Mita de 10.000 de euro pentru profesorul Mircea Beuran, oferită într-o cutie de cadouri. Obiectul, evaluat de procurori la capitolul „şpagă“

Mita de 10.000 de euro pentru profesorul Mircea Beuran, oferită într-o cutie de cadouri. Obiectul, evaluat de procurori la capitolul „şpagă“

Mircea Beuran la ieşirea din Arestul Capitalei FOTO Inquam Photos / George Calin

Chirurgul Mircea Beuran a primit mită 10.000 de euro de la o persoană, denunţător în cauză, într-o „cutie tip cadou”, pe care procurorii DNA au evaluat-o la 35 de lei. Detaliul apare în referatul cu propunere de arestare preventivă depus în instanţă de anchetatori. Tribunalul a stabilit ca medicul să fie cercetat în arest la domiciliu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Fapta inculpatului Beuran Mircea (care îndeplinea, în decembrie 2018, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, funcţiile de Preşedinte al Senatului Universitar, Director al Departamentului 10 Chirurgie, Şef al Disciplinei Chirurgie Generală, Conducător de Doctorat şi Profesor universitar chirurgie generală) care, în data de 18.12.2018, a primit suma de 10.000 euro (şi o cutie tip „cadou”, în valoare de 35 lei), în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, în sensul de a propune scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată în specialitatea chirurgie generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, realizată (şi) prin propunerea spre aprobare a statelor de funcţii, respectiv pentru a asigura câştigarea acestui concurs de către denunţătoare, constituie infracţiunea de luare de mită”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.
 

Există pericolul de a influenţa martorii

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie precizează, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a medicului Mircea Beuran, că măsura se impune pentru a se putea preveni săvârşirea unei alte infracţiuni de către acesta, date fiind funcţiile pe care le deţine, dar şi pentru că există riscul să influenţeze martorii din dosar.
 
„Există riscul ca inculpatul să interacţioneze cu alte persoane implicate în cauză (martori) şi să încerce să îi influenţeze pe aceştia. De asemenea, există riscul ca inculpatul să şteargă urmele infracţiunii şi/sau să ascundă mijloace de probă. Se va observa că inculpatul este o persoană deosebit de influentă în domeniul medical şi universitar şi, drept urmare, îşi poate exercita această influenţă asupra diferitelor persoane care au cunoştinţă despre săvârşirea faptelor sau care sunt implicate în săvârşirea acestora”, menţionează procurorii anticorupţie în referat.
 
Potrivit DNA, arestarea preventivă este proporţională cu gravitatea acuzaţiei, având în vedere funcţiile importante pe care le deţine.
 
„Măsura arestării preventive se impune şi în vederea prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni de către inculpat, date fiind funcţiile pe care le deţine, persoana inculpatului fiind pretabilă, astfel cum rezultă şi din interceptări, la săvârşirea unor noi fapte de corupţie. În egală măsură, măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiei, având în vedere că inculpatul deţinea/deţine importante calităţi şi funcţii publice, iar prin exemplul său şi prin practica pe care o promovează, decredibilizează sistemul medical şi universitar şi alterează valorile care ar trebui să guverneze acest domeniu”, precizează procurorii anticorupţie.
 

Contestaţia se va judeca la Curtea de Apel

Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, cererea DNA de arestare preventivă a chirurgului Mircea Beuran, însă instanţa a decis ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a primit o mită de 10.000 de euro pentru a-i aranja unui alt medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: