Ceremonii militare dedicate Zilei Veteranilor de Război. Un militar rănit în Afganistan va testa un model Dacia Sandero adaptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonie de 1 decembrie de la Timişoara

Ceremonii militare dedicate Zilei Veteranilor de Război vor avea loc, vineri, în Bucureşti, dar şi în ţară şi în străinătate, pentru a marca 81 de ani de la momentul intrării în cel de-Al Doilea Război Mondial, conflict în care România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi.

Potrivit Ministerului Apărării, ceremonia militară de depunere de coroane, jerbe sau buchete de flori, organizată în Capitală cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, va avea loc vineri, 29 aprilie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Patriei amplasat în faţa Universităţii Naţionale de Apărare. 

Ceremonii similare se vor desfăşura, în ţară şi în străinătate, la opere comemorative, cimitire şi monumente care omagiază sacrificiul veteranilor de război. 

”În contextul manifestărilor dedicate Zilei Veteranilor de Război", vineri, 29 aprilie, începând cu ora 10.30, pe platoul din faţa Monumentului Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare, va avea loc un eveniment de prezentare statică şi dinamică a unei autospeciale produse de Automobile Dacia S.A. într-o configuraţie adaptată persoanelor cu deficienţe de mobilitate. Autoturismul, model Dacia Sandero, va fi testat de plutonierul adjutant Vasile Zbâncă, militar rănit în teatrul de operaţii din Afganistan”, anunţă Ministerul Apărării.

Activitatea va avea loc în prezenţa ministrului apărării naţionale, Vasile Dîncu, a şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şi a directorului general al Renault Group Romania şi director al Automobile Dacia S.A., Mihai Bordeanu.     

Tot vineri, reprezentanţi ai conducerii MApN vor avea o întâlnire informală, la Palatul Cercului Militar Naţional, cu veterani de război, elevi, studenţi şi cu militari-veterani ai teatrelor de operaţii.

Ministrul anunţă, de asemenea, că în această perioadă se derulează, de asemenea, şi activităţi de îngrijire a unor morminte şi opere comemorative ale eroilor şi veteranilor de război. 

În cadrul campaniei Recunoştinţă veteranilor de război”, din seria manifestărilor dedicate ”Zilei Veteranilor de Război”, au fost distribuite, între 26 şi 28 aprilie, pachete-cadou celor 1.748 veterani de război şi celor 43 de văduve de război de pe teritoriul României, precum şi celor patru veterani din Republica Moldova. Echipele de distribuire a cadourilor în ţară au fost constituite din personal al unităţilor militare, sprijiniţi de voluntari, membri ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale de profil. 

Ziua Veteranilor de Război se sărbătoreşte, în fiecare an, la 29 aprilie şi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.     

Anul acesta se împlinesc 81 de ani de la intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, un conflict în care România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi, din care aproximativ 92.000 de militari decedaţi.   

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite