VIDEO Criză în Justiţie. Protest al magistraţilor în Bucureşti. Manifestaţiile se extind în toată ţara. Ce parchetele şi instanţele care-şi suspendă activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Proteste fără precedent ale magistraţilor. Parchetele şi instanţele din ţară sunt nemulţumite de modificările făcute prin OUG la legile Justiţiei. Parchetele din ţară anunţă pe rând că-şi suspendă activitatea.

UPDATE Protest în Capitală în faţa Palatului de Justiţie

În Capitală, zeci de magistraţi au ieşit, vineri seară, pe scările Curţii de Apel Bucureşti, participând la un protest tăcut faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Unii au avut pancarte cu mesaje prin care cer independeţa sistemului judiciar. De cealaltă parte a străzii, mai multe persoane au scandat mesaje de susţinere a magistraţilor.

Protest magistraţi la Palatul de justiţie din Bucureşti FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: INQUAM PHOTOS

UPDATE Protest al procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Timişoara

Câteva zeci de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au ieşit, vineri, în faţa Palatului Dicasterial din Timişoara în semn de protest faţă de modificările aduse prin ultima ordonanţă de urgenţă legile Justiţiei. În piaţeta din faţa Palatului de Justiţie s-au adunat şi mai mulţi cetăţeni care şi-au arătat solidaritatea faţă de procurori. „Nu vrem să fim conduşi de hoţi” şi „Cinste lor, cinste magistraţilor”, a fost mesajul cetăţenilor care i-au aplaudat minute în şir pe procurori, îndemându-i să nu cedeze. 

Şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş s-a alăturat protestului magistraţilor din toată ţara. Procurorii PT Timiş întruniţi vineri în cadrul Adunării Generale au votat în unanimitate susţinerea punctelor de vedere exprimate public de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi de către Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările legislative intervenite prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au decis suspendarea activităţii cu publicul în perioada 25 februarie – 01 martie 2019 ca formă de protest faţă de modificările legislative.

UPDATE Protest al procurorilor din Iaşi „acasă“ la Tudorel Toader: „Aproape toţi am fost studenţii domniei sale“

Procurorii Parchetelor de pe lângă Tribunalul şi de pe lângă Judecătoria Iaşi au decis, vineri după-amiază, organizarea unor forme de protest faţă de OUG 7/2019, care modifică legile justiţiei. Protestele vor începe luni, 25 februarie.

Procurorii ieşeni au decis, în unanimitate, ca în perioada următoare să protesteze faţă de ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit unor inforrmaţii oficiale, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au decis „achiesearea la punctele de vedere exprimate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la OUG nr. 7/2019”.

Concret, procurorii vor intreprinde următoarele forrme de protest:

-          Suspendarea activităţii de lucru cu publicul în instituţie urmând a fi primite şi soluţionate cererile cu carracter urgent.

-          Purtarea pe timpul programului de lucru de către prrocurorri a unor banderole albe, ca semn distinctive al protestului

-          Manifestarea publică a protestului prin ieşirea personalului prin ieşirea personalului în faţa instituţiei pentru o perioadă determinată.

UPDATE Procurorii din Vâlcea îşi susţin colegii

Adunarea Generală a Procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi-a însuşit şi susţine în unanimitate protestul declanşat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Adunarea Generală a Procurorilor (AGP) Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea s-a întrunit vineri, 22 februarie, în baza unei hotărâri a Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ca să-şi exprime un punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, 304/2004 şi 317/2004, aduse prin OUG nr. 7/19.02.2019.

UPDATE Procurorii bucureşteni întră în hora protestelor

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au decis să suspende activitatea cu publicul până pe 27 februarie, când se vor întruni toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.

„La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle”, arată un comunicat de presă. 

„În acest context, s-a pus în discuţie adoptarea unei forme de protest, stabilindu-se, în primă fază, suspendarea activităţii nemijlocite cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, respectiv 27.02.2019”, notează documentul citat. 

Trei zile de pauză la Constanţa

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au anunţat că-şi vor suspenda activitatea timp de trei zile în cursul săptămânii viitoare, în semn de protest faţă de modificările legislative recente care pun în pericol independenţa Justiţiei.

Decizia, fără precedent la instanţa din Constanţa, a fost luată cu o singură abţinere. De asemenea, procurorii constănţeni de la mai multe parchete vor protesta astăzi, 22 februarie, între 16.00-16.30 în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

La Culj, se suspendă activitatea o săptămână

Aproximativ două sute de judecători şi procurori, inclusiv de la DIICOT şi DNA, protestează, vineri dimineaţă, în faţa Palatului de Justiţe din Cluj-Napoca şi anunţă că, începând de luni, vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână. În plus, magistraţii afirmă că vor declanşa procedura de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraţilor şi vor susţine contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Aproximativ două sute de procurori, judecători şi auditori de justiţue protestează, vineri, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca. Aceştia au anunţat că protestul de vineri durează o jumătate de oră, iar începând de luni vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână.

Trei zile de suspendare în Argeş

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au decis, vineri, în cadrul Adunării Generale, să suspende activitatea instituţiei timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ionel Ştefan, procurorii îşi suspendă activitatea timp de trei zile, săptămâna viitoare.

Decizia fost luată în cadrul Adunării Generale.

Proteste şi la Suceava

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava protestează faţă de modificările la legile justiţiei, susţinând că “modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul”. Ei iau în calcul suspendarea activităţii.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, pe data de 22 februarie, la ora 10.00, s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru a lua în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţie. În cadrul şedinţei s-a supus la vot punctul de vedere cu privire la modificările legislative determinate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.

Şi angajaţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba se alătură protestelor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba se alătură colegilor din ţară care protestează faţă de noile modificări la Legile Justiţiei operate de ministrul Tudorel Toader prin ordonanţă de urgenţă.

Adunarea Generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-a întrunit vineri, 22 februarie, pentru dezbaterea şi exprimarea unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin O.U.G. nr. 7 din data de 19 februarie 2019. 

”În urma consultării procurorilor prezenţi în cadrul Adunării Generale, aceştia au decis, în unanimitate, susţinerea mesajului public al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 19 februarie 2019, a punctului de vedere exprimat de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 19 februarie 2019, precum şi al punctului de vedere exprimat de către Asociaţia Forumul Judecătorilor din România la data de 22.02.2019, apreciindu-se că modificările adoptate recent au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite