Cererea de revocare a învestirii Oanei Hăineală ca preşedinte al CSM, respinsă. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului, amânată pentru săptămâna viitoare

Cererea de revocare a învestirii Oanei Hăineală ca preşedinte al CSM, respinsă. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului, amânată pentru săptămâna viitoare

Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă pentru conducerea CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, vineri seară, solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului. Totodată a fost amânată, pentru săptămâna viitoare, şi alegerea vicepreşedintelui Consiliului.

UPDATE 19.45: Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, şedinţa de vineri fiind suspendată din lipsă de cvorum, a anunţat noul preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală.

Hăineală a mai spus că pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului au fost depuse două candidaturi, de către judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ.


UPDATE 19.03: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, vineri seară, solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului.

Cererea a fost respinsă cu 11 voturi "împotrivă" şi şapte "pentru".


UPDATE 19.03: Judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat, vineri seară, că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit după ce s-a cerut anularea alegerilor pentru conducerea CSM.

Dănileţ a declarat că îşi asumă proiectul Oanei Schmidt Hăineală - actuala ocupantă a funcţiei.

Secţia pentru judecători a CSM a cerut, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM, Plenul Consiliului urmând să ia o decizie în privinţa acestei solicitări, pentru care este necesară majoritatea de voturi.

Preşedinta CSM, Alina Ghica, a anunţat că s-a solicitat revocarea hotărârii prin care a fost învestită Oana Schmidt Hăineală ca şef al Consiliului.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.

Anterior, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, în şedinţa de vineri a Plenului CSM, preşedinte al Consiliului, după care candidatura judecătoarei Alina Ghica pentru funcţia de vicepreşedinte nu a întrunit numărul de voturi minim necesar, respectiv zece, pentru a fi aleasă.

Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.

Judecătoarea Alina Ghica şi-a anunţat vineri candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la scurt timp după alegerea procurorului Ona Schmidt Hăineală ca preşedinte al CSM.

Imediat după ce Alina Ghica şi-a anunţat candidatura, judecătorul Horaţius Dumbravă s-a ridicat şi a spus că părăseşte sala, pentru că este inacceptabil ca un proiect de management să fie depus cu 40 minute înainte de prezentare. Dumbravă a fost urmat de de alţi trei membri ai CSM, respectiv Adrian Neacşu, Alexandru Şerban şi Marius Tudose.

Cei patru membri ai CSM au lipsit din sala de şedinţe atât la audierea Alinei Ghica, cât şi la momentul votului pentru funcţia de vicepreşedinte.


Secţia pentru judecători a CSM a solicitat, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM.

Preşedinta CSM, Alina Ghica, a anunţat că s-a solicitat revocarea hotărârii prin care a fost învestită Oana Schmidt Hăineală ca şef al Consiliului.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.

Judecătorul Mircea Aron a spus că ar fi nobişnuit "un tandem la nesfârşit" între Oana Schmidt Hăineală şi Alina Ghica.

Mircea Aron dacă din nou va ieşi scorul ar trebui ca membrii CSM să stea precum în conclavul papal, până este desemnat succesorul.

În opinia lui Aron, este revocabilă decizia CSM, în ideea de a fi incapacitate de a funcţiona Consiliul.

Aron a precizat că dacă un magistrat îşi dă seama că a greşit, el nu continuă în greşeală, iar o decizie nu face practică.

Daniel Morar a afirmat că nu este admisibă cererea, amendând acest demers.

În replică, Aron i-a replicat lui Morar că a criticat Înalta Curte, susţinând că nu ştie să aplice legea, însă o decizie poate fi criticată şi că o spune într-un cadru particular nu la televiyor cum a făcut-o şeful DNA. Morar i-a replicat că nu are decât să-l dea în judecată, iar Aron a spus că poate o va face.

La rândul său, pocurorul Bogdan Gabor a afirmat că revocarea hotărârii este inadmisibilă. O revocare ar putea fi posibilă doar dacă şi-a îndeplinit defectuos mandatul, iar Hăineală nici măcar nu şi l-a început, a mai spus Gabor, adăugând că el va vota "cu nu".

Cererea de revocare a hotărârii de învestire a lui Hăineală ca şef al CSM a generat dispute între membri ai Consiliului, însă faptul că Alina Ghica a anunţat că îşi depune din nou candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a determinat-o pe Mona Pivniceru, ministru al Justiţiei, să aibă o replică dură: "Nu suntem în Parlament, să votăm la nesfărşit".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările