, în afară de opţiunea sa politică pentru PNL după ce Klaus Iohannis a ajuns preşedinte.

Înţeleg că la Muzeul Naţional Militar chiar la intrare există o magnifică comemorare a acestei bătălii şi a generalului erou, dar, după cum remarcă vizitatorul, e vorba de o bătălie din anul 2004, în vreme ce pe Wikipedia ca şi în toate sursele militare şi jurnalistice bătălia de la Nassiria a avut loc în anul 2003. Nu a fost chiar o victorie, ci unul din acele locuri superficial cucerite de americani după o primă ambuscadă, după care au ales să treacă mai departe, lăsînd în urmă un oraş în care insurgenţii s-au camuflat pentru atacuri viitoare. Un asemenea atac asupra unei patrule de noapte româneşti în 2004 devine, în relatări ulterioare de pe Hotnews, Romania Actualitati, Magazin Istoric, ”bătălia de la Nassiria” o poveste spusă de o mînă de jurnalişti obscuri care devine o bătălie şi un mit fără nici un fel de dovezi (cum ar fi un extras dintr-un jurnal de luptă). Nici o coroborare, de nicăieri, şi mai sunt oameni în armată şi familii care jelesc pe cei căzuţi în Iraq şi Afghanistan care nu au loc în Muzeul Militar.

Dar aşa fabrică Statul Paralel reputaţiile. Şi iată una care ajunge la maturitate, la momentul pentru care a fost pregătită, adică momentul în care singura entitate capabilă să construiască o majoritate e chiar SP, că nimic altceva nu taie prin toate partidele. Politica a eşuat, aşa infiltrată cum era. Hai cu gradul mai pe faţă.

Îl aşteaptă pe generalul Ciucă, moştenitorul generalului Oprea, bătălia cu Coronavirusul. Peste 40 000 de morţi numai declaraţi, peste 60 000 dacă nu uităm la morţile estimate (în excès), adică 3-4 divizii. O armată de morţi. O brigadă numai în terapie intensivă, fără să mai socotim pe cei din UPU şi culoare, care se bat pe oxigen.

Generalul armatei moarte are misiunea să păstreze actuala putere, pe care liberalii au reuşit să o piardă, adică să menţină la putere statul paralel, adunînd lîngă nucleul liberal şi nuclee din alte partide, procedură brevetată de Traian Băsescu cînd a rămas fără majoritate şi l-a însărcinat pe generalul Oprea. De data asta se foloseşte un partid, atunci s-a creat unul în plus, dar diferenţe de fond nu există. Majoritatea se va face din trupele invizibile ale statului paralel, din zombii politici cu dublă comandă, în zgomotul de fond al imbecililor care vorbesc de USL…

Problema e că statul paralel a condus şi pînă acum, cu facţiunile sale diverse, mai mult sau mai puţin competente, aşa că armata de morţi nu e doar din vina civililor. Dacă civili putem numi pe alde Florin Cîţu, Lucian Bode cel cu Kalaşnikovuri în clipul despre vaccinare sau Klaus Iohannis, care a dat 2 la sută la armată în ianuarie 2005 înainte să citească un buget de stat de la un capăt la altul sau măcar un tabel Eurostat. Armata şi serviciul ei de informaţii, STS, SRI, SPP şi alţii au managerizat şi pandemia, şi energia, şi lipsa de siguranţă naţională de la ora asta li se datorează. Cine putea informa că se pierde bătălia cu dezinformatorii şi că s-au întors băieţii deştepţi în energie, dacă nu ei? Chiar aşa, nici o prognoză că vaccinarea are un prag pe la 35% de care nu mai putem trece ? Prognoze cu preţul după liberalizarea energiei au abundat, numai ăia de la secret nu le-au citit ?

Cine comandă armate moarte nu are şanse să cîştige războaie cu viruşi reali. Începutul a fost făcut : restricţiile care se anunţă sunt ineficiente, ca să ne facem că facem, forme fără fond, purtăm măştile care nu trebuie acolo unde nu e necesar, şi nu pe cele care trebuie unde e indispensabil (în magazinele alimentare unde intră şi va intra oricine ar trebui să fie obligatorii doar măşti FP2, ca şi în spitale, policlinici). Cînd există atîtea protocoale clare din ţări unde pandemia e sub control ai noştri iarăşi vin cu originalităţi şi se fac iarăşi că fac. Iar media paralelă cu realitatea se isterizează că unde sunt paturile ATI sau antiviralele, că nu a ajuns la ei ştirea principală că antiviralele nu servesc la nimic, doar vaccinul şi că de la ATI nu scapă cinci dintr-o sută, deci  efortul trebuie pus pe restricţii, şi pe cele de fond de care am mai scris.

Nu-i nimic. O viitoare sală la Muzeul Militar va înregistra o victorie, ceva mai scump plătită, şi tura asta. Totdeauna am iubit sfîrşitul Ciumei lui Camus, cînd bătrînul astmatic îi prevesteşte doctorului Rieux ce vor face oficialii oraşului după epidemie: „Parcă-i văd : «Morţii noştri…» şi după discurs se vor duce să ia o gustare”.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite