Ce vrea Marian Enache să facă din funcţia de preşedinte al CCR: „Direcţiile principale de acţiune ale mandatului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax (arhivă)
Foto Mediafax (arhivă)

Judecătorul Marian Enache, ales sâmbătă în funcţia de preşedinte al CCR pentru mandat de trei ani, anunţă că direcţiile principale de acţiune ale mandatului său pun „accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient şi consolidarea echidistanţei Curţii Constituţionale“, scrie într-un comunicat de presă dat publicităţii de CCR.

Astfel, potrivit sursei citate, Enache doreşte ca alături de judecătorii CCR, să impulsioneze activitatea Curţii Constituţionale, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rolul acesteia, aflate în diverse stadii de soluţionare. Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste 4 ani. De asemenea, un alt plan este să contribuie la construirea unei jurisprudenţe unitare, clare şi predictibile şi să aducă îmbunătăţiri calităţii redactării deciziilor.

În ceea ce priveşlte deschiderea, în mandatul său, Marian Enache vrea realizarea unei mai mari deschideri a instituţiei în raport cu celelalte autorităţi publice şi cu reprezentanţii tuturor profesiilor juridice pentru a se înţelege mai bine conţinutul şi sensul deciziilor Curţii Constituţionale;

realizarea unei deschideri mai mare către necesităţile societăţii româneşti, faţă de forurile internaţionale de justiţie constituţională şi către mass-media, pentru a se putea disemina şi explica mai bine deciziile Curţii Constituţionale.

 În ceea ce priveşte dialogul,  noul preşedinte al CCR spune că doreşte promovarea unui dialog mai structurat între instituţiile statului pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituţională şi, de asemenea, un dialog instituţional cu instanţele constituţionale şi europene (CEDO/ CJUE).

De asemenea, potrivit comunicatului CCR, Enache îşi propune continuarea eforturilor de digitalizare ale Curţii Constituţionale, implementarea registrului electronic jurisdicţional, dezvoltarea unui modul de jurisprudenţă şi a unui motor de căutare şi, totodată, reducerea la minimum a registrelor „scrise de mână“

 „Toate acestea se pot realiza numai cu efortul, mobilizarea şi sprijinul colegilor judecători şi magistraţi-asistenţi, precum şi cu cel al personalului Curţii Constituţionale“, mai scrie în comunicatul CCR, care mai precizează că Marian Enache „a subliniat că, în opinia sa, Curtea Constituţională trebuie să constituie un sprijin real atât pentru cetăţeni, în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile lor, cât şi pentru autorităţile statului, în vederea realizării competenţelor lor potrivit Legii fundamentale a statului. Ea este o curte de drepturi şi libertăţi şi asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanţă, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută şi de societate ca o instituţie necesară în dinamica vieţii juridice româneşti“.

Marian Enache, numit judecător CCR de către Senat, în iulie 2016, a fost ales sâmbătă în funcţia de preşedinte al CCR, pentru un mandat de 3 ani. El îi succede în funcţie lui Valer Dorneanu.

Citeşte şi: Curtea Constituţională are un nou preşedinte. Marian Enache a fost ales în funcţie sâmbătă, succedându-i lui Valer Dorneanu. Ce studii şi ce avere are

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite