Acord pentru dotarea Armatei Române cu programe moderne de comandă, control şi comunicare în standard NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata Română va fi dotată cu echipamente moderne de comandă şi control FOTO  tmrresearchblog.com
Armata Română va fi dotată cu echipamente moderne de comandă şi control FOTO  tmrresearchblog.com

Compania românească Romarm, din subordinea Ministerului Economiei, şi cea americană Circinus Defense au semnat un acord în urma căruia vor implementa, pentru Armata română, un program de comandă, control, comunicare şi filtrare a informaţiilor după standardele NATO.

Practic, sistemul C41SR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) va consolida capacităţile militare ale României şi va spori  interoperabilitatea cu NATO  şi aliaţii americani, pe actualele sau viitoarele teatre de operaţiuni ale forţelor terestre române. Surse din Ministerul Economiei ne-au declarat că detalii ale acordului nu se pot da  pentru că există o clauză de confidenţialitate.  

În Statele Unite, compania Circinus colaborează cu firme ca Rockwell Collins şi Systematic când furnizează soluţii pentru US Army.

La întâlnirea în care directorii generali Marius loana (Romarm) şi Alan Blaine Stone  (Circinus) au parafat acordul au participat ministrul Economiei , Dănuţ Andruşcă, ministrul Apărari, Mihai Fifor şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Pe vremea când premier era Dacian Cioloş, MApN a întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea "achiziţiei de către Ministerul Apărării Naţionale a sistemelor de comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, cu capabilităţi de integrare a informaţiilor de supraveghere, indicare/localizare şi cercetare".  Guvernul  aprecia atunci că programul va avea o “durata maximă de 7 ani şi poate fi prelungit numai în situaţii temeinic fundamentate”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite