UPDATE Ministrul Apărării, la Constanţa: „Am fost înţeles greşit. Nu este vorba despre un submarin, ci de trei“

0
0

Ministrul Apărării Naţionale se află într-o vizită de lucru în Portul Militar Constanţa. Timp de 2 zile, pe 2 şi 3 februarie, Mihai Fifor se va deplasa în garnizoanele Constanţa şi Mangalia.

UPDATE 14.25 Ministrul Apărării a vorbit şi despre declaraţia pe care a făcut-o în cadrul audierilor din Parlamentul României, referitoare la dotarea Armatei Române cu un submarin: „S-a speculat foarte mult despre faptul că aş fi afirmat că Forţele Navale Române se vor dota cu un submarin. Şi foarte multă lume s-a întrebat «Ce vrei să faci cu un submarin?» Eu cred că am fost greşit înţeles. Este vorba de trei submarine cu care Forţele Navale Române intenţionează să se doteze pe termen mediu şi lung. 

Este un alt program major de înzestrare pe care noi dorim să îl prezentăm în CSAT şi în Parlamentul României pentru a obţine aprobările necesare. Ştiu că poate pare un proiect extrem de ambiţios, dar eu vă spun că este un proiect realizabil şi putem face lucrul ăsta într-un şantier naval românesc, aşa cum putem construi şi orice alt tip de navă. Suntem în faza în care stabilim parametrii tehnici pentru acest tip de submarin“, a spus ministrul. 

Cu toate acestea, ministrul a vorbit în cadrul audierilor din Parlament despre un singur submarin. Varianta celor trei submarine a fost înaintată de experţii consultaţi de "Adevărul" în legătură cu acest subiect.

Ministrul Mihai Fifor a spus că, atunci când vorbim de Forţele Navale, avem mult de recuperat. „Dacă în anii trecuţi s-au realizat lucruri importante, mă refer la forţele aeriene române care au reuşit să încheie anul trecut programul privind avioanele F 16, în momentul de faţă, în dotarea Armatei României fiind 12 astfel de aeronave, pentru Marină, în ultima perioadă nu s-a prea făcut. Am vrea ca 2018, anul centenar, să fie anul dedicat Mmarinei Române pe programe de înzestrare, pe încadrare.

Dacă anul trecut am avut un an de aşezare pe 2% alocat din PIB, şi am demarat parte din programele majore de înzestrare, şi vă reamintesc de primul sistem de rachetă Patriot şi de programul privind transportoarele blindate, anul acesta suntem pregătiţi pe parte legislativă să demarăm programul privind cele patru corvete multifuncţionale. Miercuri, în şedinţa de Guvern împingem proiectul de Hotărâre de Guvern pentru cele patru corvete pentru ca să putem demara programul de dialog competitiv astfel încât acest contract să poată fi semnat până la sfârşitul anului. Vă reamintesc: condiţia esenţială pentru ca acest dialog competitiv să fie câştigat este ca aceste corvete să fie produse într-un şantier naval românesc. Este o condiţie peste care nu am vrut să trecem pentru că din cei 2% alocaţi pentru Apărare, noi am dorit să întoarcem cât mai mult posibil în industria de apărare românească“, a declarat MIhai Fifor, la Constanţa. 

Ministrul Fifor a spus că din programul de offset de la corvete se intenţionează modernizarea celor două fregate „Regele Ferdinand“ şi „Regina Maria“, astfel încât aceste două nave să fie aduse la zi din punct de vedere al capacităţii de operare. „Am discutat cu domnul general Ciucă şi cu domnul amiral Mîrşu şi am înţeles că este esenţial ca anul acesta să încercăm să demarăm un alt program pentru Forţele Navale şi mă gândesc la bateriile de coastă. Am identificat resursele financiare şi vom putea demara şi acest program astfel ca până la finele anului să putem să intrăm în linie dreaptă şi cu programul de baterii de coastă. Ştiu că s-a speculat foarte mult pe marginea afirmaţiilor mele. Dorim ca Armata Română să joace un rol esenţial în regiune“, a completat el. 

UPDATE ora 13.00 Ministrul Apărării, Mihai Fifor a ajuns în Portul Militar Constanţa. Vizita începe cu un tur pe Fregata „Regele Ferdinand”.

Vineri, 2 februarie, ministrul se va afla în Portul Militar Constanţa, unde va vizita nave militare şi se va întâlni cu echipajele acestora. 

Programul ministrului Fifor include şi discuţii cu studenţii şi cadrele didactice de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum şi întâlniri de lucru cu membrii şi comandanţii echipajelor navelor militare britanice şi turceşti, staţionate în aceste zile în portul Constanţa.

Sâmbătă, 3 februarie, Mihai Fifor va fi prezent la Centrul 39 Scafandri din Constanţa, după care se va deplasa în Mangalia, unde, în portul militar, va vizita Divizioanele 150 Nave Purtătoare de Rachete şi  50 Corvete.

image
Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri