România, printre „premianţii” NATO la cheltuielile militare. Ce procent din PIB am investit pentru apărare

România, printre „premianţii” NATO la cheltuielile militare. Ce procent din PIB am investit pentru apărare

Un militar român dotat cu AKM apare într-un afiş al Grupului de Luptă NATO din Polonia FOTO Twitter

România este una dintre ţările fruntaşe la capitolul cheltuielilor militare pe care fiecare membru al Alianţei le-a înregistrat. Concret, România a cheltuit, în 2020, pentru apărare 2,38%. din PIB.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Anul acesta va fi al şaselea an consecutiv de creştere a cheltuielilor militare ale aliaţilor europeni şi Canadei, o creştere reală de 4,3%. Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue”, a anunţat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, citat de stripes.com
 
Dintre cele 30 de state membre, alte 9 depăşesc acest prag în 2020 - între care Grecia (2,58%), Regatul Unit (2,43%), Polonia (2,30%) şi Franţa (2,11%). 
 
Anul trecut, doar trei state se aflau în această situaţie, şi anume Statele Unite, Grecia şi Regatul Unit.
Germania rămâne în continuare sub acest prag - la 1,57% din PIB -, dar şi Canada (1,45%).
 

Cu ce se dotează Armata

 
Reamintim că MApN derulează în prezent programe pentru achiziţionarea de sisteme antiaeriene Patriot, dar şi de dotare cu lansatoare de rachete HIMARS. În plus, se achiziţionează camioane grele şi corvete, dar se întregeşte şi flota de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. În acelaşi timp, a fost demarată modernizarea avioanelor IAR 99 şi se pregăteşte semnarea unor contracte pentru achiziţia de drone de luptă şi de rachete antinavă pentru apărarea zonei litoralului. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările