Klaus Iohannis la CSM:  Fac apel să susţineţi efectiv recomandările Comisiei de la Veneţia, MCV şi GRECO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări, marţi, în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, că va "veghea" să nu se revină nici la sistemul protocoalelor din justiţie, dar nici la intervenţia politicului în activitatea magistraţilor.

"Acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult şi voi veghea să nu mai revină niciodată, iar acea etapă de intrare cu bocancii a politicului sau a unor partide, ca să nu generalizăm, în organizarea justiţiei, de asemenea s-a terminat şi cât voi rămâne eu vă garantez că nu se va repeta", a declarat Iohannis.

Modul de funcţionare a Consilului a ridicat de multe ori semne de îngrijorare, a explicat preşedintele Iohannis. Din această perspectivă sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă şi responsabilă, iar o relaţie tensionată în CSM aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar, a mai adăugat Iohannis.

”Am subliniat că institutuţiile nu trebuie personificate pentru că instituţiile nu aparţin conducătorilor şi doar aşa putem să ne ferim de derapaje. manipulări şi situaţii nedemocratice. Tensiunile interne, orogoliile ori intresele persoanale trebuie trecute în plan secund atunci când suntem chemaţi să contribuima evoluţia democratică a statului român. (...) Fără o interiorizare a valorilor Consituţiei, democraţia şi dezvoltarea statului nostru vor fi mereu frânate”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

„Chiar dacă asaltul justiţiei a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai curând. Subliniam în 2015 că instituţiile nu trebuie personalizate, pentru că doar aşa ne putem feri de derapaje şi manipluări. Şi azi cred cu tărie în ce spuneam atunci. Orgoliile sau interesele personale trebuie trecute în plan secund. Societăţile progresează doar atunci când viziunea are în centru preocupările cetăţeanului. Soecietatea românească şi sistemul judiciar aşteaptă de la cei chemaţi să garanteze independenţa justiţiei o abordare lipsită de partizanat. Rolul CSM e esenţial, fundamental. E necesar un echilibru chiar în interiorul CSM. În acest an, atât în percepţia publică, cât şi în corpul magistraţilor unele dintre deciziile CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Funcţionarea CSM a ridicat uneori semne de întrebare”, a declarat şeful statului.

În opinia sa, justiţia nu ar trebui să fie subiect de campanie electorală 

"Este foarte adevărat că într-o campanie electorală, într-o Românie normală, nu avem ce discuta despre justiţie. Justiţia se înfăptuieşte, nu se discută. Dar pentru asta toţi actorii implicaţi în aceste demersuri, nu numai politicenii, şi CSM, de exemplu, trebuie să-şi asume pe deplin rolul şi responsabilitatea pentru partea de care răspund în faţa românilor. Şi da, cred că în România normală judecătorii judecă drept, justiţia este independentă, îşi face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiţia şi niciun magistrat nu acceptă discuţii cu politicieni care încearcă să diriguiască justiţia. Şi cred că, împreună, acum chiar avem şansa să realizăm aceste lucruri", a mai spus Klaus Iohannis.

Plenul CSM s-a reunit, marţi, pentru a-şi alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele. Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2019, în mandatul judecătorului Lia Savonea - preşedinte şi al procurorului Nicolae Andrei Solomon - vicepreşedinte. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite