Maia Sandu: Vreau să scot Moldova din sărăcie şi să întorc autorităţile cu faţa la nevoile oamenilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Deutsche Welle a stat de vorbă cu cei doi candidaţi la preşedinţia Republicii Moldova: Maia Sandu şi Igor Dodon. Vă oferim interviul acordat în exclusivitate de lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

Duminică se va decide, în al doilea tur de scrutin, cine va fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova. După rezultatele primului tur, Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, s-a clasat pe primul loc, devansându-l pe actualul preşedinte Igor Dodon. La fel ca în alegerile anterioare, actualul scrutin s-a remarcat prin abundenţa discursurilor pro-occidentale şi pro-răsăritene, lăsând în umbră abordarea problemelor stringente ale oamenilor. Deutsche Welle a realizat interviuri în exclusivitate cu cei doi candidaţi despre mizele acestor alegeri, amprentele geopolitice, precum şi despre schimbările politice care se aşteaptă după 15 noiembrie.

DW: La patru ani de la competiţia electorală pentru preşedinţie vedem că istoria se repetă. Sunteţi din nou în confruntare directă cu Igor Dodon. Ce s-a schimbat de atunci în Republica Moldova?

Maia Sandu: Din păcate, lucrurile în Republica Moldova s-au schimbat spre rău. Peste 140 de mii de tineri au părăsit ţara în ultimii patru ani, o treime din întreprinderi sunt în prag de faliment, aproape 100 000 de oameni au rămas fără lucru, mai mult de jumătate din pensionari primesc o pensie sub pragul sărăciei, medicii, agricultorii, profesorii, oamenii de afaceri au fost lăsaţi de izbelişte. Dacă nu schimbăm nimic acum, Republica Moldova va avea multe de pierdut, cu toţii vom avea multe de pierdut.

O schimbare importantă şi bună este însă faptul că oamenii nu vor accepta de această dată să fie furaţi. Noi vom proteja votul fiecărui cetăţean – votul liber şi corect. Oamenii au văzut, după fuga lui Plahotniuc, că puterea e în mâinile lor. Oamenii au înţeles că ei pot schimba politicienii şi pot schimba destinul ţării lor. În primul tur, două treimi din oameni au arătat clar că vor o schimbare. Vom facem această schimbare împreună pe 15 noiembrie.

Înţelegerea de anul trecut dintre PAS şi Partidul Socialiştilor a fost interpretată ca o premieră, când oponenţii îşi unesc forţele pentru a debarca de la putere oligarhia. Însă alianţa s-a terminat altfel decât se aştepta. S-ar fi putut evita acel scenariu?

Nu am avut aşteptări mari de la socialişti. Decizia de a scăpa ţara de Plahotniuc, chiar cu preţul unei alianţe temporare cu socialiştii, a fost o decizie corectă şi a îndeplinit dorinţa oamenilor. Ştiam cine este Dodon. Şi am spus dintotdeauna că trebuie să scăpăm ţara de ambii - şi de Dodon, şi de Plahotniuc.

Dodon şi PSRM au trădat şi înţelegerea noastră, dar şi-au trădat şi alegătorii lor, după ce, contrar promisiunilor, în loc să distrugă sistemul lui Plahotniuc, l-au preluat. De aceea, au blocat reforma justiţiei, au blocat alegerea unui procuror general independent şi au demis guvernul reformator pe care-l conduceam. Dodon s-a speriat de un procuror independent şi de faptul că ar putea pierde alegerile prezidenţiale, întrucât oamenii vedeau că este posibil să ai un guvern care lucrează pentru ei, că există politicieni care se ghidează după interesul cetăţenilor. Ironia sorţii este că el va fi oricum învins la alegeri şi oricum va fi deferit justiţiei.

Dacă învingeţi în acest scrutin, admiteţi o nouă „colaborare” cu socialiştii? Nu vă este frică să fiţi blocată, la fel cum Igor Dodon a fost blocat pe timpul lui Plahotniuc?

Nicio colaborare cu socialiştii conduşi de Igor Dodon nu mai este posibilă. Ei au încălcat toate angajamentele faţă de cetăţeni, precum şi faţă de electoratul propriu şi, dacă mai au demnitate, ar trebui să meargă la alegeri anticipate să dea explicaţii alegătorilor. Dar vedem că în ultima vreme Dodon, care a promis că va dizolva acest Parlament, acum dă înapoi, încercând să încropească o nouă majoritate cu grupul Şor şi fugarii lui Candu. Vom face tot ce ne stă în puteri să curăţăm clasa politică şi eu merg în această campanie cu angajamentul clar să declanşez alegeri anticipate. Oamenii s-au săturat de hoţi şi vor politicieni oneşti şi dedicaţi în Parlament.

Republica Moldova continuă să se confrunte cu aceleaşi probleme sistemice, corupţie şi sărăcie. În lipsa unei majorităţi parlamentare, cum veţi reuşi să rezolvaţi aceste probleme?

Parlamentul actual nu mai reprezintă voinţa poporului, cetăţenii trebuie să vină la vot şi să aleagă deputaţi care să-i reprezinte, să scoată ţara din criza pandemică şi economică.

Obiectivul meu ca preşedinte va fi să scot ţara din sărăcie şi să întorc autorităţile cu faţa la nevoile oamenilor. Voi cere Parlamentului şi Guvernului să pună pe agendele lor soluţiile necesare la problemele cu care se confruntă ţara. Voi veni cu iniţiative legislative şi voi merge în Parlament pentru a le promova. Mă voi ghida după un principiu clar – apărarea şi reprezentarea cetăţenilor.

Chiar dacă mulţi evită să spună deschis, totuşi şi actualele alegeri evidenţiază o problemă cronică a societăţii moldoveneşti: divizarea etnică, care ne separă în pro-ruşi şi pro-europeni. Cum vedeţi soluţia la această problemă, este vreo posibilitate de integrare a etniilor, astfel ca în viitor preşedintele ţării să nu mai fie ales din raţionamente geopolitice?

Această divizare este una artificială şi este instrumentalizată de politicieni. Văzând că pierde puterea, Dodon a început să recurgă la cea mai mârşavă metodă posibilă de a mobiliza electoratul – promovarea discursului de ură şi instigarea la ură interetnică, răspândind cele mai abjecte minciuni. Este o atitudine total iresponsabilă, care trebuie sancţionată nu doar politic, dar şi penal, deoarece consecinţele unei radicalizări sociale ar putea fi grave. Asemenea indivizi trebuie opriţi.

Eu îmi doresc ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să trăiască în bunăstare, indiferent de limba vorbită sau de etnie. Şi voi munci pentru ca fiecare om din ţara noastră să privească ziua de mâine cu încredere, fără frică pentru el şi familia lui. Şi sper să ajungem într-o zi în care politicienii nu vor mai îndrăzni să ne învrăjbească.

Regiunea transnistreană rămâne a fi gaura neagră atât a Republicii Moldova, cât şi a Europei, iar ultimele investigaţii jurnalistice au arătat că schemele criminale nu au fost distruse, ba chiar au fost reluate. Cum poate fi oprit acest fenomen?

Din păcate, guvernările precedente nu au avut o abordare strategică cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. Cu unele excepţii, acest conflict a servit drept o sursă de venit pentru politicienii de aici şi de dincolo de Nistru. O sursă imensă de bani care nu sunt raportaţi nicăieri. Prin urmare, prima condiţie esenţială este oprirea schemelor cu gaze, electricitate şi contrabandă regională din care extrag bani ilegali politicienii corupţi din Republica Moldova.

În al doilea rând, trebuie să devenim mult mai atractivi ca stat pentru malul stâng. Să combatem corupţia, să sprijinim antreprenoriatul, să creăm locuri de muncă bine plătite şi să asigurăm pensii suficiente pentru un trai demn. În al treilea rând, trebuie să revigorăm formatul 5+2. Doar o abordare consecventă şi complexă ne poate apropia de o soluţionare a conflictului în interes naţional şi în interesul oamenilor.

Recentul conflict armat din Karabahul de Munte s-a încheiat iarăşi prin intervenţia Rusiei. Nu vă îngrijorează repetarea scenariului şi în Transnistria, în cazul în care veţi câştiga alegerile?

Am văzut cu toţii că Dodon mizează mult pe polarizarea şi radicalizarea societăţii, fiindcă doar aşa speră să se menţină la putere. Aşa a făcut Plahotniuc, dacă mai ţineţi minte, când o săptămână întreagă a ţinut societatea în tensiune, a blocat Casa guvernului, a speriat lumea, până când a fugit. Dodon pare că merge pe acelaşi scenariu şi este gata să dea foc la ţară doar ca să rămână la putere. Nu-i vom permite însă acest lucru. Nu-i vom permite să destabilizeze situaţia. Vocea poporului este unica putere în stat şi ea trebuie respectată. Poporul îl va alunga pe Dodon şi împreună vom putea restabili unitatea în societatea noastră. Îmi voi da toată silinţa pentru aceasta.

Relaţia cu Federaţia Rusă este totuşi una specială. Conflictul transnistrean, dependenţa de gazul rusesc şi datoria de miliarde faţă de Gazprom, relaţiile comerciale influenţate politic, etniile pro-ruse care încă mult timp vor trage balanţa în direcţia opusă integrării europene. Cum vedeţi schimbarea acestei situaţii din postura de preşedinte?

Voi duce o politică externă responsabilă, pornind de la interesele cetăţenilor noştri. Voi depune toate eforturile diplomatice şi politice pentru a avea o relaţie bună cu Federaţia Rusă, în baza intereselor noastre naţionale, şi nu în baza intereselor personale ale liderilor Republicii Moldova, aşa cum se întâmplă acum. Avem o agendă plină – conducerea Moldovei trebuie să asigure condiţii bune cetăţenilor noştri care lucrează în Rusia. Este necesar să rezolvăm problemele lor legate de pensie şi securitate socială. Trebuie să găsim soluţii durabile pentru a deschide exporturile către Rusia, nu doar pentru companiile apropiate puterii, ci pentru toate companiile, în special pentru acele 15 poziţii comerciale care sunt, în prezent, interzise. Este necesar, de asemenea, un dialog serios şi consecvent cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean cu participarea actorilor internaţionali.

Mizaţi şi în turul doi pe suportul diasporei? Credeţi că veţi reuşi să reîntoarceţi moldovenii acasă?

Le mulţumim celor din diasporă pentru mobilizarea extraordinară din primul tur. Am fost profund mişcaţi de această atitudine responsabilă, care arată cât de tare le pasă conaţionalilor noştri de soarta ţării. Chiar dacă guvernarea de-a lungul ultimilor ani i-a ignorat, i-a blamat şi ostracizat, ei continuă să iubească Moldova şi continuă să o sprijine dezinteresat. Contăm foarte mult pe sprijinul lor în turul decisiv şi suntem siguri că împreună vom învinge!

Noi ne dorim să creăm un stat funcţional, care lucrează pentru oameni, care sprijină antreprenorii şi deschide locuri de muncă bine plătite acasă, care dă pensii mari şi asigură servicii de educaţie şi de sănătate calitative. O astfel de ţară vrem să construim – o Moldovă mai bună în care să vrei să trăieşti cu familia şi în care să vrei să revii.

Simon Ciochină - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite