Bogdan Buzăianu, „cel mai deştept băiat din energie”, afaceri în Africa împreună cu preşedintele Faustin Touadera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Buzăianu (stânga) FOTO: Mediafax
Bogdan Buzăianu (stânga) FOTO: Mediafax

Bogdan Nicolae Buzăianu continuă afacerile în Africa, potrivit unei publicaţii locale. După ce a făcut comerţ cu lemn de trandafir şi a pus monopol pe piaţa de profil din Gambia, având legături cu fostul preşedinte Yahya Jammeh, în prezent omul de afaceri poartă discuţii cu preşedintele Republicii Centrafricane, Faustin Touadera.

Potrivit Africa Intelligence, Buzăianu, care este cetăţean elveţian şi care a renunţat la statutul de cetăţean român, a avut în ultima vreme mai multe întâlniri cu preşedintele Republicii Centrafricane, Faustin-Archange Touadera. 

În marja Summitului Uniunea Europeană-Uniunea Africană care a avut loc la Bruxelles, în perioada 17-18 februarie, preşedintele Touadera s-a întâlnit din nou cu omul de afaceri Nicolae Buzăianu, care fusese implicat pentru multă vreme în afaceri cu lemn de trandafir în Gambia.

A fost pentru a doua oară când cei doi s-au întâlnit faţă în faţă. Potrivit sursei citate, prima întâlnire a lui Buzăianu cu preşedintele Republicii Centrafricane a avut loc în noiembrie anul trecut, în Dubai. Omul de afaceri i-a fost prezentat preşedintelui african de către Sandra Boodhun, parte din cercul apropiat al lui Touadera, care a fost promovată toamna trecută la funcţia de consilier special prezidenţial. Înainte de a face călătoria în Dubai, Buzaianu făcuse o vizită la Bangui, capitala Republicii Centrafricane, pe care a mai vizitat-o de atunci de cel puţin două ori.

Pentru o vreme, Nicolae Buzăianu a avut treburi cu fostul preşedinte din Gambia Yahya Jammeh, într-o afacere cu lemn de trandafir. În perioada mandatului lui Jammeh, compania lui Buzaianu, Westwood Gambia, s-a bucurat de monopolul tranzactionării cu lemn de trandafir şi, pe parcursul a şase ani, Buzăianu i-a plătit fostului preşedinte din Gambia circa 15 milioane de euro în comisioane, Jammes fiind acţionar indirect al afacerii.

ONG-ul Trial International, care a publicat un raport despre afacerile lui Nicolae Buzăianu în Gambia, l-a raportat pe omul de afaceri la Biroul Procurorului General al Elveţiei în iunie 2019.

Buzăianu şi cazul Hidroelectrica

Numit „cel mai deştept băiat din energie, Nicolae Bogdan Buzăianu, prin firma Energy Holding, a încheiat la începutul anilor 2000 un contract uriaş de energie cu Hidroelectrica, de aproape 1 miliard de dolari, pe vremea când ministrul Economiei era naşul său, Doru Ioan Popescu. Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme şi că ar fi fost încheiat ilegal.

În dosarul Hidroelectrica a fost implicată şi Elena Udrea, acuzată mai târziu că l-ar fi protejat pe Buzăianu în schimbul a 5 milioane de dolari. Pentru bani, Udrea ar fi intervenit la Ministerul Economiei, care avea în subordine Hidroelectrica, astfel că aceasta a fost trimisă ulterior în judecată pentru trafic de influenţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite