
Instanţa supremă a decis că furtul comis de o persoană care poartă masca de protecţie obligatorie este o faptă calificată. Hotărârea a fost luată la sesizarea Curţii de Apel Bucureşti, într-un dosar în care un bărbat este acuzat că a furat un telefon. Diferenţa între forma simplă şi cea calificată a infracţiunii constă în limitele de pedeapsă. Astfel, potrivit deciziei ÎCCJ, bărbatul riscă o pedeapsă mai mare.
„În situaţia în care infracţiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spaţiu unde purtarea măştii este obligatorie, se reţine varianta calificată a infracţiunii de furt prevăzută de dispoziţiile art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal.”, şi, în consecinţă stabileşte:
Bărbatul cercetat în dosar este acuzat că pe 30 mai 2021, “în timp ce purta pe faţă o mască ce îi acoperea nasul şi gura, profitând de neatenţia persoanei vătămate, i-a sustras acesteia din buzunar telefonul mobil marca Iphone X”, valoarea produsului fiind estimată la 4.000 de lei. Furtul a avut loc într-un magazin din Bucureşti. În primă instanţă, suspectul a fost condamnat la 1 an de închisoare.
„Instanţa de fond a mai recunoscut că, deşi în perioada comiterii presupusei infracţiuni era instituită obligativitatea purtării măştii în spaţii închise, nu se poate nega că inculpatul a profitat de dispoziţia legală tocmai pentru a comite presupusa infracţiune şi pentru a nu fi uşor de reunoscut. (..) Instanţa de fond a considerat că persoana care poartă mască, chiar şi în cazul în care este obligată de lege să o facă, prevede şi acceptă că furtul va fi înlesnit şi ascunderea infracţiunii va fi mai facilă profitând de contextul social, particular”, sunt motivele pentru care instanţa de fond a reţinut forma calificată a faptei.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: