Kovesi, pe lista scurtă pentru postul de procuror-şef european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi s-ar afla pe lista scurtă de cinci persoane selectate pentru postul de şef al Parchetului European.

Comisia de selecţie a procurorului-şef european, funcţie pentru care s-a înscris şi Laura Codruţa Kovesi, aproape a finalizat lista scurtă a candidaţilor selectaţi. Pe ea s-ar afla şi Kovesi, potrivit Radio Europa Liberă.

Dintre cele 30 de persoane au rămas 5, au declarat surse de la Bruxelles pentru Europa Liberă, iar din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse.

Procedura de selecţie a procurorului-şef european nu depinde de ţara din care e candidatul, fiind una exclusiv europeană. Acest juriu este format din 12 persoane din rândul foştilor membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, din rândul foştilor membri naţionali ai Eurojust, al membrilor instanţelor naţionale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriştilor ale căror competenţe sunt recunoscute. 

Potrivit Regulamentului Consilului, numirea procurorilor-şefi europeni este făcută de comun acord de Parlamentul European şi Consiliu. Procurorul-şef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Cu ce se va ocupa Parchetul European

România s-a aflat în grupul celor şaptesprezece ţări care au solicitat Consiliului European înfiinţarea acestei forme de cooperare consolidată, Parchetul European urmând să fie responsabil cu anchetarea, urmărirea penală şi tragerea la răspundere a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Această nouă instituţie va funcţiona pe baza unei structuri descentralizate, organizate pe două niveluri. Biroul Central va avea în compoziţie biroul Procurorului Şef European şi Colegiul, în cadrul căruia va participa câte un procuror din fiecare stat participant. 

La nivelul descentralizat vor opera Procurorii Europeni Delegaţi, situaţi în fiecare stat membru, aceştia fiind cei care vor conduce anchetele, fiind complet independeţi de parchetele naţionale. Biroul Central are autoritatea de a monitoriza şi direcţiona anchetele procurorilor delegaţi, având autoritatea, atunci când este necesar, să intervină în munca acestora. În plus, Biroul Procurorului European va avea puterea să ceară ridicarea imunităţii atunci când persoanele vizate de anchetă beneficiază de un astfel de privilegiu.

În luna martie 2018, Tudorel Toader a propus ca ministrul Justiţiei să fie cel care desemnează trei candidaţi în numele României în vederea numirii, de către Consiliului Uniunii Europene, în funcţia de procuror european. Despre procedura de numire a acestor candidaţi Tudorel Toader a menţionat că aceştia vor fi selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii prezidate de ministrul Justiţiei şi din care fac parte încă doi membri numiţi de acesta. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite