Cum explică ministrul Sănătăţii explozia de infectări din ultimele 24 de ore VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministru educatie Sorin Mihai Cimpeanu  ministru sanatate Alexandru Rafila conferinta presa la sediul ministerului Educaţiei vineri 14 ianuarie 2022 FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii Alexadru Rafila a declarat miercuri, când au fost înregistrate peste 34.000 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de infectări de la declanşarea pandemiei, că este ”un număr preocupant”, similar cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. „Am estimat o astfel de evoluţie, generată de tulpina Omicron”, a declarat ministrul.

„Astăzi am avut cel mai mare număr de cazuri înregistrate, ne aşteptam ca astăzi să fie acest număr pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost un pic mai redusă, astăzi s-au efectuat pentru prima dată în România aproape 110.000 de teste, drept care am avut circa 34.500 de cazuri de îmbolnăviri. Acest număr sigur că este preocupant, dar nu putea fi exclus din scenariile pe care  Ministerul Sănătăţii şi INSP le-au prezentat de acum două săptămâni”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.  

Numărul de cazuri înregistrat în România, în ultimele 24 de ore  este similar cu ceea ce se întâmplă în multe alte ţări

„Este un număr de cazuri similar cu ceea se întâmplă în alte ţări. În Danemarca, o ţară cu 6 milioane de locuitori, ieri au fost 43.000 de cazuri, la o acoperire vacccinală de 81 la sută, în Cehia, cu 10,7 milioane de locuitori - 30.000 de cazuri, în Portugalia, cu o populaţie similară şi cu o vaccinare de circa 20% - 57.000 de cazuri. Nu sunt cifre neaşteptate”, a mai declarat ministrul.  

Potrivit acestuia, această evoluţie era estimată de specialişti.  

„Am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron, nu este generată de altceva decât de o tulpină cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente. Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate, asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte ca să poată să protejeze persoanele vulnerabile mai ales de evoluţie către complicaţii şi mai ales către deces”, a mai afirmat ministrul.  

„Lucrul pe care vi-l anunţ acum în premieră este că am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative –Molnupiravir, mă refer la cel care se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici”, a afirmat Alexandru Rafila

Noutăţi despre prescrierea ambulatorie a Favipiravir

„Un lucru foarte important este legat de funcţionalitatea acestor centre ambulatorii de evaluare, care sunt funcţionale, majoritatea. Cred că sunt 174 sau chiar mai multe, erau 174 ieri sau alaltăieri. Sunt operaţionalizate. Am distribuit în toate aceste centre medicaţia antivirală. Mă refer la Favipiravir. Asta avem în momentul de faţă. Am deschis calea prescrierii ambulatorii de Favipiravir şi achiziţionarea din farmacii, dar e mai important să administrezi acest medicament la persoane care au fost anterior evaluate, pentru că, aşa cum discutam, nu toată lumea trebuie să ia medicaţie antivirală. Pe de altă parte, ea se poate administra numai după evaluarea care certifică faptul că persoana nu are patologii sau o stare fiziologică, dacă ne referim la femei, de exemplu la gravide sau persoane care intenţionează să devină gravide în perioada următoare, atunci trebuie să existe prudenţă în administrarea acestor medicamente”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila a făcut şi câteva precizări legate de situaţia şcolilor în această perioadă.

„Şcolile rămân deschise pe baza altgoritmului stabilit – focar cu cel puţin 3 cazuri într-o clasă şi continuarea cursurilor în cşaolă până când jumătate din clase sunt în online.Mă bucur că a reînceput testarea elevilor. Copiii cu simptome nu trebuie trimiţi la şcoală. Media deceselor e de 50-52 pe zi”, a precizat Rafila. 

Evoluţia la ATI este în creştere, dar sub curba estimată.

„Am organizat prin direcţiile de sănătate toate spitalele din România, încât să exite acest plan de rezilienţă care asigură în momentul de faţă 25.000 de paturi pentru pacienţii cu COVID. Avem peste 1.800 de paturi ATI. Există posibilitatea extinderii numărului de paturi COVID de la 20% la 30%. Ceea ce ne preocupă în momentul de faţă este legată de asigurarea accesului la asistenţă medicală pentru toate categoriile de pacienţi. Ştim ce s-a întâmplat anul trecut, când am avut o supramortalitate. Au fost 307.000 de decese doar în primele 11 luni, ceea ce e un record pentru perioada postbelică. Nu există în momentul de faţă motive de panică. E important ca fiecare să respectăm regulile. Să încurajăm vaccinarea mai ales în cadrul categoriilor vulnerabile”, a spus Rafila. 

„Avem o rată de pozitivare a testelor între 25 şi 30 la sută. Ne găsim în scenariul. E o creştere care urmează o posibilă evoluţie până la sfârşitul acestei luni. E un trend ascendent, dar nu în afara numărului de cazuri aşteptat. Gradul de ocupare a paturilor COVID este de 32%. Ne aflăm departe de cifra care duce la închiderea automată a şcolilor.

La copii, din circa 1.400 de paturi avem ocupate circa 655 – 44%. La ATI copii sunt 100 de paturi şi ne aflăm la 12%. Nu e o cifră care să punî în vreun fel probleme şi nu cred că au fost înregistrate decese până acum. Sunt copii care în general au şi alte afecţiuni. Tulpina Delta mai ocupă între 20 şi 25 la sută din cazuri şi se reflectă în gradul de ocupare a paturilor la ATI”, a adăugat ministrul. 

„Creşterea cazurilor va continua, dar nu în zilele următoare, ci probabil săptămâna viitoare. S-ar putea ca mâine-poimâine să avem o situaţie similară sau cu o uşoară reducere. Decoamdată, nu sunt situaţii alarmante legat de focarele din spitale. O să căutăm o soluţie rapidă pentru ca în zilele următoare să înceapă testarea regulată a personalului medical când intră în serviciu”, a afirmat acesta. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite