Gabriel Resources: Aplicaţia şi înscrierea Roşia Montană în UNESCO sunt în mod fundamental în contradicţie cu obligaţiile României în temeiul tratatelor sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Gabriel Resources susţine că aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, ”demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu aproba proiectul sub nici o circumstanţă.”  FOTO Shutterstock
Compania Gabriel Resources susţine că aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, ”demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu aproba proiectul sub nici o circumstanţă.”  FOTO Shutterstock

Aplicaţia şi înscrierea peisajului minier Roşia Montană la UNESCO sunt ”în mod fundamental în contradicţie cu obligaţiile României în temeiul tratatelor sale de investiţii în legătură cu investiţiile Gabriel”, anunţă compania canadiană Gabriel Resources, într-o informare pentru bursă. Totodată precizează că a îndemnat „ferm” guvernul român să nu continue procedura UNESCO.

Redăm mai jos integral comunicatul companiei, publicat de G4Media:

”Gabriel Resources Ltd. (simbolul de tranzacţionare TSXV GBU – „Gabriel” sau „Compania”) constată că cererea României de a înscrie Roşia Montană ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO a fost aprobată de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO la 27 iulie 2021, în cea de-a 44-a sesiune din Fuzhou, China. În consecinţă, „Peisajul cultural minier Roşia Montană”, o zonă care acoperă amprenta proiectului de exploatare a aurului şi argintului al lui Gabriel la Roşia Montană („Proiectul”), a fost înscrisă de UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) în Lista Patrimoniului Mondial („Înscrierea”) şi adăugată în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. 

După cum am arătat în informările anterioare, în februarie 2020, guvernul român a reactivat procedura de listare a „Peisajului cultural minier Roşia Montană” ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO („Aplicaţia UNESCO”), iniţiativă care a fost începută în februarie 2016, dar ulterior amânată la cererea guvernului român în aşteptarea finalizării cererii de arbitraj ICSID în curs, formulată de Gabriel împotriva României („ICSID Arbitration”). 

Aplicaţia UNESCO a înâmpinat o opoziţie puternică din partea comunităţilor locale din Roşia Montană şi din împrejurimi, fapt recunoscut public de miniştrii guvernului român. Mai mult, o astfel de aplicaţie şi Înscrierea sunt fundamental incompatibile cu drepturile pe care grupul Gabriel le-a dobândit pentru a dezvolta proiectul şi cu existenţa în continuare a unei licenţe miniere de exploatare pentru zona proiectului. 

Aceste acte, promovate de guvernul României, ignoră deciziile existente şi valabile ale Ministerului Culturii din România prin care a fost eliminat statutul de sit arheologic protejat pentru o mare parte din zona aferentă proiectului şi prin care a fost descarcată zona pentru activităţi miniere. În plus, cea mai mare parte a patrimoniului cultural pentru care se solicită protecţie prin Aplicaţia UNESCO şi care a fost identificată prin programele ample de cercetare arheologică finanţate de Gabriel, ar fi fost protejată în orice caz de proiect, indiferent de Înscriere. 

În ciuda continuării arbitrajului ICSID, Gabriel şi-a confirmat în repetate rânduri dorinţa de a ajunge la o rezoluţie amiabilă care să permită dezvoltarea Proiectului, precum şi valorificarea drepturilor dobândite în legătură cu zăcămintele minerale conturate la Bucium. Gabriel consideră că aprobarea Proiectului, o dezvoltare minieră atent planificată, durabilă şi modernă, ar fi fost cea mai bună modalitate de a proteja patrimoniul cultural semnificativ al zonei Roşia Montană şi de a ecologiza vasta poluare a mediului care asediază peisajul Roşia Montană astăzi ca o consecinţă a exploatării miniere istorice nereglementate. Proiectul ar fi generat, de asemenea, beneficii economice deosebit de importante pentru România şi cetăţenii săi şi mii de locuri de muncă atât de necesare. 

În acest scop, Compania a îndemnat ferm guvernul român să nu continue procedura UNESCO pentru a păstra posibilitatea unei eventuale soluţii amiabile a litigiului de arbitraj ICSID – Înscrierea subminând în mod material această posibilitate. 

Aplicaţia şi Înscrierea UNESCO sunt în mod fundamental în contradicţie cu obligaţiile României în temeiul tratatelor sale de investiţii în legătură cu investiţiile Gabriel, iar aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu aproba proiectul sub nici o circumstanţă”, se arată în comunicatul companiei Gabriel Resources. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite