Cine este generalul-locotenent Adrian Tonea care comandă Parada de 1 Decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parada de 1 Decembrie din acest an este comandată de generalul-locotenent Adrian Tonea, care face parte dintr-o familie cu o îndelungată tradiţie militară. În urmă cu 100 de ani, bunicul său îşi făcea datoria pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. În cel de-Al Doilea Război Mondial a fost rândul tatălui generalului Tonea să lupte pentru ţară.

Generalul Tonea are o carieră militară de excepţie, de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante pe linie de comandă, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii.

După absolvirea Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, generalul Tonea s-a aflat la comanda mai multor unităţi (batalioane de infanterie şi de cercetare), urcând treaptă cu treaptă în ierarhia militară.

 În 2011, generalul-locotenent Adrian Tonea a preluat funcţia de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, de la Focşani.

 În 2012, a executat, împreună cu militari din marea unitate pe care o conducea, o misiune extrem de dificilă în teatrul de operaţii din Afganistan. Astfel, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Forţei Întrunite din Provincia Zabul.

 În 2014, a preluat comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” de la Cluj-Napoca, iar, în ianuarie 2015, a fost numit locţiitor al şefului Statului Major al Apărării, a doua funcţie în ierarhia Armatei României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite