Experţi militari: Minele din Marea Neagră, un fake-news rusesc. „Au blocat o parte a Mării Negre, acum vor să blocheze tot traficul inducând frica”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Mai multe vase ale Forţelor Navale Române patrulează în Marea Neagră după ce ruşii au anunţat că mine ucrainene sunt în derivă. Experţii militarii consideră avertizarea ruşilor o pură dezinformare pentru a bloca navigaţia pe Marea Neagră.

Vase ale Forţelor Navale Române patrulează în largul Mării Negre după ce autorităţile navale s-au alarmat în urma avertismentului de navigaţie transmis de staţia Navtex Novorossiysk din Federaţia Rusă, prin care se arăta că mine folosite de forţele ucrainene plutesc liber după ce s-ar fi desprins de parâmele care le ancorau. Măsura s-a luat cu toate că specialiştii susţin că o astfel de „eliberare” a minelor nu este posibilă şi că avertizarea este de fapt o strategie a ruşilor. 

În mesajul trimis de autorităţile ruse se arăta că zona „porturilor Odessa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii” este compromisă din cauza unor mine de contact care nu mai sunt la ancoră din pricina furtunii, că acestea sunt în derivă la suprafaţa apei şi că „sunt periculoase pentru navigaţie în nord-vestul, vestul şi sud-vestul Mării Negre”. Mai mult, Rusia a avertizat  cu privire la pericolul reprezentat de deriva minelor depuse de forţele navale ucrainene în Marea Neagră după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, precizând că minele ar putea ajunge în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană. Ulterior, despre acest pericol a adus unele precizări şi serviciul de securitate rus (FSB). „După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odessa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii”, a transmis FSB într-un comunicat, afirmând că este vorba despre 420 de mine „perimate”, fabricate în prima jumătate a secolului XX. „Forţele armate ale Ucrainei demonstrează încă o dată o desconsiderare totală faţă de fundamentele dreptului internaţional şi desconsiderare faţă de vieţile umane, inclusiv ale cetăţenilor statelor Uniunii Europene” a mai precizat, într-un stil cel puţin ciudat, FSB în comunicat.

Autorităţile nu pot ignora avertismentul 

Drept urmare, autorităţile din România şi Bulgaria s-au alarmat. Şeful Direcţiei Hidrografice Maritime, Nicolae Vatu, a avertizat că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre şi că acestea ar putea să ajungă în zilele următoare în apele teritoriale ale României. „În situaţia în care descoperiţi obiecte plutitoare asemănătoare minelor, raportaţi imediat la numărul de telefon 0040241651040”, transmite Nicolae Vatu.

Apoi, autorităţile de la Sofia au anunţat într-un comunicat de presă că dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”. Guvernul de la Sofia a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze dispozitivele explozive. „Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă”, se menţionează în comunicat.

Navele militare au ieşit în patrulare 

Totodată, în cursul zilei de luni, MApN a comunicat că Forţele Navale au dispus „în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României” fiind amintită numai nava specializată „Viceamiral Constantin Bălescu”, iar surse militare au declarat că patrulările au continuat şi ieri. Site-urile specializate în monitorizarea navigaţiei nu specificau despre ce nave este vorba, dar cel mai probabil la misiunile de patrulare participă puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” şi nava hidrografică maritimă „Cpt. Cdor. Alexandru Cătuneanu”

Puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, număr de bordaj 274, a intrat în dotarea Forţelor navale în anul 1981, dar a fost modernizat în intervalul 2018-2019 primind generatoare noi, echipamente moderne de navigaţie şi comunicaţie, senzori noi, dar şi armament nou. Astfel echipată, nava a putut executa misiuni alături de Aliaţi. Mai mult, în perioada ianuarie - iunie 2020, a asigurat chiar şi comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group Two) şi a executat misiuni specifice, alături de partenerii din Alianţă, în Marea Neagră şi în Marea Mediterană.

Pe de altă parte, nava maritimă hidrografică „Cpt. Cdor. Alexandru Cătuneanu” este dotată cu tehnică şi aparatură performantă, care scanează adâncul mării în profunzime, putând detecta orice ameninţare submarină. 

Minele nu se prea pot desprinde singure 

Forţele Navale Române au luat acest măsuri cu toate că nimeni nu a confirmat că există mine în derivă în Marea Neagră, ştire pornită, repetăm, de la o staţie maritimă a Federaţiei Ruse. „Nimeni nu a văzut aceste mine scăpate de sub control, dar nu însemnă că nu luăm măsuri preventive de căutare şi că nu avem echipamentele necesare pentru o eventuală neutralizare a lor”, au precizat surse militare. Mai mult, amiralul în rezervă Vergil Chiţac a declarat că alarma pare una falsă. „Nu ne speriem, nu avem de ce. Eu cred că este o alarmă falsă. (...) Ei spun că (minele sunt în derivă - n.red.) din cauza unei furtuni. Asta este exclus. Eu vă spun, fără a fi sigur, că înclin să cred că nu este adevărat, nu s-a desprins nicio mină din barajul ucrainean, pentru că minele sunt calculate să reziste la orice tip de furtună.(...) Informaţiile care au pornit această alarmă ar putea fi reale numai în cazul minelor de contact. Ele sunt la capătul unei parâme metalice şi capătul celălalt este la un led care este pe fundul mării. Mina nu poate să iasă la suprafaţă decât dacă parâma metalică este secţionată. Ori asta nu poate să o facă un vapor dragor, o navă vânătoare de mine.(...) Eu nu cred că din barajul de mine marine, pe care cu siguranţă marina militară ucraineană l-a instalat, s-a desprins una care pluteşte, aşa, liber prin Marea Neagră”, a precizat amiralul.

Este clar o dezinformare, mai ales că într-o chestiune maritimă s-a implicat şi FSB-ul în cel mai pur stil KGB-ist. Costin Georgescu fost director SRI

La rândul lui, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Costin Georgescu susţine că ruşii au dat această avertizare numai cu scopul de a bloca navigaţia pe Marea Neagră. „Au blocat cu războiul o parte a Mării Negre, acum vor să blocheze tot traficul inducând frica. Este clar o dezinformare, mai ales că într-o chestiune maritimă s-a implicat şi FSB-ul în cel mai pur stil KGB-ist. În plus, ei ar vrea să şi le inducă Aliaţilor faptul că ucrainenii fac probleme, dar fără prea mari rezultate”, a precizat Costin Georgescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite