„Lecţia“ cu Mălăele revine diseară la TNB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa „Lecţia“ de Eugen Ionesco, pusă în scenă de Horaţiu Mălăele, revine astăzi, pe scena de la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), la ora 19.00, potrivit instituţiei de cultură.

Spectacolul, primul montat de Mălăele la TNB, îl are ca protagonist chiar pe regizor, alături de care joacă Natalia Călin, Victoria Dicu, Aylin Cadîr, Diana Stancu şi Andreea Tănase. Premiera a avut loc pe 16 mai 2009.

Mălăele a realizat şi decorurile, în timp ce ilustraţia muzicală îi aparţine lui Dinu Giurgiu, iar costumele, Florilenei Popescu Fărcăşanu.

Biletele de intare la spectacol costă 16 sau 30 de lei.

"Lecţia" lui Eugene Ionesco a fost scrisă în 1951, când a fost şi prima dată pusă în scenă de actorul francez Marcel Cuvelier, care a jucat şi rolul profesorului. Prima reprezentaţie a avut loc la Théâtre de Poche, un mic teatru parizian din Montparnasse, la origine o cafenea, unde se jucau, în anii '50, piese de avangardă, ale unor autori pe atunci necunoscuţi, cum ar fi Marguerite Duras, Roland Dubillard sau Eugene Ionesco. Tot acolo, Cuvelier a montat şi "O scrisoare pierdută" de Caragiale, "un moliere român", cum îl numea actorul pe dramaturgul intrat în istorie. Un an mai târziu, "Lecţia", dar şi prima piesă ionesciană "Cântăreaţa cheală" (1959) au fost mutate de Cuvelier în cunoscutul teatru Théâtre de la Huchette, fidel de peste 50 de ani autorului român. De altfel, cele două piese se joacă la Huchette şi azi, fiind cele mai longevive spectacole din lume.

Pe scena românească, Ionesco s-a jucat în 1964 cu piesa "Rinocerii" pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Între 1964-68, au fost prezentate la Bucureşti şi alte piese din dramaturgia renumitului scriitor, "Cântăreaţa cheală", "Scaunele", "Regele moare". După '68 autorul a fost interzis şi nicio piesă a sa nu s-a mai jucat până după căderea lui Nicolae Ceauşescu. Prima reprezentaţie a "Lecţiei" în România a avut loc în 1991.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite