Doar 26% dintre şoferi îşi plătesc amenzile. Noul Cod Rutier va schimba acest lucru, avertizează poliţiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La examenele auto vor fi montate camere de filmat în maşini FOTO Adevărul
La examenele auto vor fi montate camere de filmat în maşini FOTO Adevărul

„Big Brother“ la examenul pentru obţinerea permisului şi majorarea perioadei de suspendare a carnetului pentru 120 de zile sunt doar două dintre schimbările pe care şi le doresc mai marii de la Interne

3.400.000 de amenzi au dat anul trecut agenţii de circulaţie conducătorilor auto din toată ţara. Chiar dacă pare un număr mare de sancţiuni, la bugetul statului nu ajung foarte mulţi bani.

Asta pentru că doar 26% din şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere. În timp ce în Olanda, banii colectaţi din amenzile date conducătorilor auto ajung undeva la 98%, iar în Bulgaria la 68%.

Oficialii de la Rutieră susţin însă că în ţara noastră nu există o strategie concretă de colectare a amenzilor aplicate conducătorilor auto. Tocmai de aceea cer din nou modificarea Codului Rutier şi pedepsirea şoferilor care nu-şi plătesc amenzile prin reţinerea permisului de conducere.

Cei care nu plătesc amenda rămân pietoni!

„Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule va interveni în situaţia în care conducătorul de autovehicul nu face dovada achitării amenzii contravenţionale în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului-verbal“, se precizează în proiectul de act normativ postat şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

„Permisul nu va fi suspendat o zi, o lună, 60 de zile sau 90 de zile. Contravenientul va rămâne fără permis doar până când va face dovada că a achitat amenda restantă“, au explicat specialişti de la Rutieră.

permise auto

Potrivit actualului Cod Rutier, contravenientul poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. „În 15 zile trebuie să facă dovada achitării amenzii. În caz contrar, se trece la executarea silită de către Autoritatea Publică Locală, în contul cărora se varsă aceste amenzi“, susţin oficiali de la Rutieră. 

Cel sancţionat mai are însă o variantă. ,,Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege“, explică sursele citate. În acest caz, agentul constatator trebuie să elibereze celui sancţionat chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Unde se pot achita amenzile

O dată sancţionat, şoferul poate merge să achite amenda „la C.E.C., la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei“, arată sursele citate.

Achitarea se poate face şi online, pe ghişeul.ro – funcţionalitate disponibilă doar locuitorilor din sectoarele 2 şi 6 din Bucureşti.

Potrivit legii, după efectuarea plăţii, şoferul are obligaţia ca în termen de 15 zile să predea o copie de pe chitanţa de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimită prin poştă unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie). 

„Spre exemplu, pentru Bucureşti, documentul se va trimite pe adresa Brigăzii Rutiere, cu sediul în Bucureşti, Str. Logofăt Udrişte nr. 11-15, sector 3. Multă lume a înţeles greşit că, dacă amenda a fost aplicată în Baia Mare, trebuie să meargă până acolo ca să dovedească faptul că a plătit-o. Asta în condiţiile în care respectivul domiciliază în Bucureşti sau în Tulcea. Nu, nu trebuie neapărat să meargă până la poliţie ca să facă această dovadă. Trebuie doar să trimită o recomandată cu dovada plăţii“, mai explică specialiştii. 

Autorităţile susţin însă că problema colectării amenzilor nu se poate rezolva „atâta vreme cât nu există un mecanism care să urmărească aceste amenzi şi încercarea colectării banilor proveniţi din ele“.

Şoferii acuză birocraţia românească 

Cei mai mulţi dintre conducătorii auto se plâng însă că nu-şi pot plăti la timp amenzile pentru că nu există un sistem bine pus la punct în acest sens. Ei acuză că se lovesc „încă o dată de birocraţia românească“. În plus, 

aceştia susţin că şi atunci când îşi plătesc corect amenzile se întâmplă să apară restanţieri în baza de date a autorităţilor.

„Concret, în acest moment amenzile se comunică prin poştă, iar faptul că unii le primesc mai târziu este din cauza faptului că cei mai mulţi dintre şoferi refuză primirea. Aici este problema. Este foarte simplu să refuzi primirea unui astfel de document care îţi este transmis recomandat şi pe urmă să acuzi că ţi-a fost trimis mai târziu decât scrie la lege, sau că nu ai primit nimic“, susţine şeful Poliţiei Rutiere, comisarul Lucian Diniţă. ;

Cât reprezintă un punct amendă? 

De la 1 februarie 2013, cei care au încălcat regulile de circulaţie au fost nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi

image

bani pentru plata amenzilor. În prezent, un punct-amendă valorează 75 de lei. Potrivit Codului Rutier în vigoare, amenzile contravenţionale sunt stabilite în funcţie de valoarea numărului de puncte-amendă aplicate, acestea din urmă reprezentând 10% din valoarea salariului minim pe economie.

Ce schimbări mai aduce noul Cod Rutier 

Înregistrarea video şi audio a modului de desfăşurare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, majorarea perioadei de suspendare a permisului pentru o perioadă de 120 de zile pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, dar şi pentru neacordarea de prioritate pietonilor. Acestea sunt alte câteva schimbări pe care mai-marii de la Interne vor să le aducă Legislaţiei Rutiere. Proiectul de lege se află momentan în procedura de transparenţă decizională.

„În plus, vrem să reglementăm situaţia autoturismelor cu numere străine. Astfel, dacă se află la volanul unui autoturism cu numere străine, şoferul oprit în trafic va trebui să poată dovedi oricând poliţistului că este posesorul maşinii. Mai mult, cei care îşi aduc maşini de afară vor fi obligaţi să le înmatriculeze în 30 de zile”, au mai spus sursele citate.

Big Brother la examenul auto

Cea mai importantă propunere de schimbare este cea legată de înregistrarea video şi, după caz, audio a modului de desfăşurare a probei teoretice şi a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se vor instala pe autovehiculele folosite la susţinerea probei. „Asta pentru a evita corupţia. Am avut nenumărate plângeri de la cei care-şi doreau permise de conducere şi care erau picaţi la proba practică pentru că nu dădeau mită poliţistului examinator”, au explicat surse din cadrul Direcţiei de Poliţie Rutieră. 

Proiectul de lege mai propune ca, la cererea poliţistului rutier, persoanele care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, să poată dovedi pe loc cu un document valabil că sunt posesorii maşinii. În plus, persoanele care au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România şi deţin autovehicule sau remorci înmatriculate în alte state vor fi obligate să le înmatriculeze în România în maximum 30 de zile de la introducerea lor în ţară. Totodată, mai-marii de la Interne propun în proiectul de lege supus dezbaterii publice înăsprirea sancţiunilor prevăzute pentru încălcarea unor norme rutiere.

„Cei care nu vor acorda prioritate pietonilor, cei care nu vor respecta limita de viteză sau cei care se vor urca la volan sub influenţa băuturilor alcoolice vor fi sancţionaţi mai aspru prin trecerea faptelor respective la clasa a IV-a de sancţiuni. De asemenea, acestora le va fi suspendat permisul 120 zile“, se precizează în expunerea de motive a proiectului. Concret, cei care vor fi prinşi că încalcă aceste reguli vor primi între 9 şi 20 de puncte amendă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite