Kovesi, citată în calitate de suspectă, la Secţia pentru investigarea magistraţilor, în ziua în care ar trebui să plece la Bruxelles. Despre ce dosar e vorba

Kovesi, citată în calitate de suspectă, la Secţia pentru investigarea magistraţilor, în ziua în care ar trebui să plece la Bruxelles. Despre ce dosar e vorba

Foto MEDIAFAX

Laura Codruţa Koveşi a fost citată să se prezinte pentru audieri, în calitate de suspectă, la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, chiar în ziua în care ar trebui să plece la Bruxelles pentru a participa la procedurile privind desemnarea procurorului-şef al noului Parchet European.  Procurorii vor să o audieze în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, fost şef la FNI, fugit în Indonezia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fosta şefa DNA a fost citată să se prezinte la audieri pe 15 februarie, zi în care Kovesi trebuie să plece la Bruxelles, unde pe 26 februarie va fi intervievată pentru preluarea şefiei Parchetului European. Laura Codruţa Koveşi a anunţat, într-o intervenţie la Europa FM, că va merge la Bruxelles şi nu va renunţa la candidatura pentru funcţia de procuror european, unde este considerată favorită dintre cei trei candidaţi.
 
Procurorul a declarat la Europa FM că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, informează News.ro.
 
Laura Codruţa Kovesi remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.
 
„Citaţia vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidenţă. Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles şi să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte şi am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni.
 
La nici câteva ore după ce am depus această cerere, am primit această citaţie. Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă să nu ocup această funcţie, pentru că totuşi am şanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc.
 
În citaţie, nu sunt descrise faptele, urmează să îmi fie aduse la cunoştinţă când mă voi prezenta la audiere. Dar sunt anumite site-uri foarte apropiate anchetei. Se şi scria că urmează să fiu învinuită, jurnaliştii ştiau de dinainte de acest demers. Bănuiesc că este vorba despre dosarul în care aş fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în ţară, desigur, o mare minciună.
 
Dacă stăm să ne gândim bine, această investigaţie este despre faptul că un condamnat definitiv a fost extrădat şi adus în România să îşi execute pedeapsa, şi după 10 ani facem această anchetă.
 
Deşi e o anchetă deschisă din 2017, nu ştiu dacă ea a fost închisă. Exact cu o săptămână înainte de audierea mea în Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcţii eu primesc citaţie să fiu audiată exact în ziua în care trebuia să fiu prezentă la Bruxelles.
 
Am aproape 24 de ani de activitate, nu am fost niciodată cercetată disciplinar şi nici penal, nu am avut niciodată probleme.
 
Conform regulamentului elaborat de CSM, în astfel de situaţii, dacă nu este începută urmărirea penală, acuzaţiile nu pot fi făcute publice.
 
Este foarte dificil să spun ce vor gândi alţii. Eu ştiu că sunt nevinovată, ştiu că este o etapă intermediară începerea urmăririi penale. Va fi o problemă de credibilitate şi a mea, dar şi a instituţiei care a făcut acest demers. Să investighezi după zece ani o faptă, nu văd care era urgenţa ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura.
 
Am prima şansă în această procedură. Sigur că începerea urmăririi penale s-a făcut pentru a mă bloca în această procedură şi nicidecum pentru a afla adevărul. Acest dosar a fost deschis şi în 2017, s-au făcut şi audieri în cursul anului trecut şi atunci sigur că mă întreb, ca în momentul în care eu fac o cerere şi spun că voi pleca din ţară, după câteva ore mă trezesc cu Poliţia şi trebuie să mă prezint exact în ziua plecării.
 
Eu voi merge la Bruxelles, audierea este în 26, astăzi mi s-a confirmat şi oficial acest lucru. Voi merge, voi explica că sunt nevinovată, voi explica faptul că începerea urmării penale este o şicană.
 
Îmi voi continua drumul în această procedură. Nu voi înceta. Aşa cum am spus şi când mi-am încheiat mandatul la DNA, corupţia poate fi învinsă. În cele şase luni am făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu care am trecut de filtru. Guvernul trebuie să vină şi să-mi propună o înţelegere amiabilă, altfel va fi judecat pe fond. Iar al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să mă înscriu în acest concurs”, a spus Laura Kovesi la Europa FM.
 
Dosarul în care este citată ar fi cel al aducerii în ţară, din Indonezia, a fostului şef al FNI, Nicolae Popa, pe baza unei plângeri depuse de Sebastian Ghiţă. Poliţia Română a anunţat că operaţiunea a fost organizată de poliţie. Precizările Poliţiei au venit după ce Sebastian Ghiţă a făcut mai multe declaraţii pe acest subiect.

Sebastian Ghiţă a anunţat în decembrie 2018 că a depus o plângere pe numele Laurei Codruţa Kovesi, la Secţia pentru anchetarea magistraţilor, pentru constituire de grup infracţional organizat, şi susţinea fosta şefă DNA i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. 

Poliţia Română a anunţat însă, într-un comunicat de presă, că achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a unui cetăţean român, în anul 2011, condamnat într-un dosar penal şi pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate. Astfel, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. În acest caz, a fost declarat câştigător operatorul economic S.C. ION ŢIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziţionate au vizat transportul de pasageri, pe ruta Bucureşti - Jakarta şi retur.

„Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011. Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011”, scrie în comunicatul Poliţiei Române.

Nicolae Popa a fost eliberat condiţionat în septembrie 2017. El a fost condamnat iniţial în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii. Ulterior, prin decizie definitivă, a fost condamnat de Tribunalul Giurgiu, la 10 ani şi patru luni de detenţie. La puţin timp după prăbuşirea FNI, în anul 2000, Nicolae Popa a plecat din ţară, doi ani mai târziu, pe numele său fiind emis un mandat internaţional de arestare.
 
Nicolae Popa a fost arestat nouă ani mai târziu, în 2 decembrie 2009, în Indonezia, fiind adus în ţară în 22 aprilie 2011.
 
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fugit din ţară în decembrie 2016 şi se află în prezent în Serbia, unde ar fi primit azil politic. Ghiţă este dat în urmărire internaţională şi este acuzat de mai multe fapte de corupţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările