„The Sun“: Bacăul s-a îmbogăţit devenind capitala spărgătorilor de bancomate din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Bacău este prezentat de jurnaliştii britanici de la tabloidul „The Sun“ ca un rai al infractorilor care comit fraude la bancomatele de pe teritoriul Marii Britanii. Ceea ce era cunoscut a fi unul dintre cele mai sărace locuri din România se află acum în plină expansiune, spun ziariştii britanici.

Acolo unde cândva erau doar străduţe cu blocuri de apartamente sărăcăcioase, acum se ridică vile strălucitoare, în faţa cărora sunt parcate autoturisme marca Porsche, Range Rover şi BMW. Restaurantele de lux de pe strada principală a oraşului, aflate în apropierea cluburilor de noapte exclusiviste, servesc şampanie şi caviar. Iar noua bogăţie a oraşului se datorează unui singur lucru: Bacăul este acum capitala mondială a spărgătorilor de bancomate“, se arată într-un articol „The Sun“. 

Poliţia britanică a dezvăluit recent că nouă din zece furturi din bancomatele din Marea Britanie sunt comise de bande din România, în timp ce 70% din cei arestaţi pentru astfel de infracţiuni provin din Bacău sau au legătură cu acest oraş. „The Sun“ citează un avocat român care susţine că infracţiunile reprezintă 75% din economia Bacăului.

Putem vedea destul de clar ce fac ei cu banii în România. Duc un stil de viaţă luxos, cu maşini şi case scumpe“, a declarat detectivul şef Steve Head, din cadrul poliţiei londoneze. 

„Am beneficiat de ajutoare sociale, nu am furat“

Una dintre cele mai de succes bande de fraudare a bancomatelor a fost condusă de fraţii băcăuani Viorel şi Miorel Chiriac, despre care se spune că ar fi obţinut 1,9 millioane de euro din astfel de activităţi desfăşurate în Londra. 

Fosta soţie a lui Viorel susţine că, în ciuda faptului că peste tot pe internet se spune că el este un şef mafiot, nu este vinovat. „Am documente care dovedesc că Viorel este nevinovat. Ne-am despărţit în luna februarie a acestui an şi nu ştiu unde este. Am trăit în Marea Britanie împreună cu el timp de şase ani. Am beneficiat de ajutoare sociale, nu am furat“, le-a spus Camelia jurnaliştilor de la „The Sun“.

Autorităţile române spun că Viorel a fost condamnat în februarie anul trecut la trei ani de închisoare pentru fraude la bancomate, în timp ce fratele său Miorel ispăşeşte trei ani într-o închisoare germană pentru infracţiuni similare.

Eforturi de a opri jafurile de la bancomate

În ultimii ani, instanţele judecătoreşti din Marea Britanie au înregistrat o creştere a cazurilor de fraudare a bancomatelor de către bande din România. Dar vremurile bune pentru infractorii din Bacău s-ar putea sfârşi cât de curând, crede Virgil Spiridon, şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei. În ultimele luni, poliţişti britanici au călătorit în România pentru a găsi o modalitate prin care să pună capăt acestor infracţiuni.  

O persoană care s-ar putea dovedi utilă în acest efort al poliţiştilor români şi britanici este Valentin Boantă în vârstă de 33 de ani. În 2009 el a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a inventat un sistem de copiere a cardurilor. Din spatele gratiilor el a inventat un nou tip de bancomat, imposibil de fraudat. Iar realizarea lui este atât de mare, încât a câştigat Premiul Presei Internaţionale la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.


Alte articole pe aceeaşi temă

Ministrul german al Muncii: „Dacă tragem linie, realizăm că avem de câştigat de pe urma imigranţilor români“

Spre deosebire de unele voci din cadrul uniunii conservatoare CDU-CSU, alianţa aflată la guvernare, ministrul german al muncii, Ursula von der Leyen, consideră binevenită imigrarea masivă a muncitorilor români şi bulgari, potrivit declaraţiilor făcute de aceasta într-un amplu interviu acordat publicaţiei „Bild am Sonntag”.

Berlinul, tot mai binevoitor cu imigranţii: „Sunt o binecuvântare pentru Germania”

Săptămâna aceasta, autorităţile germane au anunţat că, în 2012, au luat în primire mai mulţi imigranţi decât în ultimele două decenii. În locul să stârnească un val de panică în mass-media, informaţia a fost salutată de marii comentatori de presă din Germania, care sunt de părere că ţara va avea de câştigat de pe urma imigranţilor „bine educaţi”.

FOTO DailyMail: „Cerşetorii români s-au întors în aceleaşi locuri din care au fost îndepărtaţi înainte de Jocurile Olimpice“

Daily Mail scrie că cerşetorii români, „înarmaţi“ cu valize şi sforăind în sacii lor de dormit, s-au întors acum în aceleaşi locuri din care au fost îndepărtaţi înainte de Jocurile Olimpice din 2012 şi nu par să aibă vreo intenţie de a le părăsi. Zona Marble Arch este un exemplu de loc în care românii şi-au reinstalat tabăra.

Un sondaj BBC arată că sute de mii de români şi bulgari vor să muncească în Marea Britanie. Nigel Farage: „Povestea este mult mai şocantă“

Postul BBC a fost acuzat de interpretare greşită a rezultatelor propriului sondaj privind imigrarea muncitorilor români şi bulgari în Marea Britanie şi de inducerea în eroare a populaţiei.

5 mituri despre ţigani, demontate de un britanic

„Ţiganii au parte de nunţi cu mare fast, trăiesc în caravane, provin din Europa de Est şi se gândesc în mod constant să migreze spre Marea Britanie, pentru a putea trăi de pe urma ajutorului financiar oferit de stat, nu? Greşit!“. Astfel îşi începe jurnalistul britanic Alex Kann editorialul din „The Independent“, în care încearcă să demonteze cinci mituri despre ţigani.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite