Decizie: Dacă laşi o persoană ce a consumat alcool să îţi conducă maşina, răspunzi penal doar dacă şoferul are în sânge o alcoolemie peste 0,80 g/l

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-o decizie luată luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că o persoană ce încredinţează propria maşină unei persoane ce a consumat alcool, va răspunde penal doar dacă şoferul are în sânge un anumit grad de alcoolemie, respectiv peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge.

Dacă îţi încredinţezi maşina, spre a fi condusă pe drumurile publice, unei persoane despre care ştii că a consumat alcool, vei răspunde penal doar dacă această persoană are un anumit grad de alcoolemie în sânge, respectiv peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge.

Aceasta este concluzia deciziei de luni a ÎCCJ, căreia i s-a cerut să clarifice dacă, într-o situaţia ca cea prezentată, proprietarul de drept al maşinii va răspunde penal indiferent de gradul de alcoolemie al şoferului sau doar dacă acesta trece peste limita prevăzută de lege.

Prin Decizia 14/2020 (decizie pronunţată pentru dezlegarea unei chestiuni de drept), Înalta Curte a stabilit că "în interpretarea dispoziţiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredinţa un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge".

Astfel, pentru a răspunde penal (nu doar contravenţional) când îţi laşi maşina pe mâna unui amic despre care ştii că a băut, e necesar ca acesta să fi depăşit nivelul minim de alcoolemie de 0,80 g/l, limită valabilă şi atunci când conduci pe drumurile publice propria maşină.

În sesizarea formulată către ÎCCJ, Ministerul Public a prezentat o situaţie în care proprietarul unei maşini a încredinţat maşina unei persoane cu care consumase alcool anterior, ştiind astfel că aceasta se află sub influenţa alcoolului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite