Aflux de concursuri-fulger înainte de îngheţarea angajărilor la stat. Ce ministere au lansat apeluri pentru posturile din instituţie

Aflux de concursuri-fulger înainte de îngheţarea
angajărilor la stat. Ce ministere au lansat apeluri pentru posturile din instituţie

Miniştrii Coaliţiei au deschis larg porţile peultima sută de metri FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerele au dat drumul la zeci de concursuri în ultimele zile înainte de îngheţarea angajărilor la stat, intrată în vigoare la 1 iulie şi aplicabilă cel puţin pentru şase luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultima săptămână, ministerele cu posturi vacante au lansat apelurile de concurs, pentru a fi începută procedura înainte de 1 iulie, zi de când angajările la stat au fost suspendate pentru cel puţin şase luni.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, adică structura coordonatoare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este instituţia care în ultima zi în care putea lansa apeluri de concurs a decis să facă acest lucru pentru 231 de posturi. De mult timp erau aşteptate concursurile pentru această instituţie, în condiţiile în care are deficit de personal care să lucreze atât pe PNRR, cât şi pe celelalte proiecte europene, fie că sunt cu finanţare nerambursabilă, fie rambursabilă.

Completare personal pentru proiecte europene

Mai precis, pe 30 iunie au fost lansate 28 de apeluri diferite pentru cele 231 de posturi. Dintre acestea, 32 sunt pentru Direcţia generală management mecanism de redresare şi rezilienţă, în timp ce 15 sunt pentru Direcţia generală implementare PNRR şi instrumente financiare. Un număr mare de posturi sunt şi pentru Direcţia generală programe europene capital uman, adică 39. Dintre acestea, trei sunt pentru funcţii de conducere, un director general adjunct, un director şi un şef serviciu. În cazul posturilor care au legătură cu PNRR, probele scrise sunt programate rapid pe 13 şi 14 iulie.

Ministerul Finanţelor, condus de Adrian Câciu (susţinut de PSD), a dat drumul la concursuri pentru 16 posturi în ultima săptămână. O bună parte din anunţuri au fost postate pe pagina de internet doar pe 1 iulie, adică după suspendarea angajărilor la stat. Numărul apelurilor pentru funcţiile vacante a fost de opt, din care cinci apărute pe site pe 1 iulie.

Şi Ministerul Familiei, unde titulara portofoliului este Gabriela Firea, are două apeluri lansate în ultima săptămână, la bătaie fiind puse 14 posturi. Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), nu s-a lăsat mai prejos, şi instituţia pe care o conduce a anunţat 11 concursuri pentru ocuparea a 29 de posturi, inclusiv una de şef serviciu la Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Relaţii cu Publicul.

Instituţia şi concursul

Ministerul Transporturilor (condus de Sorin Grindeanu) a scos la concurs în ultima săptămână doar şase funcţii de conducere, adică două de director şi patru de şef serviciu. Nouă posturi au fost scoase la concurs şi de Ministerul Energiei, opt dintre acestea fiind pentru Direcţia Generală Politici Energetice şi Green Deal. La rândul său, Ministerul Economiei (condus de Florin Spătaru – PSD) a scos la bătaie 24 de posturi.

Ultimul tren al începerii procedurilor de concurs a fost prins şi de Ministerul Afacerilor Externe (condus de Bogdan Aurescu), care a anunţat pe 29 iunie că organizează unul pentru ocuparea a 84 de posturi de execuţie specifice instituţiei.

Nici instituţiile conduse de reprezentanţi ai UDMR n-au lipsit de pe listă. Ministerul Mediului, unde şef este Tanczos Barna, a scos la concurs 13 posturi, dintre care două de director general.

Creşterea lefurilor, la mâna CCR

De la 1 iulie ar fi trebuit să fie aplicabile noi sporuri, astfel încât să crească lefurile din mai multe domenii, dacă proiectele de lege nu erau atacate la Curtea Constituţională. Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Iniţial, de acest spor beneficiau doar cei pe proiecte nerambursabile.

O majorare de 15%, pentru spor de complexitate, vor avea funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Transporturilor, dar şi cei din Ministerul Culturii. Un spor asemănător va fi acordat şi celor angajaţi în serviciile publice deconcentrate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi a Ministerului Culturii.

Nu în ultimul rând, de o creştere de până la 25% vor beneficia angajaţii din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii. Curtea Constituţională vrea să ia în discuţie problematica noilor creşteri ale salariilor de bază şi ale noilor sporuri pe 6 iulie, potrivit corespondenţei purtate de fostul şef al CCR, Valer Dorneanu, cu Camera Deputaţilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările