Ambasada SUA la Bucureşti: „Rusia a invadat Ucraina în 2014…şi nu a mai plecat. Cine este agresorul?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, că Rusia a invadat mai multe ţări foste comuniste începând cu anii 90, din care nu a mai plecat şi întreabă retoric cine este agresorul.

„Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992 … şi nu a mai plecat. Rusia a invadat Georgia în 1991-1993 şi apoi în 2008…şi nu a mai plecat. Rusia a invadat Ucraina în 2014 … şi nu a mai plecat. Vedeţi un tipar aici? Cine este agresorul?”, a scris Ambasada SUA la Bucureşti pe Facebook.

Postarea ambasadei SUA vine în contextul în care Rusia a organizat exerciţii cu 3.000 de militari la graniţa cu Ucraina, la o zi după discuţiile cu SUA de la Geneva.

Moscova cere Occidentului garanţii cu privire la o oprire a extinderii NATO către frontierele ruse şi mai ales în Ucraina. Însă SUA au respins ferm solicitarea Rusie. Adjuncta secretarului de stat Antony Blinken şi şefa delegaţiei americane, Wendy Sherman, a declarat luni că aşa-zisele propuneri de securitate ale Rusiei sunt inacceptabile şi că SUA nu vor permite nimănui să pună capăt „politicii uşilor deschise” a NATO.

Rusia va purta alte două runde de discuţii în această săptămână, cu NATO la Bruxelles miercuri şi la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Viena, joi. Viceministrul de externe rus, Aleksandr Gruşko, a declarat marţi că a sosit „momentul adevărului” în relaţiile cu NATO, cu o zi înaintea deplasării sale la Bruxelles, unde miercuri se va desfăşura o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima întâlnire de acest fel din 2019.

Citeşte şi: Rusia creşte presiunea înaintea negocierilor cu NATO de astăzi. A organizat exerciţii cu muniţie reală, trupe şi tancuri în apropierea graniţei cu Ucraina

Consultările ruso-americane de la Geneva. Şefa delegaţiei SUA: Solicitările Moscovei sunt inacceptabile. Reacţia omologului său rus

Wendy Sherman le dă asigurări aliaţilor europeni, la NATO, după opt ore de discuţii tensionate la Geneva cu Serghei Riabkov

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite