Maşinile cu volanul pe dreapta din Regatul Unit nu mai pot fi înmatriculate în România. Ce se întâmplă cu cele din Cipru sau Malta

Maşinile cu volanul pe dreapta din Regatul Unit nu mai pot fi înmatriculate în România. Ce se întâmplă cu cele din Cipru sau Malta

Maşinile cu volan pe dreapta sunt considerate foarte periculoase în trafic

Maşinile rulate cu volan pe dreaptă importate de obicei din Regatul Unit al Marii Britanii (UK) nu vor mai putea fi înmatriculate în România, începând cu data de 1 ianuarie 2021, în contextul Brexit, arată Registrului Auto Român (RAR).

Şi asta pentru că certificatul de înmatriculare şi omolagarea de tip nu mai sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Posesorii de maşini cu volanul pe partea dreaptă provenite din UK îşi vor putea omologa vehiculele numai dacă fac modificările necesare şi mută comenzile pe partea stângă, demers extrem de costisitor. „Subliniem că pentru aceste vehicule postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului, iar norma de poluare minimă trebuie să fie Euro 3 sau Euro III, după caz”, arată Registrul Auto Român într-un document.
 

200 de accidente anual

 
De precizat că maşinile aduse din Malta sau Cipru, unde se circulă de asemenea pe partea stângă, iar volanul este pe dreapta, vor putea fi omologate în continuare în România, fără a fi modificate, pentru că aceste două ţări fac parte din Uniunea Europeană.
 
Până acum, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie, iar multe dintre acestea se soldează cu victime. Potrivit Poliţiei Române, numai în anul 2020, în România au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă, iar în urma acetora au murit 33 de oameni. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările