Europarlamentare 2014. Bătălia sondajelor exit-poll: cine şi unde va prezenta primele estimări ale alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exit poll-urile vor fi prezentate de televiziuni începând cu ora 21.00
Exit poll-urile vor fi prezentate de televiziuni începând cu ora 21.00

La nivel naţional, Biroul Electoral Central a acreditat cinci institute de sondare a opiniei publice. Acestea vor contabiliza opţiunile de vot la ieşirea de la urne (exit-poll), iar rezultatele vor fi anunţate de televiziunile care le-au contractat. Alte posturi TV vor prezenta sondaje ale unor instituţii neacreditate de către BEC.

La ora 21.00, când se închid secţiile de votare, vor fi prezentate primele rezultate ale sondajelor efectuate la ieşirea de la urne – aşa-numitele exit-poll-uri.
TVR şi Antena 3 au încheiat contracte cu institutele de sondare a opiniei acreditate de Biroul Electoral Central (BEC). Alte televiziuni, preferă să colaboreze cu instituţii de sondare neacreditate.

Institutele acreditate de BEC pentru ”efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile pentru membrii din Româniai în Parlamentul European” sunt următoarele: Fundaţia ”Biroul de Cercetări Sociale”, Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Operations Research, Asociaţia Populară ”Wilfried Martens” şi Asociaţia Grupul pentru Acţiune Socială şi Dialog Economic (GRADECO) Iaşi.

Cine va prezenta primele exit poll-uri

La ora 21.00, Televiziunea Română va prezenta sondajul făcut de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde. Acesta din urmă este condus de sociologul Marius Pieleanu. Cele două institute vor colabora şi cu Parlamentul European.

Antena 3 are contracte încheiate cu Operation Research şi CCSB Forum SRL. Institutul din urmă, care a fost condus de sociologul Mirel Palada, actual purtător de cuvânt al Guvernului, nu este acredit de BEC.
Fundaţia Biroul de Cercetări Sociale va efectua sondaje de opinie la ieşire din secţiile de votare de pe raza municipiului Bucureşti pentru Parlamentul European.

Asociaţia Populară ”Wilfried Martens” va avea operatori de sondaje la ieşirile din secţiile de votare pentru Parlamentul European la nivel naţional, iar Asociaţia Grupul pentru Acţiune Socială şi Dialog Economic (GRADECO) Iaşi va organiza exitpoll-uri locale, la ieşirile din secţiile de votare din judeţele Iaşi şi Neamţ.

Alte televiziuni colaborează cu institute neacreditate la BEC. La ora 21.00, România TV va prezenta sondajul făcut de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI), institut condus de Dan Sultănescu, consilier al primului-ministru Victor Ponta. Potrivit unor surse, Realitatea TV va prezenta exit poll-ul Institutui de Analiză, Strategie şi Prognoză ”GeoPOL”, fondat de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru.
Digi24 TV va prezenta rezultatele potrivit Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), coordonat de sociologul Vasile Dâncu.

Casele de sondaj neacreditate, la distanţă de secţiile de vot

Nu doar intitutele de sondaj acreditate de BEC pot realiza exit poll-uri. Potrivit BEC, operatorii de sondaj acreditaţi au acces în zona de protecţie de 500 metri a secţiilor de votare, fără a avea acces în interiorul secţiilor. Aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. În cazul nerespectării acestor condiţii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va putea dispune măsuri de îndepărtare a operatorilor de sondaj din zona de protecţie a secţiei de votare.

Potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale Permanente şi fost preşedinte al BEC, Marian Muhuleţ, instituţiile de sondare neacreditate nu-şi pot culege datele din zona secţiilor. ”Diferenţa este că cele acreditate pot merge până la uşa secţiilor de votare, iar celelalte, nu”, a declarat pentru ”Adevărul” Marian Muhuleţ.

Toate rezultatele exit-pollurilor antamate de televiziuni şi o comparaţie între ele le puteţi găsi, după ora 21,00, pe adevarul.ro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite