Ce s-a întâmplat cu inima „Regelui“

Ce s-a întâmplat cu inima „Regelui“

Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică  FOTO Mediafax

Florin Cioabă, autointitulat „Regele romilor“, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Fostul ministru al Sănătăţii, profesorul Mircea Cinteză, a declarat pentru adevărul.ro că dispozitivul de asistare circulatorie, care i-a fost montat lui Cioabă, are rolul de a prelua o parte din funcţiile inimii pentru a o ajuta.

Profesorul Cinteză a explicat că, înainte de o astfel de intervenţie, „se cercetează care este starea inimii şi pentru asta se face o coronarografie şi eventual se introduce şi o cameră de filmat care arată imaginile din interiorul arterelor pentru a vedea exact dacă inima care a făcut stop cardiac trebuie să fie reparată ca să primească mai mult sânge“.

În legătură cu dispozitivul care i-a fost montat lui Florin Cioabă, medicul cardiolog susţine că acesta este un fel de inimă ajutătoare.

„Inima artificială ar fi cea care preia în întregime funcţiile inimii, pe când aceasta pare să fie o inimă ajutătoare, deci care preia în parte funcţia inimii pentru ajută inima”, a menţionat doctorul.

Aparat de asistare circulatorie pentru inima lui Florin Cioabă

„Nu ştiu care a fost rezultatul acestor proceduri, însă în urma investigaţiilor s-a constatat că inima are nevoie să fie asistată pentru că nu dă suficient sânge organismului şi s-a introdus un aparat de asistare circulatorie. Acestea sunt de foarte multe tipuri, nu ştiu să vă spun ce tip a fost...Însă, toate aceste riscuri de intervenţii pe inimă au risc de la unu la câteva zeci la unu la câteva sute de şanse ca să se producă un stop cardiac în timpul acestor intervenţii. În schimb, dacă ele reuşesc, pot să salveze viaţa bolnavului“, a mai explicat Mircea Cinteză. 

Procedura în astfel de cazuri nu este deloc una simplă. Înainte de toate se explică familiei care este riscul în cazul în care intervenţia nu reuşeşte.

„Dacă îţi asumi riscul, poţi să obţii câştigul final al procedurii. De regulă, familia înţelege şi trebuie să semneze pe o foaie de hârtie că a înţeles şi că îşi asumă riscul iniţial“, a explicat profesorul Cinteză etapele unei astfel de intervenţii.

„În principiu însă, cel mai grav lucru pe care înţeleg că l-a avut domnul Cioabă, a fost acela că el a făcut un stop cardiac, nu ştim în cât timp inima a fost masată şi şi-a reluat activitatea, şi creierul a rămas fără sânge o perioadă de timp. Regula medicală spune că dacă creierul rămâne fără sânge patru minute, celulele lui mor în cea mai mare parte, mor şi nu îşi mai revin. Această perioadă de patru minute nu poate fi judecată din afară pentru că este posibil să mai existe o cantitate foarte mică de sânge care ajunge totuşi  la creier  şi atunci durata creşte la mai mult de patru minute“, a declarat profesorul Cinteză.

„Nu ştim, nu au fost date mai multe amănunte despre perioada care a durat până la repornirea inimii şi partea cea mai slabă în tot acest context pare că a fost totuşi creierul care, nefiind irigat, nu şi-a mai revenit“, a concluzionat profesorul.

Moartea regelui autointitulat al romilor, Florin Cioabă, ecouri şi în presa străină

CNN Turk, varianta locală a celei mai importante televiziuni de ştiri americane,  a anunţat decesul „Regelui Ţiganilor din România“, preluând declaraţiile oficiale ale doctorului Omer Baiazid, şef al Departamentului de Chirurgie Cardiovasculară, de la spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya.

„Inima artificială care îi fusese instalată, după un procedeu care se foloseşte în întreaga lume, dăduse iniţial semnale pozitive“, a declarat medicul care s-a ocupat de tratarea lui Florin Cioabă.

„În această noapte, inima lui s-a oprit. S-a încercat resuscitarea sa, cu ajutorul dispozitivelor de asistenţă şi masaj cardiac până la primele ore ale dimineţii, deşi posibilitatea ca el să supravieţuiască era redusă. În această dimineaţă, pacientul a decedat.“, a conchis doctorul Omer Baiazid.

Medicul Brădişteanu s-a ocupat personal de cazul Regelui Cioabă

Medicul Şerban Brădişteanu cel care s-a ocupat personal, la cererea preşedintelui Traian Băsescu,  a declarat, joia trecută,  că Florin Cioabă nu are o leziune cerebrală ireversibilă, dar starea lui este gravă, circulaţia spre creier a fost afectată din cauza infarctului, capacitatea de contracţie a inimii este redusă şi sunt afectaţi rinichii, având nevoie de suport renal.

Şerban Brădişteanu a spus, pe Aeroportul „Henri Coandă“ la revenirea în ţară după ce a fost în Antalya pentru a-l evalua pe autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, că în prezent se vorbeşte despre şansele acestuia de a rămâne în viaţă, starea lui fiind gravă.

„Starea lui Cioabă este foarte gravă, în acest moment vorbim de şansele de a rămâne în viaţă, nu de recuperare“,  a precizat medicul.

Şerban Brădişteanu a mai spus că circulaţia spre creier a fost afectată din cauza infarctului, dar nu se poate vorbi de leziuni cerebrale ireversibile, ci de „stupoare cerebrală“. De asemenea, capacitatea de contracţie a inimii este redusă, dar Florin Cioabă recuperează zilnic, iar infarctul i-a afectat şi rinichii, fiind instalat un sistem de suport renal.

Medicul a adăugat că intervenţia promptă şi profesionalismul medicilor din Turcia au făcut ca Florin Cioabă să înceapă să recupereze după infarct, dar starea lui rămâne în continuare foarte gravă.

 

Pe aceeaşi temă:

A început circul: „Ciobizarea” României

„Ani de zile s-a vorbit de «manelizare», de «otevizare», de «becalizare» în România. Acum, urmează o nouă acţiune, «ciobizarea»”, scrie profesorul de istorie Florin Olteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Urmaşul lui Cioabă, prinţul cu două facultăţi

Florin Cioabă, autoproclamatul rege al romilor,  a murit, ieri, într-un spital din Antalya, lăsând familiei o avere impresionantă. Dorin, fiul său, are cele mai mari şanse să îi urmeze la tron.

Regele Cioabă va fi înmormântat după tradiţiile ţigăneşti: el nu trebuie atins, iar prin faţa lui nu au voie să treacă femei

Romii vor ţine 30 de zile de doliu după moartea regelui Cioabă, timp în care nu au voie să facă nunţi, nici botezuri. Pregătirile de înmormântare vor dura trei zile, după care regele va fi înhumat în cimitirul din Sibiu, în cavoul familiei. „În cele 30 de zile de doliu nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul ţării. Suntem romii nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi”, explică Iulian Rădulescu, împăratul romilor.

Cine a fost Florin Tănase Cioabă. Povestea de viaţă a celui autoproclamat „regele ţiganilor de pretutindeni“

Născut pe 17 noiembrie 1954, în oraşul Târgu Cărbuneşti, „Regele“ romilor Florin Cioabă s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi „pionieratul“, cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede. Mediatizată a fost şi prietenia  acestuia cu familia preşedintelui Băsescu. Cioabă s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor de pretutindeni“ în 1997.

VIDEO Regele Cioabă, un gurmand recunoscut. Ospeţele de familie sunt celebre

Regele romilor, Florin Cioabă, a fost un gurmand recunoscut, iar ospeţele de familie de la casa Cioabă sunt celebre. Gurmand recunoscut, regele Florin Cioabaă a fost întotdeauna adeptul meselor mari, îmbelşugate, cu toţi membrii familiei, copii şi zeci de nepoţi şi strănepoţi.

Cum a primit mass media europeană vestea morţii lui Florin Cioabă

Interesul pentru cultura exotică a romilor a fost regăsit şi în articolele publicate de presa franceză, după ce un comunicat de presă al agenţiei AFP a anunţat decesul „regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă.

FOTO Florin Cioabă, un rege apropiat al familiei prezidenţiale

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a fost un apropiat al familiei Băsescu, el participând inclusiv la nunta mezinei preşedintelui, Elena Băsescu, alături de soţia şi de fiul său.

Damian Drăghici: „Cioabă avea o energie de adolescent, e o mare pierdere“

Cântăreţul Damian Drăghici, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat pentru adevarul.ro că „Florin Cioabă a fost un lider foarte important pentru comunitatea romă din România“, iar moartea sa reprezintă pierderea „unui om care a luptat pentru integrarea romilor cu o energie fantastică“.

VIDEO Extravaganţele regelui romilor, Florin Cioabă: a regizat un film, iar de 8 martie i-a cumpărat soţiei o stea de pe cer

Extravaganţele nu au lipsit din viata lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care duminică a murit într-o clinică din Antalya. Anul trecut, de 8 martie, soţia regelui romilor, Maria, a avut parte de o surpriză de proporţii. Dragostea lui Cioabă pentru ea a fost atât de mare, încât i-a cumpărat o stea botezată cu numele ei. Alături de steaua de pe cer, femeia care i-a stat alături încă de când Cioabă avea 14 ani a primit şi un splendid colier din aur.

FOTO Florin Cioabă a murit. Dorin Cioabă cere sprijin financiar de 350.000 de dolari pentru aducerea în ţară a tatălui său

Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, precizează Centrul Creştinilor Romi. Acesta a încetat din viaţă, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Acesta ar urma să fie adus în ţară luni, cu un avion privat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările