EXCLUSIV Legea nescrisă din Mafia Permiselor: romii sunt discriminaţi până şi la şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul minim pentru a trece proba practică, traseul, pentru a obţine fraudulos permisul de conducere era de 300 de euro, potrivit celei mai recente anchete în care sunt implicate 87 de persoane. Este vorba de candidaţi, instructori auto şi şapte agenţi de la Direcţia Permise de Conducere, cercetaţi pentru luare sau dare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă.

Şpaga pentru a trece proba de „traseu” putea creşte în patru cazuri: pentru candidaţii de etnie romă, pentru candidaţii care au fost condamnaţi, la examenul pentru redobândirea permisului, sau pentru elevii ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii. Unul dintre instructorii auto care aveau rolul de „colector” sau „casier”, care intermedia şpaga între poliţişti şi candidaţi, Nicolae Ştefan, a fost filmat când explica cum funcţiona totul. 

„La mata e problemă că scrie redobândire, aia e...Ăăă... să zicem aşa că e o lege nescrisă pentru ţigani, redobândire... Da? Mulţi dintre ei vin şi spun, <<Domnule eu n-am nimic cu ei!>>, că nu face ură de rasă… nu faci rasism, se pedepseşte în ziua de astăzi. Să ştiţi că se pedepseşte… rasismul”, explica unui candidat, cum stă totul, instructorul auto. „Pune-i lui 50 de lei în plus, dracu... 50 de lei... la cazier”, era autoritar cu regulile nescrise Nicolae Ştefan. 

Cum era explicat rasismul

„E o rasă proastă de oameni! Înţelegi? Adică te-ar vinde... te cumpără pă bani mulţi... înţelegi? Te aru... aruncă cu bani... şi te vinde pe nimic! Te vinde pe nimic şi de-o dată! Ăăă... oricât de bine i-ai face, ţiganu’ rămâne tot ţigan! Trebuie s-o dea el cu mucii în fasole. Să ştii, ş-aicea, la fel, oricât... îi mai ajuţi, îi mai... aranjezi, îi mai... da’ nu e, tot...”, încerca să justifice preţul mărit instructorului-auto. Acelaşi lucru i l-a explicat Ştefan şi unui alt instructor,  Florin Bărgăoanu,  când îi dădea banii pentru elevii săi. În timp ce număra şpaga, instructorul auto creşta suma: „Fii atent: pentru... că a fost ţigan... două!”.  „Că... am toată stima şi tot respectu’ pentru tine! Eşti un băiat nemaipomenit! Dacă ştiam că eşti aşa băiat de fin... să mor io dacă nu.... nu... nu mă făceam cu tine rudă!”, era respectuos Florin Bărgăoanu, care a scos imediat banii ceruţi în plus. 

Aceeaşi problemă o explica Ştefan Nicolae unei candidate, care nu era sigură la traseu şi ar fi dat bani să treacă proba: „Şi dup-aceea beleaua ta... că eşti brunetă! O să zică toată lumea că eşti ţigancă! Mă-nţelegi? Şi asta îţi dă un minus!”. Un alt instructor auto, Ion Citireag, a  explicat în faţa procurorilor din parchetul Capitalei de ce crede că în cazurile romilor se percepea o şpagă mai mare: „Examinatorii percepeau o sumă mai mare întrucât exista un risc mai mare ca aceştia să vorbească/să se laude cu privire la faptul că au obţinut permisul fraudulos”.  

“În euro că sunt mai discreţi”

Un instructor auto, Marius Ilie, explica de ce poliţiştii examinatori cereau şpaga în euro: „E mai bine în euro că sunt mai discreţi. Aşa îi dau teancu’ mai gros”. Ilie era vesel de câte ori reuşea să dea şpagă, şi îi încuraja pe candidaţi că totul este în regulă: “Staţi fără grijă. Bă, să nu faceţi d-alea grave, urâte… să treci pă roşu!”. Printre poliţişti erau şi examinatori incoruptibili, potrivit celor spuse de instructor: „Nu merge, nu merge, eu îi spun omului în faţă, Că sunt trei poliţişti aici la care nu merge. Nu mă bag. Frate, nu merge, ori te reprogramezi ori dai aşa. Nu…dacă ia… permisul, bine, dacă nu… Ştii?”.

În cazul unei candidate, Elena Gheorghe, proba de traseu a durat doar 11 minute. Poliţistul Alexandru Emil nu a notat mai multe nereguli, deşi în timpul probei era exasperat: „Cam îţi tremură...  Uşor pe lângă bordură, vezi să nu loveşti! Mergi până în spatele ăleia. Gata! Opa, opa, opa, opa! (maşina loveşte un obstacol, posibil bordură- nota procurorilor) Bine că şasiu’ e recromat!”.

„Nu te apuci să te lauzi, tati”

Instructorul auto Gheorghe Iliescu îi învăţa pe candidaţi să nu reunoască nimic dacă vreodată vor fi chemaţi la audieri la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). „Ascultă bine la mine, la mine poate să toarnă ceară pe mine, eu niciodată”, „Ascultă-mă şi pe mine. Nu te-apuci să-i spui, bă, l-am rugat şi pe instructor că pe urmă te face proastă”, „Îţi vine unu’ sub acoperire, domn’e, dacă ai dat, îţi dăm totul înapoi.. Deci mare atenţie, îţi anulează tot ce ai câştigat”, „Nu te apuci să te lauzi, tati, că te cheamă ăştia să dai cu subsemnatu’… şi o iei în barbă! Îţi pierzi tot ce ai agonisit! Îţi ia şi permis, îţi ia şi… toată lumea” sau „Simt că mâine vă cheamă la DGA să daţi cu subsemnatul… să nu vă mănânce-n cur să spuneţi: da domne m-am dus, am dat. Nu ştiţi nimic!!! Nu vă apucaţi că ştiţi cum zice ăştia: domne vă recuperaţi banii”. 

„Dacă vine unul ne omoară, Mariana!”

Pentru candidaţii care dădeau şpagă pentru a trece fraudulos proba de traseu, poliţiştii alegeau un traseu cu un grad de dificultate scăzut şi nu sancţionau greşelile. În plus chiar ofereau indicaţii, nu le solicitau efectuarea unor manevre speciale obligatorii, intervin asupra volanului, şi chiar dacă nu respectă timpul minim afectat probei practice îi declară „admis”. 

Agentul Ioana Gabriela Stăpânu era, pe 11 iunie 2015, la ora 12.30, la proba de traseu cu candidata Ştefania Radu, când intervine asupra volanului.

Stăpânu: Domnişoară, ce faceţi? 

Ştefania: Dreapta.

Stăpânu: Dreapta! Păi şi ce faceţi? Faceţi dreapta odată! Staţi, aveţi verde! Staţi şi vă uitaţi şi nu ştiu ce faceţi. 

Ştefania: Nu …

Stăpânu: Următoarea intersecţie semaforizată, stânga.

Ştefania: Da…Ăăă..

Stăpânu: Stânga am spus.

Ştefania: Da. 

La ora 12:34, candidatei i se opreşte motorul în mers, necesitând o repornire a acestuia, iar agentul intervine asupra volanului.

Ştefania: Ho!  

Agentul Emil Alexandru este supărat, pe 15 iunie 2015,  că una din candidate, Mariana Dinu,  s-a blocat în timpul examenului

Alexandru: ...pe stânga, să vedem! Ai înţepenit? Nu mai întorci capul? ...în stânga lui ăla? 

Mariana: Ba da. 

Alexandru: Dacă vine unul ne omoară, Mariana!

Agentul Emil Alexandru era la pas să-l dea jos, pe 18 iunie 2015, pe unul dintre candidaţi, Elena Gheorghe.

Alexandru: Ai dat semnal, da?

Elena: Da!

Alexandru: E verde?

Elena: Nu!

Alexandru: Vrei să te dau jos?

...

Alexandru: P-aici la stânga... beleşte ochii ăia, că n-ai voie! Un’ te uiţi? Stânga p-acolo, ai înţeles?

Elena: Aaaa, mă... mă scuzaţi, am văzut în faţă şi...

Alexandru: Eee, dacă... 

Elena: Gata!

Alexandru: Am avut... ieri pe ploaie cu una... m-a dus direct în faţă... îi dau stânga şi... să mă bage pe interzis la fel ca tine, că nu-i voie, nu-i voie şi ... îi trag de volan. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite