Monica Macovei a câştigat procesul cu Remeş şi Alexandru Sassu. Cei doi trebuie să-i plătească 6000 euro pentru că au minţit în scandalul “Caltaboşul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei, a câştigat în primă instanţă procesul cu fostul ministru al Agriculturii din Guvernul Tăriceanu, Decebal Traian Remeş şi cu fostul director al TVR, Alexandru Sassu.

Judecătoria Sectorului 2 a stabilit că atât Alexandru Sassu cât şi Decebal Traian Remeş au minţit atunci când, într-o emisiune de la Romania TV din noiembrie 2016, au susţinut că Macovei a dat redacţiei TVR – prin intermediul ONG-ului Freedom House, condus de Cristina Guseth – imaginile cu Remeş primind mită, în octombrie 2007, după cum relatează publicaţia G4Media.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa de apel.

“Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pârâtul Sassu Alexandru la plata către reclamantă a sumei de 4.000 euro, în echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul Remeş Decebal Traian plata către reclamantă a sumei de 2.000 euro, în echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale. Respinge capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâţilor, pe cheltuiala lor, la publicarea hotărârii judecătoreşti în publicaţiile „Evenimentul Zilei”, „Libertatea” şi „România Liberă”, ca neîntemeiat. Obligă pârâtul Sassu Alexandru la plata către reclamantă a sumei de 1.850 reprezentând cheltuieli de judecata. Obligă pârâtul Remeş Decebal Traian la plata către reclamantă a sumei de 1.850 lei reprezentând cheltuieli de judecata. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti”, se arată în sentinţa instanţei.

În noiembrie 2016, într-o emisiune la Romania Tv, Alexandru Sassu a declarat că Monica Macovei a adus în TVR celebra casetă cu „flagrantul” fostului ministru, Decebal Traian Remeş.

Decebal Traian Remeş a intervenit prin telefon în emisiune, a jignit-o pe Monica Macovei şi a ameninţat că o dă în judecată. „Macovei a fost o (…). DNA trebuia să apere dosarul şi ea l-a dus la TVR. Asta a făcut această femeie. O japiţă ordinară. E ca (…) care se duc peste graniţă cu droguri în ele. Aşa se ducea ea cu actele de la DNA la TVR”, a declarat atunci Remeş, potrivit sursei citate.

Ce s-a întâmplat cu dosarul penal

În 25 februarie 2013, Completul de cinci judecător al instanţei supreme i-a condamnat definitiv pe Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboşul”. De asemenea, denunţătorul celor doi, Gheorghe Ciorbă, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. După mai bine de două luni de la decizia de condamnare, în 10 mai 2013 a fost reluat procesul civil. Dosarul a fost încheiat în 21 noiembrie 2014, după un an şi şase luni de la reluarea judecării, timp în care au fost şase termene, decizia fiind pronunţată în 28 noiembrie.

La 10 octombrie 2007, în timpul anchetei DNA în dosarul „Caltaboşul”, TVR a difuzat în jurnalul de la ora 19.00 imagini de la o întâlnire a lui Remeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii. Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu Ioan Avram Mureşan.

În noiembrie 2016, fostul ministru Decebal Remeş câştiga definitiv procesul în care a cerut daune morale pentru difuzarea unor filme făcute în timpul monitorizării sale din dosarul „Cataboşul”. DNA, TVR şi şefă a ştirilor TVR de la acea dată, Rodica Culcer, fiind obligate să-i plătească daune de 15.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite