UPDATE Consilierul personal al lui Sorin Oprescu, arestat preventiv. Acesta a fost prins în flagrant când primea 25.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul personal al primarului Capitalei, Solomon Wigler, a fost arestat preventiv de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea mită 25.000 de euro. Wigler ar fi primit, de-a lungul anilor, în total 204.000 de euro, o parte chiar în sediul Primăriei. Potrivit declaraţiei de avere, consilierul are trei locuinţe, bijuterii în valoare de 1,9 milioane de euro şi trei maşini.

UPDATE Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, joi seară, propunerea procurorilor anticorupţie şi au decis ca Solomon Wigler să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, a precizat într-un comunicat de presă citat de hotnews că era cunoscut, în mod neoficial, că existau reţele de influenţe pentru apobarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) şi că Solomon Wigler era interfaţa din Primăria Generala pentru aceste reţele.

De asemenea, acesta precizează că, din punctul său de vedere, este doar o chestiune de timp până când primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi arhitectul-şef la Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, vor fi anchetaţi de DNA.

„Arestarea confirmă că dezvoltarea urbană a Bucureştiului din ultimii 10 ani a fost una speculativă, prin sute de derogări de la legea oraşului, Planul Urbanistic General, în beneficiul unor investitori privaţi şi în detrimentul interesului public. Sufocarea traficului, supraîncărcarea reţelelor, scăderea confortului locuirii sunt consecinţa acestei dezvoltări urbane haotice. Era cunoscut în mod neoficial că există reţele de influenţe pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale şi că Solomon Wigler era interfaţa din Primăria Generală pentru aceste reţele de influenţă. Conform comunicatului DNA, Planul Urbanistic Zonal pentru care s-a plătit mita a fost aprobat, deci consilierul Solomon Wigler şi-a exercitat deja influenţa atât faţă de primarul general şi arhitectul-şef, care au semnat expunerea de motive, respectiv raportul de specialitate, cât şi faţă de consilierii generali care au votat Planul Urbanistic Zonal. Este deci doar o chestiune de timp până când şi aceste persoane vor fi anchetate. Arestarea confirmă că arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, este o marionetă, deciziile de dezvoltare urbană pe care ar trebui să le coordoneze fiind luate peste capul lui”, potrivit unui comunicat emis de Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, citat de hotnews.ro.

Asociaţia salută acţiunea procurorilor anticorupţie şi a SRI şi speră că prima arestare preventivă pentru trafic de influenţă în domeniul urbanismului va duce la reducerea dezvoltării urbane necontrolate a oraşelor din România.

UPDATE  Potrivit documentelor prezentate pe site-ul Primăriei Capitalei, eliberarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), care a fost luat în discuţie de Consiliul General al Primăriei Capitalei în data de 28 mai 2015, pentru eliberarea căruia anchetatorii spun că Solomon Wigler ar fi cerut mita, a fost cerută de firma Alpha Property Development, societate ce s-a ocupat de construirea unor hipermarket-uri Kaufland.

UPDATE Wigler Solomon a fost suspendat din funcţie, ca urmare a anchetei declanşată de procurorii anticorupţie, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat transmis joi.

 "Primăria Municipiului Bucureşti a pus şi pune la dispoziţia organelor de cercetare toate informaţiile, documentele şi înscrisurile solicitate de către acestea. Primarul General al Municipiului Bucureşti a luat măsurile care se impun în conformitate cu legislaţia în vigoare, procedând la suspendarea domnului Solomon Wigler din funcţia de consilier", precizează sursa citată.

Procurorii anticorupţie au anunţat oficial că „în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a cerut în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro şi a primit în mai multe tranşe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri, denunţător în acest caz, pentru a interveni pe lângă funcţionari din apropierea primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, pentru iniţierea şi votarea unor proiecte de hotărâri”.

Aceste hotărâri, spun anchetatorii, vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare pentru construirea a trei supermarketuri în Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria municipiului Bucureşti, iar Wigler ar fi primit banii în tranşe înainte şi după votarea hotărârilor respective. 

Mită negociată şi primită în sediul Primăriei Capitalei

Potrivit unor surse judiciare, Solomon Wigler s-a întâlnit cu omul de afaceri, pe 12 mai 2015 în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, moment la care i-ar fi cerut şi o suma de bani pentru intervenţiile sale.

„Cu prilejul acestei întâlniri Solomon Wigler i-a precizat că o nouă şedinţă a Consiliului general al municipiului Bucureşti urmează să aibă loc în data de 28 mai 2015. Tot în acest context, Wigler i-a cerut suma de 11.000 euro, diferenţa până la 15.000 euro cerută pentru intervenţiile sale pe lângă consilierii locali în vederea adoptării hotărârii de acceptare a donaţiei şi suma de 40.000 euro pentru intervenţiile sale pe lângă consilierii locali în vederea adoptării hotărârii privind PUZ - ul pentru magazinul din şoseaua Alexandriei”, arată sursele citate, care adaugă că spre finalul discuţiei Wigler i-ar fi precizat că trebuie să-i dea pentru aceste intervenţii suma de 51.000 euro. „Deci, asta….51.. asta e” I-ar fi spus Solomon Wigler afaceristului.

Mai mult, pe 20 mai 2015, Wigler ar fi purtat o nouă discuţie cu omul de afaceri la sediul Primăriei. Cu această ocazie omul de afaceri i-ar fi spus consilierului că nu a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea donaţiei aferentă proiectului din B-dul 1 Mai.

„Numitul Solomon Wigler a precizat că deşi a intervenit pe lângă consilieri, nu a reuşit să obţină numărul necesar de voturi”. Potrivit interceptărilor de la dosar, consilierul s-a scuzat spunând <<n-a trecut donaţia, da ţi-am spus că n-au avut ...au fost 36.. au lipsit doi oameni>>”.

Totodată, „în acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe afacerist că, în şedinţa Consiliului general al municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri”, mai arată procurorii în ordonanţa de reţinere.

Astfel, Solomon Wigler ar fi convenit cu omul de afaceri ca, pe 03 iunie 2015, să-i dea suma de 25.000 euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.

În acest context, miercuri seară, Wigler a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce primea suma de 25.000 euro.

50.000 de euro înainte, 50.000 după

Anterior, în anul 2013, spun sursele judiciare, omul de afaceri i-ar mai fi dat lui Solomon Wigler suma de 50.000 Euro în biroul acestuia situat la etajul 14 din clădirea Primăriei Generale, iar după ce a fost aprobat PUZ - ul, la două, trei zile, i-a remis şi diferenţa de 50.000 euro. Acei bani ar fi fost pentru intervenţiile sale pe lângă consilieri ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Mită ascunsă în contracte pentru un sens giratoriu

Anchetatorii spun că Wigler ar fi cerut mită inclusiv pentru ca primăria să aprobe contruirea unui sens giratoriu.

„În ceea ce priveşte solicitarea sumei de 25.000 euro pentru ca Solomon Wigler să intervină pe lângă primarul Sorin Oprescu, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă în vederea eliberării autorizaţiei de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecţia a două bulevarde, omului de afaceri i s-a cerut în primă fază de către Wigler, o sumă de bani neprecizată ce urma a fi remisă în mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea soluţiei de trafic”, mai precizează sursele judiciare.

În acest sens, Wigler ar fi indicat firma Eurotrading Construc 98 drept societate prin intermediul căreia urma a fi dată suma de bani, punându-l în legătură la data de 11 decembrie 2012 pe omul de afaceri cu un inginer din cadrul societăţii.

Astfel, spun sursele citate, a fost încheiat cu Eurotrading Construct 98 contractul de execuţie lucrări în valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obţinerea autorizaţiei de construire. 

Întrucât până în luna septembrie 2013 societatea comercială nu a obţinut autorizaţia de construire şi nici nu a edificat construcţia, omul de afaceri l-a contactat pe Solomon Wigler care pentru obţinerea autorizaţiei necesare a cerut în plus suma de 25.000 Euro. 

„Ulterior consilierul a precizat că nu se poate obţine în mod legal o autorizaţie de genul celei anterior menţionate şi că va interveni pe lângă primarul Sorin Oprescu pentru obţinerea unei autorizaţii speciale. În contextul acestei discuţii Solomon Wigler a cerut încă o dată suma de 25.000 Euro”, mai arată sursele judiciare care adaugă că la data de 25 octombrie 2013 a fost eliberată de către Primăria Municipiului Bucureşti autorizaţia de construire numărul de 348, ce poartă semnătura primarului Sorin Oprescu.

Consilierul va fi prezentat astăzi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Averea lui Wigler

Consilierul personal al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, Solomon Wigler are două case, un apartament, ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 1,9 milioane de euro, precum şi trei autoturisme BMW şi Audi.

În ultima declaraţie de avere din 2013, postată pe site-ul Primăriei Capitalei, Solomon Wigler menţionează un teren intravilan în suprafaţă de 65.000 de metri pătraţi în Popeşti Leodeni, cumpărat în anul 2007, în dreptul rubricii făcând menţiunea ”vânzare - SC TOP Imobiliare SRL - 600.000 lei”.

Solomon Wigler are şi două case în Bucureşti, cu suprafeţe de 360 de metri pătraţi şi 350 de metri pătraţi, cumpărate în 2001 şi 2006, precum şi un apartament de 80 de metri pătraţi în Capitală.

De asemenea, consilierul primarului general al Capitalei are trei autoturisme - un Audi Q5, cumpărat în 2013, un BMW X1 din 2011 şi un BMW X320d din 2013.

Consilierul lui Oprescu mai are ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 1,9 milioane de euro. Astfel, el declară ceasuri şi bijuterii de 600.000 de euro, obiecte de cult de 500.000 de euro şi obiecte de artă, tablouri şi sculpturi în valoare de 800.000 de euro, toate dobândite în perioada 1994-2008.

În declaraţia de avere, Wigler Solomon mai scrie că are patru depozite bancare cu peste 233.000 de euro şi 33.000 de lei.

El a acordat şi două împrumuturi - unul de 87.000 de euro către Anca Mihai şi altul de 42.000 de euro către Mihaela Zăinescu. Venitul anulat încasat în 2012 de la Primăria Capitalei a fost de 34.857 de lei, potrivit declaraţiei de avere.

 

Wigler organiza şi plătea team-buildinguri la cinci stele pentru angajaţii din Primărie

Solomon Wigler este de multă vreme omul de încredere al lui Sorin Oprescu. În 2010, ziariştii de la „Kamikaze” scriau că Solomon Wigler se ocupase personal de organizarea unui team-building pentru angajaţii din Primăria Capitalei, care petrecuseră un weekend în Grecia, la un hotel de cinci stele. 

Investigaţia arăta că factura distracţiei fusese achitată de Wigler, însă banii ar fi venit de la „Academica Medical”, clinica privată a familiei Oprescu. La vremea respectivă, Sorin Oprescu declara: „Eu nu le-am oferit nicio excursie. Factura a fost plătită de tovarăşul Wigler”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite