Peste şase ani de scutiri medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O scutire falsă costă cel puţin 15 lei, în funcţie de numărul de zile de „boală” . Adeverinţele medicale prin care elevii îşi motivează absenţele pot fi foarte uşor multiplicate cu ajutorul unui scanner şi al unui program de editare foto.

Poliţiştii ialomiţeni cercetează aproximativ 500 de elevi şi medici într-un dosar referitor la o mie de adeverinţe medicale fictive. 390 de elevi şi 78 de medici sunt acuzaţi de implicarea, sub diferite forme, în emiterea şi utilizarea de scutiri false.

Instrumentat de mai bine de doi ani, dosarul a scos la iveală scutirile false, însumând 2.344 de zile, adică şase ani şi jumătate de „vacanţă”. Poliţiştii au constatat 17 infracţiuni de fals, 122 de uz de fals, 110 de dare de mită, 11 de luare de mită, cinci de abuz în serviciu şi un caz de trafic de influenţă.

Medicii sunt de vină

„Sunt atât de multe adeverinţe, încât diriginţii elevilor au ajuns să le ţină în pungi de plastic, acasă, pentru că nu au loc în cataloage. Nu culpabilizăm cadrele din învăţământ. Vina aparţine cadrelor medicale, care au dat dovadă de inconştienţă”, susţine şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Ialomiţa, comisar Tudor Marcel.

Unul dintre elevii implicaţi în scandal susţine că falsul este uşor de realizat şi necesită minime cunoştinţe de informatică.

“Este de ajuns un scanner şi să ai habar să foloseşti Photoshop sau Paintbrush. N-ai treabă nici dacă adeverinţa e luată de pe net, nici dacă e una mai veche. Iese beton!”, a spus tânărul.

O atenţie şi se rezolvă

Cei care nu au astfel de cunoştinţe pot rezolva problema direct la medicul de familie. Care, spun elevii implicaţi, sunt dispuşi să elibereze o scutire falsă contra unei mici atenţii. “La medic doar te întreabă de când până când o vrei. Singura chestie e că trebuie să plăteşti”, susţin elevii.

În replică, unul dintre medicii cercetaţi în acest caz susţine: „Eu, dacă am dat scutiri unui elev, i-am dat după ce l-am controlat şi am văzut că era bolnav”.

Serviciul de Investigare a Fraudelor Ialomiţa a întocmit 12 dosare penale, dintre care patru au fost declinate la Parchet, urmare a indiciilor clare de luare şi dare de mită. Totodată, într-un caz s-a dispus începerea urmăririi penale, iar alte şapte dosare sunt în stadiul audierilor persoanelor implicate.

Filieră bine pusă la punct

Potrivit IPJ Ialomiţa, directorul unei şcoli a devenit suspicios în privinţa unor adeverinţe. El a sesizat Poliţia, iar elevul suspectat că ar fi prezentat scutiri false a fost pârât chiar de colegi. Poliţiştii susţin că filierele au fost create rapid, iar asta pentru că elevii cunoşteau medicii la care pot apela, în schimbul unor sume de bani sau diferite cadouri. ;

926

- de scutiri medicale fictive au fost eliberate de medicii ialomiţeni sau falsificate de elevi

image

Vina aparţine cadrelor medicale, care au dat dovadă de inconştienţă

image


Tudor Marcel.
şef Serviciul de Investigare a Fraudelor Ialomiţa

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite