„Big Brother“ la examenul auto. Cum se mai schimbă Codul Rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi propuneri de modificare a Codului Rutier    FOTO Adevărul
Noi propuneri de modificare a Codului Rutier    FOTO Adevărul

Înregistrarea video şi audio a modului de desfăşurare al examenului pentru obţinerea permisului de conducere, dar şi majorarea pedepsei pentru o perioadă de 120 de zile pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sunt două dintre propunerile  mai marilor de la Interne privind o nouă modificare a Codului Rutier. Proiectul de lege se află momentan în procedura de transparenţă decizională.

Alte propuneri de modificări ale Legislaţiei Rutiere pe care le găsim în proiectul de lege postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI):

-  trecerea unor contravenţii în clasa a IV-a de sancţiuni;

- dacă se află la volanul unui autoturism cu numere străine, şoferul va trebui să poată dovedi oricând poliţistului care-l opreşte în trafic că este posesorul maşinii;

- înmatricularea autoturismelor înscrise în străinătate în 30 de zile de la introducerea acestora în ţară;

- şi nu în ultimul rând, noua lege le va permite poliţiştilor să le ridice permisele şoferilor care nu-şi plătesc amenzile în 90 de zile de la data primirii.

Big brother la examenul auto

Conducerea Ministerului de Interne propune înregistrarea video şi, după caz, audio a modului de desfăşurare a probei teoretice şi a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se vor instala pe autovehiculele folosite la susţinerea probei. Vehiculele utilizate la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt exceptate de la aceste dotări. "Asta pentru a evita corupţia. Am avut nenumărate plângeri de la cei care-şi doreau permise de conducere şi care erau picaţi la proba practică pentru că nu dădeau mită poliţistului examinator. Dacă montăm camere de luat vederi pe maşini vom scăpa de orice suspiciuni. Dacă vor mai fi plângeri, vom putea verifica şi dovedi veridicitatea lor", au explicat surse din cadrul Direcţiei de Poliţie Rutieră.

Şoferii vor fi obligaţi să dovedească poliţiştului că sunt proprietarii autovehiculului pe care îl conduc

Proiectul de lege mai propune ca la cererea poliţistului rutier, persoanele care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, să poată dovedi pe loc cu un document valabil că sunt posesorii maşinii.

În plus, persoanele care au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România şi deţin autovehicule sau remorci înmatriculate în alte state, vor fi obligate să le înmatriculeze în România în maximum 30 de zile de la introducerea lor în ţară. 

Atenţie! - Nerespectarea acestor obligaţii se vor sancţiona cu amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare.

Datele referitoare la autovehicul şi documentul doveditor al titlului cu care este deţinut acesta vor fi înscrise în evidenţa autovehiculelor sau remorcilor înmatriculate în alte state, care se ţine de către poliţia rutieră.

În forma supusă dezbaterii publice, proiectul de lege mai propune ca, în situaţia în care noul proprietar al unui autovehicul nu solicită, în termen legal, autorităţilor competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, acestuia i se va suspenda dreptul de a înmatricula vehiculului.

Nu plăteşti amenda, rămâi pieton!

Introducerea sancţiunii suspendării permisului în cazul neachitării amenzii contravenţionale în termen de 90 de zile de la primire, este o altă propunere de modificare a Codului Rutier.

„Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul auto sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal“, explică oficiali de la Direcţia Rutieră.

Care este procedura - Odată cu constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii, în situaţia în care plata acesteia nu se face pe loc, agentul constatator completează în procesul verbal şi înştiinţarea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule dacă şoferul nu plăteşte amenda în 90 de zile.

„Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Plângerea depusă suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule“, mai susţin sursele citate.

Contravenţiile care trec în clasa a IV-a de sancţiuni şi care aduc amenzi de 120 de lei

Totodată, mai marii de la Interne propun în proiectul de lege supus dezbaterii publice, înăsprirea sancţiunilor prevăzute pentru încălcarea unor norme rutiere.

„Astfel, nerespectarea normelor privind obligaţia de a acorda prioritate pietonului angajat regulamentar în traversare, nerespectarea limitelor de viteză prevăzute pentru categoria de drum şi vehicul şi nerespectarea interdicţiei de a conduce un autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice sunt sancţionate mai aspru prin trecerea faptelor respective la clasa a IV-a de sancţiuni, concomitent cu majorarea termenului prevăzut ca perioadă de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, respectiv 120 zile“, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Concret, se introduce o nouă treaptă privind limita de viteză, respectiv depăşirea cu peste 60 de km/h a limitei maxime prevăzute pentru sectorul respectiv de drum şi categoria de vehicul căreia i se aplică, sancţionată cu aceeaşi pedeapsă menţionată mai sus. Această contravenţie va fi amendată tot după clasa a IV-a de sancţiuni, adică vor primi între 9 şi 20 de puncte amendă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite