Alina Mungiu Pippidi: Am dubii că protestatarii au fost convocaţi de societatea civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Alina Mungiu-Pippidi FOTO Mediafax

Preşedintele ONG-ului Societatea Acedemică din România (SAR), Alina Mungiu Pippidi, a declarat că are dubii în privinţa organizatorilor protestelor de miercuri seară faţă de proiectul de graţiere şi modificare a codului penal susţinut de Guvern, punând sub semnul întrebării spontaneitatea şi amploarea demonstraţiilor coroborate cu lipsa de transparenţă a organizatorilor.

„Sunt sigură că oamenii care au ieşit în stradă sunt de bună credinţă, dar aş vrea să ştiu şi eu cine i-a chemat. Noi organizăm demonstraţii de la Roşia Montană încoace; să se ajungă la viteza la care aceste evenimente au strâns 10.000 de oameni (n.r. - participanţi pe Facebook) nu e uşor, ai avea nevoie de nişte relee mai puternice pe Facebook care te ajută. Şi releele acelea nu prea aparţin societăţii civile, să ştiţi”, a explicat Pippidi, în cadrul emisiunii „Dosar de politician” de la B1 TV.

„Sunt ONG-uri care iau bani mulţi şi sunt ataşaţi pe lângă un Doi şi-un sfert (n.r. - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă), de exemplu” a adăugat preşedintele SAR.

Pippidi a mai precizat că a întâmpinat greutăţi mari în a organiza protestele împotriva exploatării zăcămintelor de la Roşia Montană, din 2013, la care s-au dat un număr „copleşitor de amenzi”. „Să vedem câte amenzi se vor da mâine-poimâine pentru demonstraţiile de azi”, a comentat preşedintele SAR.

Câteva mii de persoane au ieşit miercuri seară să protesteze în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi faţă de anunţul Guvernului că pregăteşte o lege a graţierii şi o modificare a unor prevederi din Codul Penal, incluzând definirea abuzului în serviciu; ultima modificare l-ar favoriza pe preşedinte PSD Liviu Dragnea, acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. 

Principalele proteste anunţate pe Facebook în marile oraşe din România au trecute ca organizator comunitatea Corupţia Ucide, organizatoare a mai multor proteste de amploare din ultimul an şi jumătate din România. Pagina comunităţii îl trece drept organizator pe Florin Bădiţă, cunoscut organizator al mai multor mişcări şi evenimente în spaţiul public din ultimii ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite