Târgul de universităţi World Education Fair ajunge weekendul acesta la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Târgul de universităţi World Education are loc în acest weekend, 12 - 13 octombrie, în Bucureşti, la Hotel Athenee Palace Hilton (între orele 10:00 – 17:00). De asemenea, pe 14 octombrie, târgul se va ţine în Constanţa la Hotel Ibis (11:00 – 16:00) şi pe 16 octombrie în Timişoara, la Hotel Timişoara (11:00 – 16:00).

La târg vor fi prezente peste 40 de universităţi din state precum Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Franţa, Elveţia sau Italia.

Cele mai scumpe sunt instituţiile de învăţământ superior din Elveţia, unde taxele ajung şi până la 33.000 de euro pe an, în timp ce în Spania, studiile universitare costă peste 11.000 de euro, susţin reprezentanţii World Education.

Cele mai ieftine universităţi sunt cele din Franţa, care costă între 200 – 800 de euro pe an, statul francez acoperind cea mai mare parte a taxelor universitare.

Printre participanţi se numără şi două universităţi incluse în Top 100 mondial, conform clasamentului oficial QS, în calitate de reprezentante ale celebrului „Russel Group”. Este vorba de Leeds University Business School şi Universitatea din Groningen (Olanda).

La târg, tinerii vor putea beneficia de servicii de consultanţă pentru studii de licenţă şi de masterat pentru care trebuie să se înscrie online, potrivit lui Svetlan Danev, reprezentantul firmei de consultanţă educaţională "Integral Group", care coordonează proiectul World Education în România, Bulgaria şi Albania.

El a mai explicat la o conferinţă de presă, miercuri, că cele mai căutate universităţi sunt cele din Marea Britanie, Olanda şi din ţările scandinave, fiindcă acolo se predă în limba engleză, iar majoritatea tinerilor sunt anglofoni şi nu stăpânesc bine o a doua limbă străină.

Printre programele de studii preferate de candidaţii români se numără cele de Drept, Medicină, Economie, Informatică, Ştiinţele Naturii şi Inginerie.

Universităţile din Marea Britanie

Târgul reuneşte opt universităţi cu campusul în centrul Londrei, care sunt preferate de studenţii străini pentru localizare, datorită numeroaselor oportunităţi de angajare. Printre acestea se numără University of Greenwich şi London School of Business and Finance.

Anul trecut, numărul de studenţi admişi la facultăţile britanice a crescut cu 10% faţă de anul precedent, conform datelor centrului UCAS, prin care se aplică la universităţile din Marea Britanie.

Danev spune că se aşteaptă ca numărul studenţilor români admişi prin intermediul proiectului World Education să crească până la cifra de 1.850 de persoane anul acesta, având în vedere ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii începând din ianuarie 2014. În total, în Marea Britanie studiază în jur de 6.000 de studenţi români, potrivit cifrelor comunicate de ambasadorul britanic, Martin Harris.

Studenţii români pot să aplice pentru un împrumut de studii din partea guvernului englez, care să acopere taxele de 7.500 – 9.000 de lire sterline. Dacă se angajează în România după finalizarea studiilor, ei vor începe rambursarea acestui împrumut când vor câştiga anual echivalentul a cel puţin 8.000 de lire sterline. 

De asemenea, 98 de universităţi britanice acordă şi un ajutor financiar, iar o parte dintre aceste instituţii vor fi prezente la târgul din acest weekend. Astfel, studenţii pot primi o reducere a taxelor de studii de până la 3.000 de lire sterline în primul an universitar şi de 1.500 în următorii ani.

Universităţile oferă şi burse studenţilor care îndeplinesc condiţii precum un venit de familie mic, au merit academic sau studenţilor aflaţi în grija autorităţilor, ori cei cu dizabilităţi.

În Scoţia, universităţile sunt gratuite pentru studenţii români, motiv pentru care competitivitatea este foarte mare, în timp ce în Ţara Galilor taxele de studiu sunt între 3.500 – 4.000 de lire pe an, cele mai ieftine din Regatul Unit al Marii Britanii.

Studii universitare în Olanda

Universităţile din Olanda organizează şi anul acesta loterie la admitere ca metodă de departajare pentru programele de top pentru care este o concurenţă foarte mare pe loc, cum este cazul facultăţilor de Drept.

„Mulţi studenţi din Olanda, dar şi din alte ţări care aplică, au situaţii şcolare similare şi acelaşi nivel de limba engleză şi nu există alt mijloc de departajare. Dacă universităţile se confruntă din nou cu situaţia în care foarte mulţi studenţi sunt interesaţi de un anumit subiect, trag la sorţi propriu-zis dintr-o bază de date, procedeul fiind electronic. De aceea îi sfătuim pe tineri să nu aplice numai în Olanda, ci şi în alte ţări pentru aceeaşi specializare, la universităţi unde ştiu sigur că pot fi acceptaţi”, a explicat Danev sistemul de loterie, introdus în Olanda în urmă cu trei ani.

Printre universităţile care utilizează această metodă sunt Universitatea din Groningen, Universitatea din Maastricht şi Universitatea din Rotterdam.

O noutate este faptul că, de acum încolo, tinerii care dau admiterea la o instituţie de învăţământ superior din Olanda trebuie să susţină interviuri prin Skype pentru verificarea motivaţiei şi a maturităţii.

De asemenea, statul olandez oferă oportunităţi financiare îmbunătăţite, care pot ajunge până la valoarea de 966 de euro pe lună şi se adresează studenţilor cu un venit salarial mai mic de 30.000 de euro, care au statut de angajat.

Universităţile din Danemarca, gratuite

Tot începând cu anul acesta, în Danemarca, unde universităţile sunt gratuite, însă costurile traiului sunt foarte mari, guvernul va acorda un ajutor nerambursabil în valoare de 720 de euro pe lună pentru studenţii din Uniunea Europeană care sunt angajaţi şi muncesc 10-12 ore pe săptămână.

Pentru a obţine aceşti bani, ei trebuie să demonstreze statutul de angajat cu un contract de muncă sau cu fluturaşul de salariu.

Organizatorii spun că şi în cazul universităţilor din Danemarca se aşteaptă la o creştere de 20% a numărului de candidaţi, aşteptându-se ca după această sesiune de înscrieri numărul studenţilor români care aplică prin World Education în această ţară să ajungă la 800.


Poveştile elevilor români acceptaţi la universităţile din Marea Britanie

Mii de elevi iau calea străinătăţii şi se înscriu la universităţi străine, unii se întorc, alţii vor un trai mai bun peste hotare. Unsprezece studenţi români admişi la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University College London, Exeter University sau Lancaster University au fost felicitaţi personal de Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la începutul lunii, înainte să plece la studii.

RIUF 2013 Facultăţi neobişnuite care te pot ajuta să te angajezi

Când vine vorba de studiul în străinătate, niciun domeniu de studiu nu pare prea neobişnuit. Pentru a răspunde cerinţelor unei pieţe veşnic dinamice, universităţile internaţionale au dezvoltat programe de licenţă sau master care pot părea ciudate. De la o Facultate de Magie până la Facultatea Hamburger, tinerii au la dispoziţie cursuri în domenii de tot felul.

RIUF 2013 Cum să-ţi plăteşti taxa la facultate muncind doar 8 zile

Aproximativ 5.000 de români pleacă anual la studii în străinătate. Deşi costurile de şcolarizare în străinătate sunt considerate mari pentru nivelul economic al României, state mai puţin puternice economic, precum Bulgaria, trimit aproape de două ori mai mulţi studenţi în străinătate. Care este de fapt costul real al studiului în străinătate?

Trei motive pentru a studia în străinătate

În ultimii ani, atunci când termină liceul sau înainte de alegerea unui program de master, tinerii ajung să se întrebe unde e mai bine să studieze - în ţară sau în străinătate. O multitudine de informaţii sunt disponibile, însă care sunt motivele pentru care peste 5.000 de români aleg anual studiul în afara ţării?

Universităţile britanice au înregistrat prima creştere a numărului de studenţi, după ce în urmă cu doi ani au mărit considerabil taxele de studiu

La doi ani de când taxele universitare din Marea Britanie au crescut de la 3.290 de lire sterline la 9.000, datele platformei naţionale de aplicaţie la universitate, UCAS, au înregistrat prima creştere în numărul de tineri care au dat admiterea, în ciuda taxelor foarte mari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite