Tudorel Toader: Procurorul European va fi propus de către ministrul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudorel Toader, ministrul justiţiei, a propus ca el să fie cel care îi numeşte pe procurorii ce vor face parte Parchetul European, potrivit unui proiect de lege privind instituirea acestei instituţii. Nici o altă instituţie nu va avea vreun rol în această desemnare.

Potrivit propunerilor făcute de Tudorel Toader, interviurile pentru această funcţie vor fi realizate de o comisie prezidată de ministrul Justiţiei, din care urmează să facă parte, pe lângă doi reprezentanţi din partea Parchetului General şi a CSM, doi membri desemnaţi chiar de ministrul de resort. În ceea ce priveşte motivarea acestui proiect, ministrul a invocat ca argumente de fond pentru propunearea sa art. 132 din Constituţia României cu privire la statutul procurorilor şi faptul că numirea procurorilor europeni se face de către Consiliul JAI, la care participă miniştrii de Justiţie.

Judecătorul Cristi Danileţ este de părere că procedura de desemnare trebuie să implice CSM-ul. „Procurorul numit în această funcţie trebuie pus în afara oricărei forme de suspiciune. Trebuie să existe o procedură similară cu numirea judecătorilor la CEDO, unde decizia nu-i aparţine doar ministrului Justiţiei”, a explicat acesta, subliniind că „CSM-ul trebuie implicat în mod obligatoriu”.

În ceea ce priveşte CSM-ul, vicepreşedintele Codruţ Olaru a declarat că „procedura este încă într-o stare preliminară, propunerile ministrului au fost analizate în biroul procurorilor, însă este prea devreme să ne pronunţăm”. Acesta a precizat că declanşarea acestei proceduri „este un lucru bun” şi că „procurorii ar trebui să participe la această selecţie şi să aibă încredere în sistem”.

Cu ce se va ocupa noua instituţie europeană

România este unul dintre statele membre iniţiatoare a acestei forme de cooperare consolidată, Parchetul European urmând să fie responsabil cu anchetarea, urmărirea penală şi tragerea la răspundere a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Această nouă instituţie va funcţiona pe baza unei structuri descentralizate, organizate pe două niveluri. Biroul Central va avea în compoziţie biroul Procurorului Şef European şi Colegiul, în cadrul căruia va participa câte un procuror din fiecare stat participant. La nivelul descentralizat vor opera Procurorii Europeni Delegaţi, situaţi în fiecare stat membru, aceştia fiind cei care vor conduce anchetele, fiind complet independeţi de parchetele naţionale. Biroul Central are autoritatea de a monitoriza şi direcţiona anchetele procurorilor delegaţi, având autoritatea, atunci când este necesar, să intervină în munca acestora. În plus, Biroul Procurorului European va avea puterea să ceară ridicarea imunităţii atunci când persoanele vizate de anchetă beneficiază de un astfel de privilegiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite