Orban, după ce Roşia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO: „Este nevoie de o strategie de dezvoltare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, liderul PNL şi preşdintele Camerei Deputaţilor. FOTO: Adevărul
Ludovic Orban, liderul PNL şi preşdintele Camerei Deputaţilor. FOTO: Adevărul

Ludovic Orban, liderul PNL şi preşdintele Camerei Deputaţilor, susţine că Guvernul trebuie să elaboreze o strategie clară pentru a dezvolta şi conserva Roşia Montană, după ce zona a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Ludovic Orban a transmis marţi că, odată cu intrarea în patrimoniul UNESCO, Roşia Montană trebuie să se dezvolte, astfel încât locuitorii din zonă să trăiască „decent”. Liderul PNL susţine că Guvernul este cel care trebuie să propună o astfel de strategie.

„Nu se poate găsi o legătură directă din includerea patrimoniului Roşia Montană la UNESCO şi minerit. La nivel guvernamental, trebuie să existe o strategie de dezvoltare. Cu intrarea în UNESCO trebuie ca zona să permită o dezvoltare. Este necesar un plan de conservare a zonei, dar şi de dezvoltare pentru locuitorii din zonă. Au nevoie de o activitate din care să trăiască decent. E o chestiune care trebuie să se rezolve la nivel guvernamental”, a declarat Ludovic Orban la Parlament, la finalul şedinţei Coaliţiei de marţi.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit online la Fuzhou (China), a luat decizia privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial. Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, care a recomandat ca experţii să facă o vizită în zonă, să fie făcute recomandări şi controale, astfel încât „să fie întreruptă cât mai rapid autorizaţia pentru exploatare minieră”.

„Nu toată localitatea Roşia Montană intră în UNESCO, ci doar o anumită arie”, a precizat Adrian Cioroianu, fost ambasador al României la UNESCO.

Decizie „defavorabilă” pentru ţară

Primarul din Roşia Montană susţine că includerea sitului în patrimoniul UNESCO este „defavorabilă şi pentru comunitate, şi pentru ţară”. El a explicat că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea şi modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale şi birocraţie”. Potrivit primarului, „oamenii de aici nu sunt bogaţi, oamenii din mediul rural au fost obişnuiţi să-şi repare imobilul cum au putut” şi faptul că nu văd „alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roşia Montană. 

El a mai anunţat că va cere fonduri de la autorităţi în acest sens şi a adăugat că mare parte din comunitate nu-şi dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, aşa cum a fost făcut proiectul, şi că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Vezi şi: Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Cum a reacţionat Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite