Şeful de cabinet al lui Viktor Orban, atac la autorităţile române. Ce spune despre anchetele penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gegely Gulyas. FOTO fidesz.hu
Gegely Gulyas. FOTO fidesz.hu

Ministrul coordonator al Cancelariei prim-ministrului Ungariei, Gergely Gulyás, a atacat autorităţile române la începutul acestei săptămâni, oficialul afirmând anchetele penale împotriva liderilor UDMR ar fi motivate politic.

„Din cauza anchetelor penale demarate pe motive politice, a stopării retrocedărilor, a nerezolvării situaţiei Colegiului Székely Mikó şi a liceului catolic din Târgu-Mureş, nu doar maghiarilor din Transilvania le merge mai rău, dar nici românilor nu le este mai bine”, a afirmat Gergely Gulyás la Cluj, cu ocazia Zilelor Culturii Maghiare, citat de hirado.hu, fiind întrebat ce anume împiedică strângerea relaţiilor româno-maghiare.  

Şeful de cabinet al lui Viktor Orban nu e la prima declaraţie dură la adresa Justiţiei din România. Gergely Gulyás a mai criticat Justiţia română la începutul lunii iulie, după ce autorităţile au decis renaţionalizarea mai multor terenuri care fuseseră atribuite în 2007 moştenitorilor fostului lor proprietar, un fost ministru ungar al agriculturii, potrivit agenţiei de presă MTI, citată  de Agerpres. 

Oficialul maghiar declara că România se află „încă într-o etapă stalinistă" în privinţa cazurilor de restituire. „România de astăzi este o democraţie, dar nu este stat de drept", a spus responsabilul guvernamental ungar.

Pe de altă parte, ideea că reprezentanţii UDMR sunt mereu în vizorul autorităţilor a mai fost exprimat şi de lideri i UDMR. „S-a dovedit din nou că, astăzi, în România nu se poate vorbi de stat de drept. Aşa cum am subliniat de mai multe ori, ţara este guvernată de organizaţii de forţă, procurorii îşi exercită puterea de influenţă foarte mare asupra deciziei judecătorilor, ceea ce este inacceptabil, mai ales într-o ţară a Uniunii Europene. În calitate de viceprimar, dar şi de politician al Uniunii, Horvath Anna a demonstrat întotdeauna, prin atitudinea sa, că, deşi în aceste condiţii, în care interpretarea legislaţiei este dificilă, nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi, nu există alternativă la reprezentarea intereselor comunităţii maghiare. Prin urmare, trebuie să milităm întotdeauna pentru susţinerea drepturilor noastre, să ne desfăşurăm activitatea politică întotdeauna cu onoare, integritate şi curaj“, afirmă Kelemen Hunor, după ce ANI a anunţat că constat faptul că viceprimarul din Cluj-Napoca, Anna Horvath, ar fi fost în conflict de interese. 

Tot liderii UDMR au reacţionat dur, în repetate rânduri, când a fost vorba de înfiinţarea liceului maghiar din Târgu-Mureş, după ce DNA a sesizat ilegalităţile comise în ceea ce priveşte această unitate de învăţământ, în 2016. De altfel, cazul liceului maghiar s-a terminat în urmă cu câteva săptămâni când liceul a fost înfiinţat prin ordin de ministru. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite