FOTO Top 10 cele mai frumoase imagini din ţară. Retrospectiva campaniei Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara asta ne-am îndrăgostit şi reîndrăgostit de ţara în care trăim, cu cea mai frumoasă campanie Adevărul:  „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“.  După aproape trei luni în care ne-am lăsat vrăjiţi de poveştile locurilor ştiute şi neştiute prin care am călătorit, încheiem jurnalul aici, dar nu înainte de a face retrospectiva acestei veri de poveste. Vă oferim câteva selecţii ale celor mai frumoase reportaje şi imagini.

Printre cele 125 de locuri pentru care iubim România, am descoperit văi, păduri şi trasee uitate printre stânci, locuri încărcate de spiritualitate şi pace, poveşti şi secrete îngropate sub tăvălugul anilor, dar am redescoperit şi frumuseţea marilor oraşe, zonelor geografice şi ansamblurilor istorice care fac obiectului fascinaţiei turiştilor din lumea întreagă.

Jurnaliştii Adevărul, bloggeri şi cititori ne-au povestit frânturi din cele mai frumoase călătorii ale lor în România, s-au aventurat în cele mai izolate locuri şi au iscodit localnicii pentru a ne oferi ponturi legate de locurile de cazare şi de cărările pe care ne putem regăsi visele.

Deşi Jurnalul de vacanţă se încheie aici, punem la loc sigur cele mai frumoase amintiri, pentru a ne putea întoarce la ele de fiecare dată când ni se face dor.

Top 10 cele mai frumoase galerii foto

1. Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

Timişoara este fără îndoială un loc minunat. Unul în care vizitatorul este purtat în trecut, readus în prezent, i se arată vechiul, dar şi noul, clasicul cât şi modernul, sacrul şi profanul, lumina şi întunericul. Mulţimea de clădiri monument – în număr de peste 14.000 (cel mai mare număr de clădiri istorice dintr-un oraş din România) vorbesc despre trecutul unui oraş fantastic. 

Eye in the sky Foto

2. Colţul de rai de la Lucina, locul unde sute de cai huţuli zburdă liberi pe crestele munţilor

Lucina, un cătun aflat în Obcinile Bucovinei, aproape de graniţa cu Ucraina, este un adevărat colţ de rai, o destinaţie perfectă pentru vacanţă în orice sezon. Lucina este locul unde cresc liberi huţulii, singurii cai pursânge româneşti. În acest sătuc din zona montană a judeţului Suceava se găseşte cea mai veche herghelie din ţară, unica din Europa, în care există calul huţul, singura rasa românească care s-a păstrat până în zilele noastre.

herghelia lucina. FOTO

3. Minunea naturală din Larga Jijia, supranumită Delta Moldovei, locul unde poposesc anual peste 200 de specii de păsări exotice în drumul spre ţările calde

Larga Jijia este un complex de lacuri întins pe o suprafaţă de aproximativ 1.250 de hectare, situat la o distanţă de 24 de kilometri de municipiul Iaşi, pe raza comunei Movileni. Cum s-a „descurcat“ natura să creeze aici un adevărat paradis acvatic şi faunistic este un continuu prilej de încântare pentru oamenii de ştiinţă.

Larga Jijia

4. Vacanţă în România. Misterul bisericilor de lemn şi al icoanei făcătoare de minuni, dovada credinţei maramureşenilor

Mănăstirea Rohia este probabil cea mai importantă mănăstire a Maramureşului. Datorită istoriei sale, datorită oamenilor care au trăit aici, datorită icoanei făcătoare de minuni şi a multor alte lucruri, Mănăstire Rohia face parte din locurile pe care trebuie să le vizitaţi cel puţin o dată în viaţă.

manastirea rohia

5. Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului

Povestea celui numit „sfântul Ardealului” seamănă cu cele ale miilor de credincioşi care ajung aici. Oamenii vin pentru a-şi alina suferinţa şi nu se tem să se roage pentru minuni. Prislopul e împodobit de florile aduse de pelerini, e luminat de candelele şi lumânările aprinse de aceştia, iar atmosfera de sărbătoare învăluie curtea mănăstirii. Liniştea, parfumul şi prospeţimea domnesc peste aceste locuri, căutate de pelerini din întreaga lume.  

prislop

6. Jurnal de vacanţă, pe bicicletă. Malurile Dunării din sudul ţării văzute de pe două roţi: tradiţie, legendă şi omenie

Voluntarii Cycling Romania au împărtăşit cele mai interesante descoperiri şi experienţe din Turul Dunării pe bicicletă cu cititorii Adevărul, într-o serie de zece reportaje, aducând în atenţia lor locuri pitoreşti care merită să fie văzute şi oameni care merită să fie vizitaţi. Aici ei vorbesc despre zona cea mai apropiată de Bucureşti din judeţele din sud:  Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj.

image

7. Vacanţă în România. Toate poveştile ştiute şi neştiute ale Braşovului: peşteri, lacuri subterane şi tuneluri secrete sub Tâmpa

Odată ajunşi la Braşov trebuie să intraţi la Biserica Neagră, simbolului oraşului şi cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte şase tone.

brasov

8. Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa Regia

Dincolo de porţile vechii cetăţi, trecute prin focul şi tăişurile legionarilor romani, păşeşti într-un alt tărâm. Sarmizegetusa e un loc al misterelor. Pământul care acoperă ruinele fostei capitale a dacilor ascunde comori de aur şi argint.

sarmizegetusa

9. Valea Slănicului, din Buzău, salbă de monumente ale naturii: Focul Viu de la Terca sau Lacul Meledic, cu apă dulce pe un versant de sare

Trebuie să fii un mare iubitor de natură sălbatică, de peisaje de vis, ca să alegi această destinaţie turistică, unde aşteaptă să fie admirate câteva monumente naturale rare, dacă nu chiar unice pe continent, cum ar fi Focul Viu de la Terca şi Lacul Meledic, un ochi de apă dulce pe un masiv de sare. Nu este un traseu recomandat turistilor comozi, deoarece infrastructura, atât rutieră, cât mai ales cea turistică, nu este deloc generoasă.

buzau

10. Valea Frumoasei, raiul descris în povestirile lui Mihail Sadoveanu

„Se află undeva în Ţara Ardealului, între ţinuturile Inidoarei şi Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeşul, cei mai vechi de pe înălţimi îi zic Frumoasa (…). Acolo-i împărăţia sălbăticiunilor, cât ţin munţii şi sihlele, aşa descrie Mihail Sadoveanu Valea Frumoasei.

sureanu partie

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Alte articole din Campania „125 de locuri pentru care iubim România“

FOTO VIDEO Cetatea Neamţ, muzeul de istorie în aer liber. Zimbrăria şi casa meşterului Neculai Popa

FOTO VIDEO Cheile Bicazului: totul despre altarul dacilor liberi, legenda lacului însângerat, Gâtul Iadului şi Marea dintre Munţi

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Staţiunea Băile Herculane, preferata Împărătesei Sisi

 

FOTO VIDEO Locurile din Iaşi unde istoria se trăieşte la prezent. Monumentele de la Ruginoasa şi Miclăuşeni ţin vii amintirile lui Cuza şi ale familiei Sturdza

 

Bostan-monstru crescut pe dealul de la Repedea

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite